resor · städer

Därför är Rom och Sydney mina favorit-storstäder i världen

Jag har två favorit-storstäder i världen, som sinsemellan är helt olika men ändå båda alldeles underbara. Och omöjliga för mig att välja bara en av som absolut favorit. Jag kan bara inte utse en ett och en tvåa. Båda är nummer ett för mig.

Här förklarar jag varför.

1. Rom – favoriten i Europa

Allt sedan jag första gången besökte Rom på en charter-utflykt från La Serra på 80-talet och sedan under flera av mina tågluffar har jag varit omåttligt förtjust i den italienska huvudstaden.

Historiens vingslag. Antiken. Då var Rom staden med stort ”u” som i urbs. Den första miljonstaden. Bara en sån sak. Alla vägar bar dit. Stadens historia spänner över mer än 2500 år och den dominerade helt Medelhavet i många sekler runt vår tideräknings början. När staden sedan nära nog gick under för germanska stammar blev det starten för medeltiden.

Då hade den största av världsreligionerna, kristendomen redan gjort Rom till sitt centrum. Och den romersk-katolska kyrkan har fortfarande sin Vatikanstaten här. Och där, liksom i hela Rom, har konsten fortsatt att blomstra i århundrade efter århundrade.

Att gå runt i Rom och se alla dessa lämningar från olika tidsepoker, det är verkligen att känna historiens vingslag.

Och glöm inte maten! Den italienska pastan! Spaghetti vongole, till exempel, med de goda små ljusa musslorna. Eller en saltimbocca alla romana. Eller varför inte en äkta italiensk pizza med lufttorkad skinka? Och gelato, den italienska glassen!

Det finns så mycket att se och göra i Rom att attgöra-listan nästan kan bli orimligt lång. Glöm inte bort att sätta av tid för att bara promenera runt också. Utan att nödvändigtvis ha några bestämda mål eller tider att passa. Det är så du riktigt kommer in under huden på den eviga staden och kanske något lär känna dess själ.

För Rom är verkligen en mysig stad att promenera i där ”allt” finns på promenadavstånd och moderniteter som skyskrapor knappt ens existerar.

Senast jag var här var i februari i år. Men jag hoppas ändå alltid att kunna återvända snart igen.

Läs mer: 24 timmar i Rom på sportlovet

Fontana di Trevi i kvällsljus – en av alla populära sevärdheter i Rom.

1. Sydney – favoriten utanför Europa

Med Sydney är det rakt igenom nästan precis tvärt om. Det är en relativt ung stad, grundad 1788, och därför mycket modern. Idag har staden nästan dubbelt så många invånare som Rom och den är Oceaniens största stad. Skyskrapor är bara en av alla moderna självklarheter. Det berömda operahuset och den stora botaniska trädgården är två andra exempel.

Jag har ”bara” varit i Sydney två gånger, båda gångerna kring jul, men jag fullkomligt älskar staden.

Utöver de två redan nämnda sevärdheterna gillar jag det gamla varuhuset Queen Victoria Building, den berömda bron Sydney Harbour Bridge och området mellan bron och operahuset med Circular Quay. Darling Harbour är ett annat populärt område vid vattnet.

Och missa inte Manly när du är i Sydney! Det är en badort som nås lättast med färja från just Circular Quay. Färjorna anländer till Manly Wharf på den västra sidan och redan där finns ett par små stränder. Där är fint särskilt i solnedgången, men det är den östra stranden som kallas Manly Beach. Stranden är lång och där är ofta höga vågor och där är gott om surfare. Och på gångavstånd finns också den lugnare och mycket fina Shelly Beach.

Att uppleva nyår i Sydney är i sig en fantastisk upplevelse. Och maten här är också fantastiskt god. Här finns till exempel gott om italienska rätter, men också en livlig mix av godbitarna från klotets allra bästa kök. Det blir sällan tråkigt.

Det är nu tio år sedan vi senast var i Sydney och även om staden ligger väldigt långt bort hoppas jag kunna återvända någon dag.

Läs mer: Nyår i Sydney!

Manly Beach är en underbar strand en bit utanför Sydney.

Översta bilden i inlägget är ett fotomontage av två av mina egna bilder föreställande Peterskyrkan i Vatikanstaten i Rom respektive operahuset i Sydney.

Läs mer: Världens 10 vackraste städer – enligt Sagmeister & Walsh

13 kommentarer på “Därför är Rom och Sydney mina favorit-storstäder i världen

 1. Rom var fantastiskt på många vis. Du har beskrivit några ovan. Dock inte den vackraste av städer och tyvärr både smutsigt och nedklottrat på ett sätt man kanske inte ser i centrala delarna av andra storstäder. Dock hade vi några trevliga dagar där.

  Ett besök i Sydney lär nog stanna vid en dröm.

  1. Jag kan hålla med om att Rom inte bara är vacker. Men vilken storstad är det? Tycker att staden har blivit finare med åren men det finns mycket kvar att göra.

 2. Städer, byar, platser…man får sina favoriter! Städerna som toppar hos mig är Rom (dags igen i oktober!), Genève och San Fransisco. Och så finns det de som ligger och skvalpar i botten….

 3. För min del är det en positiv totalupplevelse som gör att en stad/städer skimrar extra fint i minnet: miljöerna, människorna, maten, ressällskapet, givande erfarenheter, stämningen … Men en enskild favoritstad har jag inte, snarare ett litet pärlband 😊.

 4. Rom är verkligen en härlig stad, det var länge sen men vi var ju med om historisk händelse när en påve dog just när vi var där. Sydney känns avlägset, kanske förblir det så. Roligt bildmontage och fina bilder av både fontänen och stranden.

  Det är mycket som krånglar just nu, nu funkar inte gillaknappen.

   1. Först var det bevakningen av media, när vi kom till Petersplatsen var det fullt med reportrar och tv-kameror där. Jag frågade en polis varför de var där och han svarade att det var för att påven var sjuk. ”Just that?” sa jag lite dumt och han bekräftade det. Han hade ju varit sjuk ett tag, tyckte jag… Sen gick vi upp i kupolen i St Peterskyrkan och såg då ner på mässan som hölls för påven. Mäktigt. Började förstå att han var illa sjuk. När han sen dog så fylldes Petersplatsen med människor jag minns speciellt alla nunnor, jag undrar hur många som ryms där, alla möjliga språk surrade i luften, det var direktsändning över hela världen och det kändes stort. Jag skrev vykort till varje barn och till oss själva men kunde omöjligen ta mig över torget för att posta dem, så en vaktpost i Schweiziska gardet fick ta dem – och de kom fram. Jag antar att hade vi inte redan bott där så hade det varit omöjligt att få hotellrum, det måste ha blivit fullt överallt. Sixtinska kapellet missade vi, det stängdes.

   2. Så är det ju. Han dog sent på kvällen och vi tog oss till Vatikanen igen nästa dag, där hölls alltså en mässa med enorma skärmar ute som folk utanför kunde se. Det visade sig sedan att min mans farbror dog samma dag och svärfar sa att han inte skulle ha gillat att dö samma dag som påven, han hade under åren i Colombia sett hur mycket elände katolska kyrkan hade ställt till med.

 5. som katolik bor man fritt i vatikanen fördel oss trossamfundet katolismen samt har fri ngo cisternerorden och karthusian orden psiha ekspertis R COEN REHAB HOM BESTSELLER rekommenderas alla med PNO PUB psihadepressiva problem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s