coronan · resor

Mellandagsrapport om pandemiutvecklingen i Karlshamn, Blekinge, Sverige, Europa och världen

81bb3c3d-d0d8-4efe-9b05-8afbc5292a1aTyvärr så fortsätter pandemin utvecklas åt fel håll. Mer smittspridning alltså. Och allt fler inlagda på sjukhus. I vart fall är det så det är i Blekinge och i stort i hela Sverige. Ungefär 2 500 ligger inne nu, och kommer sannolikt också att tillbringa nyårsnatten på olika sjukhus runt om i Sverige för att behandlas för covid-19.

För en månad sedan började jag med att veckovis redovisa kurvor över antal bekräftade fall av covid-19 i Karlshamn och Blekinge. Jag tänkte att jag fortsätter med det så länge som läget är så pass allvarligt som det nu är. (Även om jag av förklarliga skäl hoppade över julveckan.)

Samtidigt passar jag på att berätta om läget i Sverige, Europa och världen. Men först min närmaste verklighet.

Karlshamn och Blekinge

Jag har ju skrivit förut om att Region Blekinge inte redovisar några diagram på sin statistiksida över coronautvecklingen i länet. För den som tar sig tid att titta på deras pressträffar är däremot läget ett annat. Den senaste pressträffen hölls idag och där berättades att smittspridningen nu är värst i Ronneby av de blekingska kommunerna och att den där är värre än i landet i stort. I Karlskrona är också smittspridningen väldigt kraftig. I Karlshamn och Sölvesborg ser det däremot lite bättre ut.

Och mitt eget diagram visar att sedan jag började blogga om det här så har smittspridningen i Karlshamn faktiskt gått tillbaka. Vi har alltså skött oss riktigt bra här. Men vi måste fortsätta med det nu! Tyvärr visar nämligen de senaste siffrorna på en liten uppgång igen. Så nu får vi också skärpa till oss! Inga nyårsfester med andra än de du bor ihop med, till exempel.

Covid_Karlshamn

Och i Blekinge i stort fortsätter tyvärr utvecklingen åt fel håll. Den senaste veckan, alltså över julen, har 11 personer dött i covid-19 här i länet. Mitt diagram, som alltså bygger på siffror som kommer ifrån regionen, visar att smittspridningen ökar. Regionen nämnde idag också på sin pressträff att 30 % av dem som testas för covid nu har sjukdomen, vilket är den högsta andelen så här långt. Nästan var tredje som är förkyld i Blekinge har nu alltså covid-19.

Covid_Blekinge

Sverige och Europa

EU har ju, som jag tidigare berättat om, en kartbild över Europa där Europas regioner färgas olika mörka beroende på hur många bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare som detekterats under 14 dagar. Länder som inte deltar i statistiksamarbetet är gråmarkerade. Du kan själv hitta kartan på nätet. Denna karta brukar uppdateras på torsdagar och avser då föregående vecka och veckan innan. Denna karta avser alltså vecka 51-52:

Covid_Europa

Som framgår av kartan tillhör Skåne fortfarande de regioner i Europa som har det allra värsta smittläget. Av Region Skånes statistik på nätet framgår tyvärr att antalet inlagda på sjukhus där  (för covid-19) är fler än någonsin och nu närmar sig 600. Även Gävleborgs län är i det mörkaste läget.

Av kartan syns nu också det pågående utbrottet i och runt London tydligt.

Världen

Läget i världen brukar jag kolla på en sajt som heter Worldometer. Där ser det nu ut som att smittkurvorna vikt neråt i jul.  Det kan dock vara en effekt av minskad provtagning och rapportering i många länder under julhelgen. Vi behöver nog vänta ett par veckor för att kunna dra några säkra slutsatser.

EU har också en världskarta som visar ländernas rullande 14-dagarsvärden på bekräftade fall per 100 000 invånare. Av denna framgår att smittläget i Sverige fortsatt är på ungefär samma nivå som i USA. Jämfört med denna karta ligger Blekinge, liksom Sverige som helhet, i den näst mörkaste nivån, men riskerar att snart att trilla över i den mörkaste.

Covid_världen

Så nu är det upp till oss alla att se till att det faktiskt blir ett Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s