livet · mitt jobb · personligt · resor

Nytt jobb – så nu blir det till att åka åt andra hållet

Att resa handlar inte bara om de långväga resorna utan även om de kortare vardagliga. Och i det sammanhanget har jag roliga nyheter att berätta för min personliga del. Om knappt två månader börjar jag på ett nytt jobb i en annan stad. Så därmed blir det ett nytt resmål för mina vardagsresor.

Min nya roll blir som avdelningschef för Samhällsbyggnad & Miljöskydd på länsstyrelsen i Blekinge. Residensstaden i Blekinge heter Karlskrona så det är alltså dit jag kommer att tågpendla framöver.

Men just nu håller jag fullt fokus på att avsluta i Kristianstads kommun, dit jag idag pendlar med tåg. Där har jag nu senast jobbat som utvecklingsstrateg på den tekniska förvaltningen i fyra och ett halvt år. Totalt har det blivit elva år i kommunen. De första dryga sex åren som VA-chef.

Pendla mellan Karlshamn och Kristianstad

Att pendla med tåg till Kristianstad från Karlshamn fungerar i regel väldigt smidigt. När det inte är strul i tågtrafiken – vilket det tyvärr varit den här veckan på grund av en brand. Men annars. Det fungerar bra att resa med tåg mellan dessa två städer med konunganamn på K. Väster ut på morgonen och tillbaka österut igen på kvällen. När trafiken är som tätast går det ett tåg i halvtimmen. Vartannat tåg är ett Pågatåg och vartannat ett Öresundståg. Pågatågen är lila och är Skånetrafikens pendeltåg. Ett av tågen hittar hela vägen till Blekinge. Med Karlshamn som ändstation. De tågen går fram och tillbaka mellan min hemstad och den stad där jag nu jobbar så de är väldigt praktiska för mig att åka med. Tar lite längre tid. Men är nästan aldrig försenade. Öresundstågen går hela vägen från Karlskrona till Danmark så det är de tågen vi tar om inte annat när vi ska ut i världen.

Efter att ha pendlat samma sträcka så länge som jag har gjort sitter resvägen i ryggmärgen. Du vet var varje kurva är, var de vackraste vyerna finns och var och när solen går upp och ner längs sträckan på våren och hösten. Och du vet var det finns och inte finns tillgång till internet längs sträckan. Du har hittat dina favoritavgångar och din favoritplats på tåget. Min är i tyst kupé, i färdriktningen, med utsikt mot söder och öster. Ofta är det just på tåget som jag läser och skriver blogginlägg om resor. Eller så gör jag ibland sällskap med några andra pendlare och småpratar med dem genom resan. Båda är trevligt.

Men. Jag kan helt enkelt den här sträckan av Blekinges kustbana nu.

En ek på Vesan i Blekinge som jag fotograferat många gånger från tåget.

Men igen. Nu har alltså fått ett nytt jobb. I den tredje konungastaden på K längs Hanöbukten. För som på ett pärlband av dansk/svensk 1600-talshistoria ligger de här. Först anlades Kristianstad när området fortfarande tillhörde Danmark. Döpt efter Christian IV. Sedan – när området blivit svenskt – Karlshamn, döpt efter Karl X och sist Karlskrona, efter Karl XI.

Åka åt andra hållet

Och vackrast av dem alla är nog faktiskt just Karlskrona. Anlagd som staden är på skärgårdsöar. Och dit ska jag alltså nu få förmånen att resa åt andra hållet med Öresundstågen. Österut. Lära känna en ny tågsträcka in i minsta detalj. För även om jag i och för sig pendlade den här sträckan i en månads tid, när jag var ny som VA-chef i Karlshamns kommun för 25 år sedan och har åkt den flera gånger sedan dess, kan jag inte påstå att jag kan sträckan in i minsta detalj än.

Själva staden Karlskrona känner jag ändå ganska väl redan. Eller kände i alla fall. Vi bodde ju där i fyra år. Då jobbade jag också på länsstyrelsen. Men det är alltså ett kvarts sekel sedan nu. Så både ”staun” och länsstyrelsen har såklart ändrats rejält sedan dess. Det ska bli spännande att lära känna dem lite närmare på nytt. Så som de är idag.

Mest av allt är jag så klart nyfiken på det nya uppdraget. Det ska bli sååå spännande! Och alla nya kollegor jag ska få lära känna! Men det ska också bli kul att få resa åt ett annat håll framöver.

Nya vyer väntar på att ses genom smutsiga fönster.
Mitt emot stationen i Karlskrona ligger badhuset.
Fredrikskyrkan finns på Stortorget.
Bastion Aurora ligger mitt emot residenset.
Utsikt från Kungsbron mot Stumholmen med fyren Karlskrona Nedre.
Bryggor på Trossö med Stumholmen och Mjölnareholmen i bakgrunden.

Läs mer: Karlskrona – kanske vackrast av dem alla?

27 kommentarer på “Nytt jobb – så nu blir det till att åka åt andra hållet

  1. Hej,Grattis och så roligt för dig! Det kommer att bli så bra, med din positiva livssyn och erfarenhet kan LS skatta sig lyckliga att du blir chef där!/Margareta Skickat från min Galaxy

  2. Grattis till jobbet.
    Började själv pendla till en ny stad för två år sedan. Inget jag valde själv, utan företaget valde att flytta verksamheten.
    Tyvärr inga möjligheter att pendla med tåg eller buss, men lite nya vyer överväger det lite tråkiga med att pendla.

  3. Så fint du presenterar din nya jobbstad i bild och text. Vackert med speglingarna och vilken ståtlig badhusbyggnad. Stort grattis till nya jobbet och många trevliga pendlarstunder önskar jag dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s