flyg · resor · tåg · utförsåkning · vår · vinter

Kombinera Rom, Florens och skidåkning i Italien på sportlovet – funkar det?

Kultur och lite vårvärme i några av Italiens mest kända städer eller alpluft, vackra vyer och lite fart i backarna på sportlovet? Varför välja? Att kombinera Rom, Florens och skidåkning i Italien på sportlovet funkar nämligen alldeles utmärkt. Förra året gjorde vi just det!

Då åkte vi till Italien på sportlovet. Tanken från början var att flyga till Rom och sedan åka tåg hem hela vägen med olika stopp. Skidåkningen var planerad till Österrike. Men nu blev det inte så, på grund av allt pandemistrul. När inte våra ursprungliga planer fungerade valde vi att istället åka skidor i Italien och flyga hem från Milano. Och vistelsen i Rom blev kortad från två till ett dygn. Men resan fungerade ändå bra. Så en sådan här kombination är absolut något jag kan rekommendera den här tiden på året.

Start i Rom

Första stopp blev alltså 24 timmar i Rom. Vi har varit i Rom förut, så det kändes trevligt att börja vår vistelse med att bara strosa runt en stund på måfå. Vi kom förbi många caféer, trattorior, kyrkor, parker och statyer. Jag såg en hel del blommor inne på olika trädgårdar. Bland annat en blommande magnolia. Till slut hamnade vi på ett stort torg. Här föll vi mest av allt för utsikten över Roms takåsar med Peterskyrkan i bakgrunden. Tillbaka på hotellet konstaterade jag att det var Quirinalen som vi har varit på. Det är en av Roms berömda sju kullar. Där ligger presidentpalatset bland annat.

Under vårt dygn i den italienska huvudstaden hann vi också med att se sevärdheter som Fontana di Trevi, Pantheon, Piazza Navona, Viktor Emanuel-monumentet, Capitolium, Forum Romanum, Colosseum, Piazza del Popolo med de berömda tvillingkyrkorna och Spanska trappan. Samtliga bara från utsidan dock, på grund av den korta tiden vi hade i staden som under antiken var hela världens huvudstad. Däremot gick vi in i någon annan kyrka slumpmässigt och det är verkligen något som rekommenderas; att gå in i någon av Roms mindre kända kyrkor. Det finns många!

Kyrkan Santa Pudenziana från 300-talet.
Solnedgång vid Quirinalen.
Fontana di Trevi i kvällsljus.

Läs mer: 24 timmar i Rom på sportlovet

Florens som nästa stopp

Florens på svenska. Firenze på italienska. Regionen Toscanas huvudstad. Vi var här ett par dagar och hade riktigt tur med vädret. En alldeles utmärkt plats att möta våren på. Snabbtåget från Rom tog mer än en men mindre än två timmar.

Det här är bara en mellanstor stad, ungefär som Malmö i invånarantal. Men det är en av Italiens riktigt stora turistmagneter. Men just när vi var här var det ingen större trängsel. Jag tror inte bara att det berodde på att vecka 8 är riktigt tidigt på våren. Det handlade nog till del om en kvardröjande corona-effekt också. Hur som helst var det trevligt att möta den här världskända konststaden utan de riktigt stora turisthorderna närvarande.

Vi hann med att strosa längs floden Arno, se den berömda bron Ponte Vecchio, och besöka Uffizierna, som är ett konstmuseum som anses vara ett av världens äldsta och främsta. Bland annat. Bodde gjorde vi på ett mysigt hotell med utsikt direkt mot domen. En verkligt gigantisk kyrka, inte minst sedd på så nära håll.

Domen i Florens.
La Primavera, ”våren”, målning från 1400-talet av Sandro Botticelli, på Uffizierna.
Florens och floden Arno i februari.

Läs mer: Att möta våren i Florens

Skidåkning i Alperna

Egentligen skulle vi ha åkt skidor ett par dagar i Österrike och sedan fortsatt hem till Blekinge med tåg hela vägen. Men när resan närmade sig bokade jag av och bokade om till flyg hem från Milano istället. Därefter började sökandet efter en skidort på rimligt avstånd från flygplatsen för ett par, tre dagars skidåkning. Det jag var ute efter var en plats med snälla backar, eftersom vi inte åkt skidor på två år på grund av pandemin.

Och då hittade jag Antagnod. En liten by i utkanten av Monterosa Ski, som i sin tur är ett samarbete med flera betydligt större liftsystem. Här fanns alltså möjligheten att åka i snälla backar direkt utanför hotellet. Här finns nämligen två sittliftar och därtill ett par barnliftar. Längsta sammanhängande nedfarten är 3,4 km lång och fallhöjden är 600 meter. Champoluc är ett alternativ för den som söker en av de större och lite mer utmanande skidorterna som ligger i samma område. Eller varför inte välja Cervinia och åka skidor i både Italien och Schweiz, med utsikt över Matterhorn?

Vårt tåg den här gången avgick från Firenze S. M. Novella klockan 12:55 och var framme på Torino Porta Nuova i Turin klockan 16:00. Resan gick via Milano, men vi behövde inte byta tåg där. I Turin bytte vi till regionaltåget som avgick 16:25 och ungefär klockan 17:50 var vi framme i Verres där en förbeställd taxi väntade på oss för att ta oss vidare till Antagnod. Till flygplatsen (Malpensa) tog vi sedan minibusstaxi direkt från Antagnod.

Skidor hyrde vi på plats, men vinterkläder hade vi med oss i packningen.

Skidåkning i Antagnod.
Mycket barmark framför kyrkan, nere i byn i Antagnod.
Eller välj att åka skidor i Cervinia istället.

Läs mer: Åka skidor i Antagnod

Hur många nätter?

Om du åker iväg på fredagen och hem på söndagen blir det totalt nio nätter. Dessa kan du då till exempel fördela som tre nätter på varje ställe. Minst två nätter på vardera orten är nog att rekommendera. Välj hellre att fokusera på två orter hellre än att stanna bara en natt på en ort. (Även om det blev så att vi fick bara en natt i Rom på grund av ett inställt flyg. Och det fungerade ju också.)

Läs mer: 9 saker du behöver veta om att åka skidor i Zermatt – vid Matterhorn, Toblerone-berget i Schweiz

7 kommentarer på “Kombinera Rom, Florens och skidåkning i Italien på sportlovet – funkar det?

 1. En bra kombo, kultur och skidåkning.
  Jag har åkt mycket skidor, men lagt av numera p g a ålder.
  Florens är så fint, har varit där många gånger, men inte besökt Rom, så det står kvar på önskelistan.
  Ha det bra!

 2. Ni verkar ha hunnit se mycket på er kombinationsresa. Många fina bilder i inlägget. Ett dygn med den farten i Rom skulle nog ha krävt vila efteråt om det hade varit jag, haha. Floren skulle jag gärna besöka och flera andra italienska städer också.

  1. Florens tror jag är bäst just under lågsäsong. Att Rom kom att bli i den farten var ju inte riktigt meningen men det var fortfarande mycket flygstrul förra året. Vet faktiskt inte om det har lagt sig nu.

 3. Låter som en kul kombinationsresa :) Själv hade jag nog gärna hoppat över skidorna, det mest fartfyllda jag kan tänka mig numera är rulltrappa :P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s