månadens blogginlägg · resor

De 6 bästa blogginläggen om resor i december

Okej, då var det dags igen. För månadens blogginlägg om resor. Jag har som ambition att publicera en lista vid varje månadsskifte med några av månadens mest läs- och minnesvärda blogginlägg om resor. Det blir olika antal blogginlägg olika månader beroende på vad jag fastnat för och tänkt på att notera.

Jag måste erkänna att jag haft ganska fullt upp under december med att skriva egna blogginlägg till först min adventskalender och sedan mina årskrönikor, följa det tilltagande pandemiläget i främst Blekinge och Skåne men även i världen i stort, fixa inför och under julen, hinna med mina dagliga lektioner i italienska samt nu på slutet kolla Netflix som mina ungdomar fick i julklapp och som hela familjen har tillgång till den första månaden (jag tittar på ”Our Planet” och har även sett de första avsnitten av ”the Crown”). Samt även kolla SVT också, i och för sig (jag såg bland annat hela adventskalendern i efterhand under julen, dokumentären om Greta och idag årskrönikan).

Några blogginlägg om resor har jag ändå fastnat för och noterat redan medan december pågick. Och så har jag läst ikapp lite så här på årets första dag.

Så här kommer min lista:

1. Årets jul- och nyårsresor och en maldivisk strand i Skåne

Så här inleder Lena sitt inlägg på bloggen ”Ladies Abroad”: ”Föga förvånande gick min planerade jul- och nyårsresa till Laos och Burma i stöpet. Eller, när jag tänker efter; i somras trodde jag faktiskt att den skulle kunna genomföras. Men ju längre ut på hösten det led, desto mer säker blev jag på att detta inte skulle bli av. Och en dag i september kom mailet från Supersavertravel om inställd resa. Så riktigt så kul som på bilden ovan ska jag inte ha, som förresten är från då jag var på Maldiverna.”

Det bästa med den bilden i hennes inlägg inlägg är hur stranden på forot liknar stranden vid Knäbäckshusen i Skåne.  Därför blev jag nyfiken så klart och undrade var på Maldiverna bilden är ifrån. Lena svarade: ”Ön Ukulhas på Maldiverna. Bikini Beach! Det är bara en strand på ön där turister får ha bikini.”

Jag googlade då. Och såg att likheten mellan ön och stranden vid Knäbäckshusen nog delvis är en synvilla. Det verkar vara plattare terräng och även kortare avstånd på ön. Men ändå! Kul med likheten mellan platserna i just denna vinkel.

2. Stenshuvud – nationalpark där vågorna möter berget

Som av en händelse visar det sig då att Eva med bloggen RUCKSACK nyligen publicerat ett inlägg om Stenshuvud som innehåller en nästan identisk bild som den från Maldiverna. Hon skriver: ”Stenshuvud nationalpark söder om Kivik är mest känd för sin vita sandstrand, men nationalparken har mycket mer att erbjuda. Vandra till utsiktsplatser genom lövskogar och sandhedar eller promenera barfota i den mjuka sanden. Eller bara njut av havet och ljuset.”

Och ja, så är det ju. Vinjettbilden överst i detta inlägg, från denna fina nationalpark är dock en av mina egna, ej tidigare publicerade bilder därifrån. (Ja, jag har många sådana!)

3. Äkta saffran

Johnny skriver på sin blogg om hur du känner igen äkta saffran när du shoppar på resan: ”Ibland kommer frågan upp om äkta saffran. Som om den inte skulle vara äkta tänker jag. Falsk saffran? Oäkta? Men sen minns jag den torkade ringblomman, eller snarare dess torkade kronblad som jag en gång köpte på den stora marknaden i Tashkent. Chorzu heter marknaden, och saffranet låg där i lösvikt. Billigt, billigt ropade försäljaren, och det hade han rätt i. Det var bara inte saffran, och efter många år i mitt köksskåp hamnade de orange-gula kronbladen i mina sopor.”

Och vidare: ”Det är dock ganska enkelt att upptäcka oäkta saffran. Det vill säga om man vet hur saffran ser ut. I Sverige säljs ju oftast bara pulvret. I utlandet oftast hela pistillen. Men är det ljust orange och ligger hyfsat öppet och priserna är rimliga, ja, då är det för bra för att vara sant. Då är det inte saffran.”

Själv har jag gjort flera försök att i utlandet köpa äkta saffran. Hittills har det aldrig lyckats. Det har varit ”fake news” varje gång. Trots att jag anser mig veta hur saffran ser ut. Sannolikt kommer jag inte att göra fler försök med denna krydda i utlandet. Om den inte finns i maten jag beställer in, vill säga, där brukar det inte vara fusk. Även om det hänt någon gång att jag fått in  paella i Spanien som nog varit smaksatt med gurkmeja snarare än med saffran. 

