resa med barn · resor

Nyår i Sydney!

image

Funderar du på att fira nyår i Sydney? Så här går det till:

Mitt år 2013 började i Sydney där jag och min familj fick uppleva ett nyårsfirande som drar så mycket folk att det är helt ofattbart. Du ser det på hotellrumspriserna också. Ett familjerum som kostade knappa tusenlappen en vanlig vardag strax före jul kostade drygt 5 000 kr själva nyårsnatten! De övriga nätterna runt nyåret kostar också något mer, men inte i närheten av vad det kostar natten mellan den 31 december och 1 januari.

Och det märks att staden Sydney har övat sig på att ta emot och dirigera dessa massor år efter år. Allt är mycket bra skyltat och välordnat. Redan ett par dagar innan nyår kommer det upp information om hur dags det beräknas bli fullt på olika platser. Ändå var vi inte riktigt förberedda på hur välorganiserad man själv borde vara.

Alla parker var utrustade med tillfälliga staket runt och välordnade insläpp. Och när det förutbestämda maxantalet var insläppta så stängdes helt enkelt det insläppet.

Så här i efterhand borde vi kanske ha packat picknickkorgen för både lunch och kvällsmat för att få plats i parken precis ovanför operahuset och bron. Eller kanske borde vi rent av ha köpt biljett i förväg till några av betalplatserna som också finns.

Nu väntade vi till sena eftermiddagen innan vi började vaka in nyår och fick då nöja oss med en park längre bort och med sämre utsikt över fyrverkerierna.

För å andra sidan blev det ändå en lång kväll för barnen att vaka in nyåret så ännu fler timmar kanske ändå inte hade varit optimalt. Svårt att veta. Att vänta ännu längre med att gå ut än vad vi gjorde hade i alla fall inte funkat. Flera timmar innan tolvslaget var det fullsatt på alla platser i Sydney med utsikt över fyrverkerierna.

Hur som helst så blev det några timmar att slå ihjäl men barnen hade bara långtråkigt korta stunder och hittade annars på olika lekar att roa sig med tills det mörknat och de kunde titta på film på dvd-spelaren som var med.

Redan klockan nio på kvällen gäller det sedan att vara beredd för då körs ett första, mindre, familjefyrverkeri. Ändå större än ett riktigt nyårsfyrverkerierna på de flesta platser i världen.Meningen är väl att barnen ska kunna gå och lägga sig sedan. Men det är det nog inte många som gör. För det är ju vid midnatt som det smäller på riktigt.

Hur otroligt många som kommit in till centrala Sydney för att se fyrverkerierna märktes ännu tydligare när de var över. Som ett flodsystem av sirap rörde sig massorna in mot stationerna och hotellen i centrum.

När vår minsting snubblade på en trottoarkant och föll kändes det för ett ögonblick obehagligt med massorna men vi fick snabbt upp honom från marken så det ordnade sig.

För den som själv ska planera sin NYE (New Years Eve) i Sydney finns det en officiell sida där man även hittar en app. Bra, som sagt, att ha planerat bättre i förväg än vi gjorde.

20131226-003148.jpg

7 kommentarer på “Nyår i Sydney!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s