coronan · Nyår · resor

Nyår runt om i världen

När jag först skrev detta var året 2020 samtidigt som 2021 just hade börjat rulla in på andra sidan jorden. Nu har jag också uppdaterat under nyårsafton 2022, inför det nya året 2023. Här berättar jag lite kort om hur nyår firas runt om i världen. I år och andra år. Gott Nytt År alla!

Samoa var förr det land på jorden som sist gick in i det nya året, men detta ändrades när landet flyttade på datumlinjen genom att helt sonika stryka den 30 december 2011 ur kalendern. Därmed blev det lilla landet i Söderhavet det första landet på jorden att ta klivet in i 2012. Och sedan dess är det alltså Samoa som varje år först firar in det nya året. Detta hände förr när klockan var elva på förmiddagen i Sverige, men det tycks som om Samoa nu ytterligare har justerat sin tidszon något. Och att de numera går in i det nya året klockan 12 svensk tid, samtidigt som Nya Zeeland.  Från Samoa syns dock sällan eller aldrig några nyårsraketer i TV-inslag eller på sociala medier. Samoa är ett litet land som ligger långt bort. Men firar nyår gör de. Först av alla.

Storstäderna down under

Men från Nya Zeeland brukar bilder från firandet nå oss. Där firas alltså nyår in när klockan är tolv på dagen i Sverige. Det mest kända nyårsfirandet där är det maffiga fyrverkeri som tidigare år skjutits ut från TV-tornet Sky Tower i Auckland. Men på nyåret 2021-2022 var detta ersatt med en ljusshow och 2022-2023 blev det en kombination av ljusshow och raketer. Nya Zeeland är för övrigt ett av de få länder i världen där nyårsafton under hela pandemin kunnat firas nästan som vanligt.

Nästa stora kända nyårsfirande är kanske världens mest kända, nämligen det i Sydney. Där blir kockan midnatt när den samtidigt är två på eftermiddagen här hemma. Men där var nästan inget som vanligt under pandemin. Inget vakande och firande i parkerna, som det brukar vara. Men i år är det betydligt mer som vanligt. Och raketerna på Sydney Harbour Bridge visas på TV, som alltid.

Mitt år 2013 började i Sydney där jag och min familj fick uppleva ett nyårsfirande som normala år drar så mycket folk att det är helt ofattbart. Du ser det på hotellrumspriserna också. Och det märks att staden Sydney har övat sig på att ta emot och dirigera dessa massor år efter år. Allt var mycket bra skyltat och välordnat. Redan ett par dagar innan nyår kom det upp information om hur dags det beräknas bli fullt på olika platser. Ändå var vi inte riktigt förberedda på hur välorganiserad man själv borde vara. Så här i efterhand borde vi kanske ha packat picknickkorgen för både lunch och kvällsmat för att få plats i parken precis ovanför operahuset och bron. Eller kanske borde vi rent av ha köpt biljett i förväg till några av betalplatserna som också finns. Vill du någon gång uppleva detta är mitt råd att planera i mycket god tid exakt hur du vill fira ditt nyår i Sydney.

Sydney firar in 2022. Skärmdump från direktsändning med mer skärpa pålagd av mig.

Asien

Normala år firas det även stort i Tokyo. Där inträffar tolvslaget när klockan är fyra på eftermiddagen i Sverige. Näst på tur, klockan 17:00, passerar Kina in i det nya året. Även så Taiwan och Taipei 101. Där det brukar firas stort.

18:00 är det bland annat Thailands tur. Där firade vi in 2009 på Koh Chang. Det var obligatoriskt att betala för nyårsmiddagen på hotellet och då åt vi så klart där. Men den ”sexiga” dans som de ”lilla flickorna” (som vår då treåring kallade småtjejerna) och därtill hotelldirektörens solosång (”I dit it my way”) var mest bara pinsamt att bevittna. Minstingen somnade senare på nyarsfesten, men vaknade så klart till fyrverkerierna. Hos Gyllin Tours kan du läsa om hur kvällsmörkret fylls av ljuslyktor som stillsamt lyfter från stranden och seglar ut över havet i Ao Nang.

Och nio på kvällen svensk tid blir det så nytt år också i Dubai, där världens högsta skyskrapa, Burj Khalifa brukar ha ett av världens mest spektakulära firanden.

Afrika, Europa och Amerika

Vid Egyptens pyramider blir året nytt när klockan slår 23:00 här hemma. Och samtidigt är det midnatt även i Kapstaden i Sydafrika.

Många av Europas storstäder som Paris, Rom och Berlin firar sedan samtidigt som oss. Äntligen utan begränsningar på grund av pandemin.

London ligger en timme efter oss.

När vi sedan ligger och sover här hemma inträder det nya året i Brasilien när klockan är fyra på natten här hemma. Vi var i Buzios, nära Rio, för sex år sedan och upptäckte då att klädkoden på nyår där påbjuder vita kläder och att firandet sker vid havet. Där blommor läggs i havet och raketer avfyras vid tolvslaget.

20141231-132626.jpg

Två timmar senare, klockan 06:00 här,  brukar det firas stort på Times Square i New York. Hur det var att fira nyårsafton på Walt Disney World i Orlando för 20 år sedan kan du läsa om på bloggen ”Från stad till strand”.

Och klockan elva på nyårsdagens förmiddag svensk tid inträffade det nya året till slut även på Honolulu, Hawaii.

Gott Nytt År alla! Och så hoppas vi på att 2023 ganska snart blir ett bättre år än vad åren 2020, 2021 och 2022 var.

Läs mer: Gott Nytt År jorden runt!

9 kommentarer på “Nyår runt om i världen

  1. Gott nytt år Inger! Vi får hjälpas åt att hoppas så kanske det hjälper. Intressant med firandet runt om i världen och att ni har varit med om olika firanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s