arkitektur · båt · resor · vackra platser

Marsaxlokk – Också Maltas vackraste fiskehamn har fula inslag

Det är tisdag på höstlovet 2021 när vi gör en utflykt till Marsaxlokk på Malta. Det här är en liten, traditionell fiskeby i sydost. Byn är känd för sina vyer över en vacker hamn full av färgglada fiskebåtar. Maltas vackraste fiskehamn, helt klart. Men som många vackra platser har även denna vissa fula inslag.

Vår taxi stannar vid ett litet torg med en kyrka längst in i viken. Torget heter Triq iz-Zejtun och kyrkan heter Santwarju tal-Madonna ta’ Pompei.

Vi slänger bara några blickar över torget och bort mot kyrkan, men jag läser i efterhand att den katolska församlingen Marsaxlokk bildades sedan fiskare börjat bygga hus nära havet för att spara tid på resor. Och att i slutet av 1800-talet beslutades det att det skulle byggas en kyrka som skulle tillgodose fiskarnas och deras familjers andliga behov. Byggandet av kyrkan startade 1890 och stilen den är byggd i betecknas som barock.

Nere vid vattnet här, längst in i viken, finns också en bronsstaty av en fiskare som kommer tillbaka från havet med dagens fångst och som möts av vad vi förmodar är sonen, dottern och familjens katt.

Fula inslag

Det är också redan nu som jag förutom alla fina fiskebåtar, målade i turkost, rött, gult, vitt, grönt och lite svart också lägger märke till de mindre vackra inslagen vid hamnen. Det är en mängd skorstenar som syns på andra sidan viken, varav tre riktigt höga. I och med dessa tre skorstenar och ett antal vita cisterner så påminner platsen lite om Karlshamns oljehamn med det oljeeldade reservkraftverket i bakgrunden. Men det här är Delimara kraftverk, också byggt som ett kraftverk eldat med svavelhaltig tjockolja från början, men som idag i huvudsak eldas med gasol. Bättre men fortfarande fossil elproduktion alltså. Och ganska rejält ful är denna skapelse. På håll syns också några hamnkranar som inte är helt vackra och i byn finns också några byggkranar. Men sådana är det ju ofta på vackra turistiska platser.

Lång väntan på lunch

Vi promenerar längs vattnet. Någon riktig strandpromenad är det väl egentligen inte men kajkanten fungerar ändå som en sådan. Längs vägen är palmer planterade. Och mellan vägen och vattnet har en stor mängd lokala restauranger sina uteserveringar. Det här är inte bara Maltas vackraste fiskehamn utan även den största och viktigaste.

Jag fotograferar mest båtar. Men också delar av bebyggelsen, som är ett par våningar hög och en blandning av äldre och nyare byggnader. Mest äldre kanske, just här. Lite nötta, men charmiga. Och som vanligt på Malta är där en del trassliga el- och teleledningar längs väggarna på husen.

Vi sätter oss vid ett av borden längs vattnet och beställer lunch. Kvinnan som tar upp vår beställning undrar om vi kommer från Skandinavien och vi berättar att vi är från södra Sverige. Hon berättar i sin tur att hon kände igen vårt tungomål eftersom hennes man kommer ifrån Danmark. Jag tar en fish and chips. Min sambo väljer skaldjur. Ungdomarna spaghetti vongole. Vi får vänta alldeles för länge på maten, men när den väl kommer smakar den bra.

Kakor som turistfälla

På väg tillbaka köper jag ”traditionella maltesiska kakor” med choklad och pistagenötter. De kostar 50 kr styck och den ”traditionella” kakan visar sig vara en typ mördegskaka fylld med nutella och med pistagenötter ovanpå. Den smakar väl bra, men är knappast traditionellt maltesiskt och priset är ju knappast heller rimligt. En typisk turistfälla!

Bo i byn?

En man som hjälper oss att ringa efter en taxi berättar att det på senare år har öppnats ett fåtal guesthouses i Marsaxlokk och han rekommenderar oss att bo här en annan gång. Och ja, kanske. Här är fint.

Och vi har haft en riktigt fin utflykt hit, några få bakslag till trots. Lite synd kanske, i och för sig, att vi inte tog med oss badkläder. För även om det inte finns någon fin strand centralt i byn så finns det gott om turbåtar som tar med badgäster några kilometer en fin badplats med klippbad i närheten.

Och oavsett bad eller ej så är det här en utflykt som du inte bör missa att göra när du är på Malta!

Den katolska kyrkan i Marsaxlokk heter Santwarju tal-Madonna ta’ Pompei. Torget heter Triq iz-Zejtun.
En bronsstay av en fiskare som återvänder med dagens fångst.
Det fossileldade kraftverket Delimara syns bakom de färgglada fiskebåtarna.
Husen är mestadels i två våningar och i äldre stil
Ett par turister svalkar fötterna.
Fiskebåtar, restauranger och bebyggelse i Marsaxlokk.
Även fiskebåtar behöver underhållas.
Och när de är ommålade är de så här färgglada.
En fiskare med sina nät i Marsaxlokk.

Läs mer: Är Malta fult eller vackert?

4 kommentarer på “Marsaxlokk – Också Maltas vackraste fiskehamn har fula inslag

  1. De maltesiska båtarna är speciella och lockar så klart till fotografering. De där kraftverkstornen är ju inte så fula, de är enkla och inte råddiga och funkar på bild. I din fina fotoserie från fiskebyn fastnar jag för fotot på fiskarstatyn och så kvinnan som pysslar om båten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s