resor

24 timmar i Rom på sportlovet

Vad hinner du med på 24 timmar i Rom på sportlovet? Ganska mycket faktiskt. Du hinner möta våren bland annat. Och se flera av de största sevärdheterna lite snabbt.

Från början var det tänkt att vi skulle ha två dygn i Rom. Men så blev det inte. Först flyttade SAS fram lördagsmorgonens flyg från Kastrup till Rom i vecka 8 till eftermiddagen samma dag. Och senare ställdes det flyget in och vi blev ombokade till söndagsmorgonen. Coronatider.

Därmed var det bara att boka av en av våra nätter i Rom och inse att resan skulle bli ett dygn kortare än vi först tänkt.

Så då har vi bara24 timmar i Rom kvar. Så vad gör vi av dem? Här är vår berättelse.

Tåget vi borde ha åkt med stod inne på spår 2.

Söndag 13:00 – Anländer till hotellet

Vårt hotell ligger mycket nära Roma Termini — centralstationen i Rom. Det var mycket nära att vi hamnade någon helt annanstans sedan vi klivit på fel tåg på järnvägsstationen på flygplatsen. Vårt tåg skulle avgå från spår 1. Så vi klev på det tåg som kom in på det spåret. Strax innan avgång börjar jag ana oråd och en italiensk kvinna bekräftar. Vi är på fel tåg! Snabbt rafsar vi ihop våra saker och skyndar oss av tåget och in på rätt tåg, men avgången efter den vi skulle ha åkt med.

Några minuter från stationen hittar vi Gioberti Art Hotel. Det är ett annat hotell än det vi hade bokat in oss på, som heter bara Gioberti Hotel och ligger i närheten. Men på grund av coronatiderna har ägarna inte möjlighet att hålla båda hotellen öppna. Så vi har blivit ombokade. Men detta hotellet ska vara minst likvärdigt och vi blir dessutom uppgraderade till större rum än de vi beställt. Så vi är nöjda ändå. Ett hotell som kan rekommenderas för den som vill bo nära stationen.

Hotellrum på Gioberti Art Hotel.

Söndag 14:00 – Kollar in omgivningarna

Våra ungdomar är trötta efter den extremt tidiga morgonen och vill vila en timme på sitt rum till att börja med. Under tiden bekantar vi föräldrar oss med omgivningen på egen hand.

Vi har varit i Rom förut, men det känns trevligt att bara strosa runt en stund på måfå.

Vi kommer förbi många caféer, trattorior, kyrkor, parker och statyer. Jag ser en hel del blommor inne på olika trädgårdar. Bland annat en blommande magnolia. Till slut hamnar vi på ett stort torg. Här finns en obelisk i vad som på håll ser ut att vara en fontän. Och så någon slags officiell byggnad som vaktas av någon slags högvakt med munskydd. Men mest faller vi för utsikten över Roms takåsar och Peterskyrkan i bakgrunden.

Tillbaka på hotellet tar jag en sådan där gratis turistkarta och läser in mig. Det är Quirinalen vi har varit på. Det är en av Roms berömda sju kullar och den väl vaktade byggnaden måste ha varit presidentpalatset.

Jag på Quirinalen.

15:00 – En fika på stan

Klockan tre är vi tillbaka på hotellet där vi bestämt tid med grabbarna. Alla börjar bli hungriga. Vi väljer mellan att äta mat eller att ta en fika på stan. Det får bli det senare.

Vi hittar ett fik nära hotellet. Vi sitter utomhus i skuggan men det är ändå en behaglig temperatur. Kanske sexton sjutton grader. Vi pratar om när vi var i Rom sist. Jag googlar ”höstlov Rom” och 16-åringen imponeras av att mitt blogginlägg om vår resa hit 2014 är det som toppar Googles lista.

Det är alltså nästan sju och ett halvt år sedan vi var här senast. Det känns som att det här dygnet mest får bli en snabbrepris för att friska upp våra minnen.

Anton vid fikabordet.

17:00 – Quirinalen, fontänen och Pantheon

Efter fikan har vi varit uppe på hotellrummen för att ta på oss lite mer kläder inför kvällen.

Därefter blir det en promenad förbi några av Roms mest kända sevärdheter. Jag och Albin – sextonåringen ser några papegojor i ett träd nära Quirinalen som vi än en gång kommer förbi.

Vid Fontana di Trevi förvånas jag över att turisthorderna redan är tillbaka. Hur snabbt gick inte det?

Strax därefter kommer vi förbi Hadrianustemplet.

Pantheon är min favoritbyggnad i Rom. Mest därför att den har använts mer eller mindre i sitt ursprungliga syfte allt sedan antiken. Den här gången nöjer vi oss med att se utsidan.

Quirinalen.
Massorna är tillbaka vid Fontana di Trevi.
Utanför Hadrianustemplet.
Inte riktigt lika mycket trängsel vid Pantheon.