4.  Adventskalender

Jag nämnde ju min egen adventskalender i inledningen här. Och den var en av flera sådana adventskalendrar på resebloggar som inspirerade Eva på Gyllin Tours att köra en egen sådan i december. Hon har plockat fram många trevliga reseminnen och anekdoter i den. 

Ett par av inläggen handlade om Kuba, varav jag gillade det sista bäst. Det publicerades den 22 december. Eva skriver: ”Det var mycket som var väldigt annorlunda på Kuba. Det var verkligen som att resa tillbaka i tiden. Kuba är ju känt för sina välbevarade gamla amerikanare. Bilälskare kan verkligen njuta av detta fascinerade land.” 

Inlägget väckte minnen från min egen Kubaresa för ett par år sedan, som jag själv skrivit om i mellandagarna, och där jag insett att jag nog har ett och annat kvar att berätta om. 

5. Att resa efter barnens intressen – eller sina egna?

Gunilla tar som utgångspunkt ett TV-program där hon upplever det som att det är mammans intresse som styr familjen och skriver utifrån det om sin familjs resande på bloggen ”4000 mil”: ”När jag tänker igenom våra resor där barnen varit med så ser jag ändå inte att barnen “bara har fått hänga med”. Snarare tvärt om.” Och vidare: ”Däremot, och det är bara att erkänna, så kan jag nog vara rätt rävig. För att få min vilja och mina önskemål igenom. Jag är ganska bra på att kombinera och välja resmål även med barnen, så att de av en slump så där, råkar passerar ett världsunderverk, UNESCO världsarv, eller något annat av allt det som står på min lista. ”

Hmm. Ett inlägg som väcker tankar. Jag tror att vi, i min egen familj, har ganska lika intressen när vi reser faktiskt. Jag har, så länge som vi har haft barnen haft lite som en ambition med vårt resande att visa dem världen. Men det har mest varit jag som bestämt vart och när vi ska åka. På senare år har barnen velat vara med i beslutsprocessen och det har de då också fått vara. Till exempel var det en av sönernas önskan att komma till Karibien som gjorde att vi hamnade på Kuba för två år sedan. Men det är inte alltid helt enkelt att synka ihop fyra personers olika viljor till en gemensam resa. Det krävs oftast en del klurande. Det som kan ge mig lite dåligt samvete är i så fall hur mycket jag fotograferar när vi reser. Jag kan ofta förlora mig helt i det och kommer inte sällan efter de andra. Det där är inget jag är stolt över precis, men jag har ändå väldigt svårt att hejda mig.

6. Bucketlist för resor i Sverige: 100 saker att se och göra

Annika som har bloggen Resfredag listar inte mindre än 100 saker som hon vill se och göra i Sverige. Några av sakerna har jag redan gjort. Annat är jag själv kanske inte så sugen på. En del har jag aldrig ens hört talas om. Men alltså. Snacka om ambitiös lista! Här finns så klart massor som jag också inspireras av och blir sugen på.

Läs!

Nr 54 på hennes lista är att läsa Nils Holgerssons underbara resa för barnen och låta semestrar inspireras av den. Den väcker varma tankar hos mig. Jag läste Selmas originaltext två gånger för min Albin när han var liten, på gammelsvenska och allt (även om jag moderniserade språket ibland). Han fullkomligt älskade berättelserna. Inte minst kapiltlet om Karlskrona som jag tvingades läsa mååånga gånger. Härliga minnen. 

I Karlskrona finns för övrigt en staty av Nils Holgersson (utöver de stayer av ”kung Långläpp” och Rosenbom som omnämns i romanen). ”Sprungen ur boken”, heter statyn av konstnären Ralf Borselius. På bilden nedan, som är ifrån 2014, studerar Albin den statyn. Tänk att han var så liten för bara sex och ett halvt år sedan!

IMG_4231

14 kommentarer på “De 6 bästa blogginläggen om resor i december

  1. Så lustigt sammanträffande med Lenas Maldiverna och likheten med Stenshuvud! Saknas kanske en palm eller två, men det är verkligen en riktigt exotisk svensk strand! Och tack snälla för länken :)

  2. Jag har varit på Ukulhas och på den stranden vid Knäbäckshusen i Skåne. Och omgivningarna är ju inte alls lika. Men kanske stämningen ändå, kan jag tycka?

  3. Tack för länk!
    Jag ser fram emot att läsa mer om Kuba. Jag började också fundera över alla våra resor med familjen. Jag är ganska säker på att våra resor har anpassats efter de som har följt med. Åtminstone vill barnen, som nu är vuxna och utflugna, fortfarande följa med på våra resor 😊

  4. Alltid lika kul med dina sammanfattningar. Tack för länken! Så laddad för kvällsläsning med barnen nu… gott nytt år!

  5. Vilken underbar bild på sonen med den fina statyn. Jag har också läst boken många gånger och borde nog ta upp den med barnbarnen när det går att umgås igen.

    Eftersom jag just har gjort en saffranspannkaka och hade funderingar om just detta med oäkta och äkta saffran fastnade jag för citatet och dina tankar om saffran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s