resor · utförsåkning

Åka skidor i Antagnod

Antagnod är en liten alpby i Aosta-dalen i Italien. Här finns ett litet – med alpmått mätt – liftsystem där vi åkte skidor på sportlovet 2022. Hur det var? Det berättar jag om här!

Egentligen skulle vi ha åkt skidor ett par dagar i Österrike och sedan fortsatt hem till Blekinge med tåg hela vägen. Men när resan närmade sig verkade det bli allt för krångligt att resa genom så många länder, på grund av alla covid-restriktioner. Så jag bokade av den delen av resan och bokade flyg hem från Milano istället.

Rimligt avstånd till Milano

Därefter började sökandet efter en skidort på rimligt avstånd från flygplatsen för ett par, tre dagars skidåkning. Det jag var ute efter var en plats med snälla backar, eftersom vi inte åkt skidor på två år på grund av pandemin.

Och då hittade jag Antagnod. En liten by i utkanten av Monterosa Ski, som är ett samarbete med flera betydligt större liftsystem. Här fanns alltså möjligheten att åka i snälla backar direkt utanför hotellet. Här finns två sittliftar och därtill ett par barnliftar. Längsta sammanhängande nedfarten är 3,4 km lång och fallhöjden är 600 meter. (I Sverige är det nog inte mer än Åre som har längre nerfarter än så.) Här finns några ytterligare nerfarter och det finns en sida på nätet där du kan se vilka liftar och nerfarter som för tillfället är öppna.

Och om du tröttnar på dem kan du ta en transferbuss till något av flera större ställen. Champoluc är den av de större skidorterna som ligger närmast.

Liftkort och skidhyra

Vi köpte liftkort för en dag i taget för 300 kr per styck. Eftersom äldsta sonen fick problem med sitt ena knä och avstod skidåkning en och en halv dag blev det aldrig av att vi tog bussen till Champoluc. Liftkortet där hade annars kostat ungefär det dubbla. Skidor hyrde vi hos den lilla uthyraren nedanför den av sittliftarna som startar nere i byn. Skidhyran kostar ungefär 200 kr per person och dag.

När vi var här var det lite ont om snö och helt barmark nere i dalen. Därför var ett par av pisterna helt stängda, vilket så klart var lite synd. Men det fanns ändå flera pister som var öppna tack vare att de har snökanoner. Och det var inga köer till liftarna och glest med åkare i backarna. Det märktes att orten är mest populär bland barnfamiljer och nybörjare. Men den funkar även jättebra för halvhyggliga skidåkare som oss. Några storfräsare såg vi också i backarna. Men de var inte särskilt många.

På lördagen var det dock mer folk än på torsdagen och fredagen. Inte så konstigt med tanke på att den här platsen bara ligger drygt två timmar med bil från Milano som har 1,4 miljoner invånare och 1,5 timmar från Turin som har 900 000 invånare. Störst påverkan gjorde detta på tillgången till matbord utomhus, vid restaurangen i backen. På lördagen valde vi därför att äta lunch på vårt hotell som ändå låg nära och där det fanns flera bord lediga i solen. Vi bodde på Hotel Santa San som alltså ligger högt upp i byn, helt nära backarna.

Restauranger i byn

Själva byn är annars verkligen inte stor. I byn fanns bara två restauranger öppna på kvällarna när vi var här. Byns pizzeria med vedeldad ugn heter Kraemer Thal och här åt vi tre av fyra kvällar. En kväll åt vi på den lite lyxigare Le Vieux Lyskamm. Men vi gillade nog faktiskt pizzerian bäst. Tänk på att boka bord i förväg. Till lördagskvällen några dagar i förväg.

Det som är lite speciellt med den här delen av Italien, Aostadalen, är att här pratas både franska och italienska. Och även egen dialekt av frankoprovensalska. Och ja det märks. Vi hörde franska talas ibland och på tåget från Turin mot Aosta (där vi klev av i Verres) ropades det ut i högtalarna på både italienska och franska.

Ta sig hit

Vi hade för övrigt förbokat en taxi/minibuss som tog oss från stationen i Verres till hotellet i Antagnod (ca 45 minuter) för 80 Euro. Till flygplatsen (Malpensa) tog vi sedan minibusstaxi direkt från Antagnod och det kostade då 300 Euro. Men det fick det vara värt för att minska risken att missa flyget på grund av tågförseningar. Två timmar tog den resan.

Om jag rekommenderar Antagnod för några dagars skidåkning och en nypa alpluft? Absolut!

Blå pist – Miniera – som är 3,4 km lång – i Antagnod.
Blå pist – Miniera – i Antagnod – lite längre ner i backen.
Röd pist – Vascotcha – i Antagnod.
Ostbricka till lunch i backen.
Husen och kyrkan nere i byn.
Vedeldad ugn på pizzerian i Antagnod.
Kyrkan i Antagnod.

3 kommentarer på “Åka skidor i Antagnod

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s