månadens blogginlägg · resor

De 8 bästa blogginläggen om resor i februari

Här kommer min lista över de mest intressanta blogginläggen om resor i februari. Listan kommer något försenat eftersom vi var på resande fot strax innan månadsskiftet. Och eftersom att redan innan vi hunnit komma hem så hade världsläget förändrats drastiskt till det sämre, ännu en gång. Och eftersom att jag har varit tämligen uppslukad av det. Men nu så!

Här är listan:

1. Upplevelser i Jukkasjärvi

Det är Gyllin Tours som skriver om sju upplevelser i och runt ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna: ”En av guiderna på ishotellet inledde med att ge oss en inblick i hur allt startade. Han menade att det från början inte var tänkt att vara något ishotell. Det hela började som som en konstutställning av iskonst. Några av konstnärerna behövde övernatta någonstans. De erbjöds att sova i konsthallen. När de vaknade tyckte de att det hade varit en fantastisk upplevelse. Efter det började man erbjuda övernattningsmöjligheter för fler. Hotellet har utvecklats mycket och det blir bara större och större.”

Själva var vi här 2015. Jag var ganska irriterad inför besöket på ishotellet. Bokningsstrul med taxiresa från stationen som skulle ingå. Men som sen inte skulle ingå. Men som sen till sist gjorde det. Och så kom taxin mer än en halvtimme för sent på det. Men sedan var allt förlåtet! Själva hotellet var en fantastisk upplevelse att se. Och maten var fantastisk! Baksidan var prisläget. Och jag gissar att det inte har blivit billigare sedan vi var där. Men har du råd, så missa inte! Och inför besöket kan du ha nytta av den här listan med aktiviteter att prova på.

2. Appar för vandring

Det är bloggen 4000 mil som listar tio appar för vandring och friluftsliv. Det är alltid spännande att se vilka appar som andra använder. Av de appar som Gunilla använder, men som jag inte har provat blev jag mest nyfiken på Naturkartan, även om jag själv har hittat ett bra alternativ där, i Ark56, som är mest tänkt för Blekinge, men funkar i hela landet. Men det jag främst sökte när jag hittade började läsa detta inlägg hittade jag ändå inte riktigt. Det är nämligen det här med en app för att logga din egen rutt på karta. Förut har jag använt Viewranger som fungerade bra. Men sedan den appen gått upp i en annan, som jag inte alls begriper mig på så letar jag efter alternativ.

Men det visade sig här att det tydligen är fler som letar efter en bra lösning. Gunilla skriver nämligen: ”Det finns ett antal ruttningsappar. De flesta kostar pengar att använda. Vi brukar oftast rutta med Garmin som hör till Christofers smart-klocka och därför att appen är gratis. Strada har jag använt också. Annars så söker jag fortfarande efter en bra app som loggar ens vandringar på en mer detaljerad karta, utan att riktigt ha hittat någon jag är nöjd med än.”

3. Vårtecken på Kreta

Det är Ia mitt i livet som skriver om hur våren har börjat försöka putta undan vintern på den grekiska ön Kreta: ”Du kanske tror att jag är en riktig gnällfia när det gäller kyla, men det är precis tvärtom. Jag är inte speciellt frusen av mig. Även lokalbefolkningen har suckat och kämpat och nu pratas det ”hemska, kalla vintern” med alla man träffar. Nu bor våren i solen medan vintern är kvar i vinden och natten.”

Sedan visar hon flera vårblommor som blommar nu. Samtidigt som snön ligger kvar på bergstopparna. Fint.

4. Överraskningar på Kreta

Det är bloggen Explore More som skriver om överraskningar på resan: ”Det är klart att det är trevligt med överraskningar. Det började så trevligt när vi kom in på fredagskvällen i Christinas studio i Myrtos på Kreta. En flaska lokalt och ekologiskt vitt vin från Touploklostret och fyra öl står i kylskåpet. Tack Stathis och Christina! Det är ändå en bra start för att klara sig, om än inte komplett. Resten fixar vi lätt som en plätt på lördagsmarknaden i Ierapetra och på en välsorterad supermarket. Om vi backar tillbaka från början. Resan ner från Göteborg hade gått briljant utan drama med PLF-dokument och covid-bevis i handen. Vi traskade ut ur Heraklions ankomsthall för att möta upp George, som vi förbokat en hyrbil av. Där kom egentligen den första överraskningen.”

