månadens blogginlägg · resor

De 4 bästa blogginläggen om resor i augusti 2022

Idag fortsätter jag min tradition att vid månadsskiftena lista de nyheter och framförallt blogginlägg om resor som jag fastnat lite extra för under månaden som gått.

Augusti 2022 är en månad som i media mest har präglats av politik och det kommande valet till riksdag, regioner och kommuner. Och redan vanliga år brukar intresset för resor avta när sommarsemestrarna tar slut. I år tilltar dessutom oron för energipriser, räntor och ekonomi ovanpå allt detta. Det har alltså inte skrivits så där jättemycket om resor under augusti. Men en nyhet som i alla fall fick plats var att SJ:s nya tåg mellan Stockholm och Hamburg inte fick tillstånd av Danmark att köra med sov- eller sittvagnar. Det innebär att de här tågen därför endast innehåller liggvagnar. Det har i sin tur gjort att SJ tvingats avboka flera resenärer och att det för närvarande inte går att boka biljetter på tåget.

Jag är fortfarande inne i en period där jag både skriver och läser färre blogginlägg om resor än vad jag brukar. Men här är i alla fall en lista över vad jag fastnat för i augusti.

1. Svårare pensionera sig utomlands

Det är Ia mitt i livet på den grekiska ön Kreta som skriver om nya regler för svenska pensionärer i utlandet: ”Har du börjat planera pensionsuttaget? Funderat på att flytta utomlands? Räknat på om du klarar dig i det land du vill flytta till? Tagit hänsyn till merkostnader? Du kanske behöver börja om från noll om ditt pensionsuttag innefattar garantipension. Den tas nämligen bort fr o m årsskiftet.”

Anledningen till att garantipensionen tas bort för svenskar som bor utomlands är en EU-dom. Ia har skrivit till de flesta riksdagspartierna och några, men inte alla, har svarat. Inget parti verkar ha någon lösning på problemet så det beslut som riksdagen fattade i juni kommer att fortsätta gälla oavsett hur det går i valet om en vecka.

Usch så tufft för alla som har garantipensionen som en del i sin försörjning och som bor eller planerat att bosätta sig utomlands!

2. Englands mest historiska stad

Charlotta som driver bloggen ”Bara Brittiskt” skriver om sin gamla hemstad York: ”Det finns såklart mängder av historiska städer i Storbritannien men York pekas ofta ut som en av de bästa på grund av att den haft flera storhetstider under olika perioder. Dessutom bombades den bara kort 1942 med ett par förödande resultat medan allt annat klarade sig.”

Ett ambitiöst och intressant blogginlägg om en brittisk stad som jag själv bara har besökt helt kort på 90-talet. Vikingamuseet och muren minns jag att vi såg.

Charlotta visar bland annat en bild på en fantastiskt fin port i den medeltida stadsmuren som hon passerade varje dag på väg till jobbet när hon bodde här!

3. Hyrbilsstrul deluxe

Jag hatar att hyra bil och har länge tänkt skriva ett särskilt blogginlägg om den saken. Det har ännu inte blivit av. Men när jag nyligen läste ett av Gunillas inlägg på bloggen 4000 mil fick jag nytt vatten på min kvarn. Hon skriver underhållande om Avis utlämningsställe i Eksjö:

”Anländer till Eksjö onsdag kväll per buss och checkar in på Stadshotellet.
– Hur tar jag mig bäst till Avis? frågar jag i receptionen.
– Nej Avis finns inte här, får jag till svar.
– Jo säger jag. Vi googlar tillsammans. Ett industriområde utanför stan.
– Hur kommer jag bäst dit? Vill ju jag veta nu. Gå?
– Nej du kan inte gå. Det är alldeles för långt!
– Hur kommer jag dit då? Undrar jag med stigande nyfikenhet? Går det bussar?
– Nej bussar går det absolut inte. Och vi har inget taxibolag här i Eksjö.
– Så då kommer jag dit genom att…?
– Ja då måste du gå!”

Och ja det blir promenader dit och därifrån med ytterligare förvecklingar. Men nu har Gunilla i alla fall äntligen varit på utflykt till Blekinge, dit den där hyrbilen till slut rullade. Och jag ser fram emot hennes kommande rapportering från Karlskrona.

4. Långvandring vid Lunndörrspasset

Det är Daniel som på sin blogg Dryden skriver: ”Ibland får man sina ryck. Som i helgen. Vare sig Maria eller jag kan direkt stoltsera med anmärkningsvärt många vandringsmil på senare tid. Inte tältnätter heller för den delen. Såatte, med en Kilimanjaro-resa som rycker allt närmare kände vi att det var hög tid att träna.”

En vandring på 4,5 mil fram och tillbaka genom Lunndörrspasset vid gränsen mellan Härjedalen och Jämtland blev det. På två dagar. Och skoskav samt nerv i kläm. Kanske lite onödigt långt på så kort tid. Men så vackert!

—-

Där avslutar jag min sammanfattning om resor i augusti 2022 på bloggar, i media och i min egen verklighet.

Bilden överst i inlägget visar en utsikt på Mallorca från juni i år.

Läs mer: Mallorca – vandra från Port de Pollença till Cala Sant Vicenç – det här behöver du veta

10 kommentarer på “De 4 bästa blogginläggen om resor i augusti 2022

  1. Roligt att du tog med om garantipensionen – jag tror att det behöver spridas. Jag undrar på min kammare hur det är med den där ”rörligheten” inom EU som så många politiker pratar gärna och mycket om….

  2. Märkligt med tågstrulet. Min väninna och hennes man åkte nyligen tåg från Hamburg till Kiruna, jag vet inga detaljer med de är där uppe och vandrar. Fin bild på Mallorcautsikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s