18:00 – Middag vid Piazza Navona

Piazza Navona är ett torg i centrala Rom anlagt ovanpå resterna av en gammal romersk stadion. Vid torget finns barockkyrkan Sant’Agnese in Agone från mitten av 1600-talet. Mitt på piazzan står Fontana dei Quattro Fiumi, ”De fyra flodernas fontän”, ritad av Bernini och också från mitten av 1600-talet.

Här brukade vi äta kvällsmat när vi senast var i Rom. Så gör vi också den här gången. Vi dubbelkollar betygen på Google när vi redan satt oss ner och väljer sedan tre saltimbocca alla romana. Eftersom maten i Italien i regel kommer utan tillbehör väljer vi till ugnsstekt potatis och sparris med ost. Den fjärde av oss väljer spaghetti vongole.

Sparris med ost.

19:00 Capitolium, forum och Colosseum

Efter middagen är vi så mätta att vi inte ens orkar med en liten gelato från vår favorit-gelateria från senast. Istället går vi en längre sväng tillbaka till hotellet.

Vi kommer förbi Viktor Emanuel-monumentet innan vi går upp på Capitolium som är den minsta av Roms sju kullar. Här låg en gång det antika Roms betydelsefulla Jupitertempel. Idag är det Roms kommun som residerar i senatspalatset på toppen av kullen. Här finns också en staty av bröderna Romulus och Remulus som diar en varginna. En del av sägnen om hur Rom grundades.

På andra sidan kullen ligger Forum Romanum varifrån stora delar av den då kända världen en gång styrdes. Vi kommer förbi en staty av Julius Caesar som är ganska nerbajsad av fåglar. Kanske är det därför som han ser ut att vilja ge fingret åt världen? Eller är det sakernas tillstånd i en vidare mening?

Hur som helst kommer vi sedan förbi Colosseum innan vi sneddar hemåt mot hotellet via en mindre trafikerad gata.

Capitolium.
Colosseum.

11:00 Checkar ut

Frukost äter vi på hotellet klockan nio och vid elva är det dags att checka ut.

Vi låter hotellet förvara våra väskor till klockan ett.

Albin och Anton i foajén till Gioberti Art Hotel.

12:00 Spanska trappan och Piazza del Popolo

Jag har råkat boka ett tåg en timme senare än vad jag först hade tänkt. Vi ägnar den extra tiden till att promenera till Piazza del Popolo med de berömda tvillingkyrkorna.

Idag har det slagit om till mulet väder och det är nästan så att regnet börjar falla.

På vägen dit passerar vi ner för Spanska trappan och över Piazza di Spagna. Här ligger många märkesbutiker för Italiens många kända varumärken.

Väl framme vid det stora torget med kyrkorna och med ännu en stor obelisk tar vi en taxi tillbaka till stationen. Roma Termini.

Piazza di Spagna.
Piazza del Popolo.

12:30 Lunch

Lunch äter vi inomhus på en liten restaurang nära vårt hotell. Idag är det jag som tar en spaghetti vongole. Den är kryddad med rejält med vitlök.

Spaghetti vongole.

13:40 Tåget avgår

Det dröjer innan det kommer upp på tavlan från vilket spår vårt tåg ska avgå. Så vi ser till att passera in genom grindarna medan vi väntar på besked. Biljettens QR-kod behöver visas upp för att vi ska släppas igenom.

Klockan 13:40 avgår så vårt snabbtåg, fem minuter försenat, med slutstation Venedig. Men vi ska bara åka med knappt två timmar. Till Florens.

Snabbtåget anländer till Roma Termini.

6 kommentarer på “24 timmar i Rom på sportlovet

  1. Oj, vilken fart i sta’n där man kan spendera massor med tid och ständigt återkomma till, men jag förstår att det var ett stopp på väg nå’nstans. Jag måste få fråga: kollar ni alltid ”betyg” på nätet vid restaurangbesök? En sak som jag fick veta nyligen: Rom är byggt på 8 kullar! Att det sägs 7 lär bero på att det blev fel vid nå’n festival el likn för många, många år se’n och det har sedan hängt i. Som det kan bli!

  2. Snabbrepris är väl lite kul när man redan har varit på en ort. Förargligt att ett dygn försvann. Jag undrade samma sak som Iamittilivet om betygen. Hotell och boende kan jag förstå, men mat? Det är ju så personligt och blir väldigt styrt. Fastar för den fina bilden på Colosseum.

    1. Ja, jag hade sett ut några saker jag ville se någon av men som får vänta till en annan gång. Så där blir det ibland! Nej, vi kollar långt ifrån alltid betygen på restauranger. De med allra högst betyg är dessutom ofta fulltecknade. Men just på turistiga ställen är det bra att dubbelkolla för att undvika rena turistfällor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s