Och. Ja. Överraskningar på resa är ju något som hör till. Både positiva sådana och stora och små besvikelser. Resor helt utan överraskningar vore nog ganska tråkiga.

5. Bukovel i Ukraina

Med anledning av det ryska kriget i Ukraina ser F.d. Ensamma mamman tillbaka på en resa till just Ukraina. Hon skriver bland annat: ”Bukovel ligger vid Karpaterna och en av dagarna åkte vi upp med linbanan så långt vi kunde. Helt fantastiskt och man kunde se ända till gränsen till Rumänien. Även om linbanan knakade och inte kändes helt säker så var det en riktigt häftig utflykt. Någon berättade att när man åker upp på våren blommar träden och det är nästan som att i Astrid Lindgrens Körsbärsdal. Nu var det vitt vitt vitt.”

Själv har jag aldrig varit i Ukraina och det ångrar jag nu. För ingen vet ju när det blir möjligt att resa dit igen. Men viktigast: Marlene skriver att hennes hjärta böder för Ukraina och dem som bor där. Det gör mitt också.

6. Store Mosse nationalpark

Det är på bloggen Från Stad till Strand som vi kan läsa om en vandring på Svartgölsleden i Store Mosse nationalpark i Småland: ”Svartgölsleden är 3,6 km lång tur och retur vilket kändes lagom långt för oss en varm sommardag. Leden är också lättvandrad då den är handikappanpassad. Det här är den kortaste vandringsleden om man vill komma ut på högmossen.”

Jag måste erkänna att de fina bilderna på spängerna på mossen, liksom på den fina Svartgölen, gjorde mig riktigt sugen på att någon gång vandra denna led.

7. Trollskog på Öland

Trollskogen ligger på nordöstra udden av Öland. På Ladies Abroad kan du läsa följande om den: ”Efter en kort promenad genom skogen kommer vi till östra stranden och här är det verkligen tårar-i-ögonen-vackert. Vit sand, blått hav och någon trädsort som kan vara pinjeträd eller som påminner om det. Kisar jag kan jag tro jag är i Italien eller Thailand.”

Åh! Det låter ju verkligen härligt. Detta ställe missade vi när vi förra året besökte norra Öland på en dag. Även om vi var i närheten. Det måste bli fler besök i de här trakterna för oss!

8. Milano i februari

Det är Dryden som skickar ett vykort från Milano i februari: ”Har man två veckors semester i februari måste man väl nästan hitta på något? Så det gjorde vi. Genom att dra till Milano. Nu kanske ni undrar vad i hela fridens namn man gör där i två veckor. Det kan jag dock inte svara på. Vi var nämligen bara där i drygt sexton timmar på vår tidsmässigt väldigt korta Europaturné, innan vi tog tåget till Paris.” Och: ”Lugnt. Tillbakalutat. Skönt. Vi hade kunnat maxa våra timmar i stan men vi valde att ha semester. På semestersättet. Den lugna varianten. Det gör jag mer än gärna om.”

Ja. Milano är fint. När vi själva nyss var Italien passerade vi dock bara staden med snabbtåg på väg mellan Florens och Alperna. Man kan inte alltid hinna med allt.

Men senast vi var i Milano stannade vi till. Vi såg också den där gallerian. Och den där domen. Det är sånt man gör i Milano. Vi såg också gula spårvagnar, höstlöv – det här var på höstlovet ett år – och kanaler. Milano har mycket att erbjuda!

Bilden överst i inlägget föreställer domen i Milano.

10 kommentarer på “De 8 bästa blogginläggen om resor i februari

  1. Om ishotellet: Min bror säger att han minns när han satt och snackade med sina kompisar i Jukkas och de kläckte idén om ett ishotell. Lite läckert är det. Trollskogen på Öland gick vi igenom och fram till stranden, men det började åter regna och vi gick tillbaka. Norra Öland på en dag är nog lite för lite tid. Men ni har ju inte så långt till Öland, så ni får åka dit igen och ta det lite lugnare.

  2. Roligt att jag har hittat din reseblogg och att du bor i Karlshamn . Själv bor jag i Mörrum och precis som du älskar att resa och fota.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s