miljö · resa med barn · resor

Ishotellet – baksidan är prisläget

20150405-110439.jpg

Bilden ovan visar ishotellets baksida. Bokstavligt talat. Det är baksidan av den bortre väggen som vetter ut mot Torne älv.

Den mer bildliga baksidan av ishotellet är prisläget. Icehotel Sweden, som det officiellt heter, har lyckats skapa sig ett internationellt rykte som exklusiv destination. Hit kommer massor av välbärgade besökare från hela världen som söker det udda äventyret. De kommer från länder som Storbritannien, Tyskland, Frankrike, USA, Kina och Japan. Med dem följer upptrissade priser.

En stuga för fyra kostade oss 2 500 kr per natt. Då ingick frukost, guidning och entré till ishotellet och lån av spark (i mån av tillgång). Att den wi-fi som också skulle ingå inte fungerade i vår stuga gjorde inte så mycket när Telenor visade sig ha i vart fall halvhygglig täckning för 3G.

Men sen börjar den riktiga penga-rullningen. För en taxiresa som kostar 405 kr enkel väg för upp till fyra personer om du bokar direkt hos Kiruna Taxi tar ishotellet 250 kr per person. Alltså mer än dubbla priset. Nu lyckades jag förhandla mig till gratis transfer tack vare envishet i kontakterna med Hotels.com som på bokningssidan angett att resan från järnvägsstationen skulle ingå. Men ändå.

En fyrarätters måltid med norrbottniska specialiteter som löjrom, fjällröding, renfilé och åkerbärssorbet kostar 900 kr per person. Ett vinpaket till menyn för en person tar de ytterligare 500 kr för. Maten smakade i och för sig ljuvligt gott. Att välja från menyn är inte heller billigt.

Jag hade gärna gjort utflykten till samebyn, sett renarna och provat att åka släde. Men ett av barnen ville absolut inte, så vi avstod. Den utflykten skulle annars ha kostat oss 6 000 kr för hela familjen. Även andra utflykter som hundsläde och liknande hade gått på ett antal tusenlappar.

Nu blev det så att vi höll oss till gratisnöjena istället. Åkte spark till Hembygdsgården och tillbaka. Följde med den svenska guidade turen till ishotellet och såg då även iskyrkan.

Vi fick lära oss att kyrkan stängs efter en sista gudstjänst som hålls i kväll och ishotellet stänger för säsongen nästa helg.

Det var också av guiden vi fick veta att isen förvaras hela sommaren i kylrum. Två, stora och faktiskt ganska fula, byggnader på varsin sida om hotellet. Vi funderar en stud över hur stor miljöpåverkan detta har utan att komma till någon definitiv slutsats. Men det låter ju som att det borde gå åt en hel del energi. Hursomhelst är det väl vettigare att ha ett ishotell i Jukkasjärvi än låt säga till exempel Dubai. (Ja, man vet aldrig! Isbarer finns ju redan i Stockholm och London.)

  

20150405-110650.jpg

20150405-111351.jpg

  

20150405-111227.jpg

20150405-111311.jpg

11 reaktioner till “Ishotellet – baksidan är prisläget

    1. Resan till Kiruna kostar ju också en slant. Men om du har vägarna förbi under perioden december – halva april kan du lösa entrébiljett för 325 kr och se hela ishotellet utan att betala en förmögenhet. :)

    1. Precis! Så kan man också göra. Entré kostar 325 kr för en vuxen och man får då både guidning (om man är där vid rätt klockslag) och gå runt till klockan 18:00 och titta på alla rummen (utom ett par låsta lyxsviter). Det tycker jag är ett prisvärt alternativ med tanke på vilken speciell byggnad det är. Från december till halva april ungefär har de öppet. :)

    1. Man kan välja att övernatta inne i Kiruna och hyra bil (eller ta taxi) och sedan köpa entrébiljett med guidning för 325 kr per vuxen. Då blir det billigare. Sevärt är det! Öppet har de från december till halva april ungefär.

  1. Måste bara kommentera från Barcelona där ”Isbaren” inte har öppnat ännu- Dom väntar tills sommaren och turisterna. Isbaren i Barcelona kostar 12€/person i entre och sedan tillkommer extra dyra drycker.
    Inte bara Ishotellet som utnyttjar turisters längtan efter något annorlunda…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s