resor · utförsåkning · vackra platser · vår · vinter

9 saker du behöver veta om att åka skidor i Zermatt – vid Matterhorn, Toblerone-berget i Schweiz

Du vet det där Tobleroneberget i Schweiz? Matterhorn heter det. Och visst kan du åka skidor där! Zermatt heter den schweiziska skidorten som ligger precis intill det berömda berget.

Detta var från början en obetydlig plats i en avlägsen dalgång. Så var det fram till 1830-talet. Då startade turismen här med engelsmän som kom på sommarhalvåret för att bestiga Matterhorn. När sedan järnvägen elektrifierats och öppnats för året runt-trafik 1928 började turister komma även under vintersäsongen. Under hela 1900-talet byggdes sedan orten till med anläggningar och sängplatser. Och nu är detta en verkligt klassisk skidort att besöka.

Men några saker behöver du veta först:

1. Kostnadsläget

Det är lika bra att direkt säga som det är. För ja, det ÄR dyrt i Schweiz, tyvärr – svindyrt. Inför vår resa till Schweiz förra våren så var jag beredd på att landet har ett högt prisläge. Och inte minst då Zermatt som ju är en världskänd skidort. Men oj! Jag upplevde det närmast som att där var dubbelt så dyrt som hemma. Och då var det redan förra året. Och sedan dess har inflationen jobbat på och den schweiziska francen blivit dyrare. Så ja, det märks ju i plånboken.

För den som vill åka skidor vid Matterhorn finns det dock ett billigare alternativ som jag kommer till under punkt 9 nedan. Och även om du inte vill gå den vägen finns det olika trix som jag återkommer till under flera av punkterna nedan.

Kostnadsläget är högt i Zermatt, men vyerna är unika.

2. Tåg till Zermatt och Matterhorn

För att överhuvudtaget ta dig till Zermatt behöver du åka tåg. Orten är nämligen ett bilfritt område och saknar vägförbindelse för privatpersoner, de sista sex kilometerna. Tågbiljetter köper du på tågbolaget SBB. Vi valde att åka från Bern med byte i Visp. Det tog två timmar.

Återresan gjorde vi hela vägen från Zermatt till Zürich och då blev det billigast med ett så kallat Saver Day Pass.

Väl framme i Zermatt kan du fortsätta med tåg upp till Gornergrat. En bergstopp med hotell och restaurang samt en utsiktsplats med vyer ut mot både Matterhorn och en lokal glaciär. Och även tågresan upp har fantastiska vyer över Matterhorn. Gornergratbahn heter den kuggstångsbana som går upp till den 3135 meter höga bergskammen.

Vad vi missade var att den här tågresan ingår i liftkorten för området. Så att vi köpte separat tur- och returbiljett för det här tåget vår första dag i Zermatt visade sig vara en ekonomisk miss. Det hade varit något billigare för oss att köpa liftkort för sex dagar istället för fem och istället strunta i de separata tågbiljetterna. Men detta förstod vi först nästa dag när vi köpte liftkorten.

Gornergratbahn tar dig upp mot Matterhorn.

3. Liftar och nedfarter

Liftarna i Zermatt och de omgivande områdena tar dig till några av de högsta höjderna i alperna, upp till 3 883 meter över havet. Ofta med utsikt över det kanske snyggaste berget av alla berg.

Det finns totalt 54 liftar och 148 nedfarter i hela skidområdet Zermatt-Matterhorn och Breuil-Cervinia sammanlagt. Det handlar om runt 360 km pister fördelat på; 74 km blå pister, 227 km röda pister, 20 km svarta pister och 36 km gula så kallade freeride-spår. Och merparten av allt detta ligger på den schweiziska sidan. Men självklart är inte allt alltid öppet beroende på snömängd och vädret i övrigt. Det finns en skidkarta på nätet som kontinuerligt uppdateras med vilka liftar och backar som för tillfället är öppna.

Från Zermatt finns det tre huvudspår upp i bergen. Upp mot Matterhorn och den italienska sidan av området går ett system av kabinbanor med slutna gondoler som du kliver in i. Det ligger en gondolbanestation i södra delen av byn som är startpunkt för det här systemet.

För den som vill ta tåget på kuggstångsbanan upp mot Gornergrat och de backar som börjar där så utgår detta från ett centralt läge i den norra delen av byn, precis intill Zermatts järnvägsstation. Längs med den här tågsträckan ligger också stationen Riffelberg där det finns både restaurang och barnbackar.

Det tredje alternativet är att ta ett minitåg som går i en tunnel som borrats genom berget och som leder upp mot ännu fler kabinbanor och liftar. En slags tunnelbana som också går från de norra och centrala delarna av Zermatt, men lite längre österut jämfört med tåget mot Gornergrat och som tar dig upp på berget Sunnegga, också med vyer mot Matterhorn.

Alla tre liftsystemen som utgår ifrån Zermatt är bra att åka i, var och en på sitt sätt.

Albin åker kabinbana.

4. Åka i Italien också

Av det skidsystem som är tillgängligt från Zermatt ligger en del i Italien och utgår från skidorten som på svenska brukar kallas Cervinia. Egentligen heter den Breuil-Cervinia där Breuil är ortens ursprungliga, franska namn och Cervinia är vad de italienska fascisterna döpte orten till på italienska och som fortfarande alltså används frekvent. Detta namn i sin tur kommer ifrån det italienska namnet för berget Matterhorn som är Cervino.

Ungefär 20 av de cirka 50 liftarna och 15 av de 36 milen backar i det totala liftsystemet ligger i Italien. För att få tillgång även till dessa backar behöver du betala ett ”internationellt” tillägg till priset på ditt liftkort.

Också här är det gott om fina backar och vyer mot Matterhorn, som dock har en lite annorlunda form sedd från den här sidan. Det ser helt enkelt inte riktigt ut som det Tobleroneberg som vi är vana vid att se på bild, utan kanske lite mer som en pyramid med en extra puckel på vänster sida.

Det går att åka skidor med vyer mot Matterhorn i Italien, men bergets form är annorlunda.

5. Säsong

Den riktiga skidsäsongen i Zermatt börjar i regel någon av de första dagarna i december och varar tills det är någon vecka kvar på april månad. Det betyder att både jullov, sportlov och påsklov kan användas för den som vill åka skidor i området.

Vi var här under påsken förra året och visst var det fortfarande gott om snö i pisterna då. Men nere i byn var det redan vår, turkost smältvatten bildade vårfloder och snart skulle större delen av skidsystemet stängas för den säsongen.

Men egentligen går det att åka när som helst på året, eftersom viss skidåkning normalt finns tillgänglig 365 dagar om året. Detta gäller de 21 km pister som ingår i Matterhorn Glacier Paradise.

Runt många av pisterna lite längre ner på sluttningarna var dock gräset grönt redan vid påsk och där blommade vita små vilda krokusar, små gula blommor som jag inte vet namnet på, backsippor och maskrosor. I gräset skuttade också små alpmurmeldjur omkring. Längre upp tittade små tussilago fram innan snön helt och hållet täckte landskapet högst upp på topparna.

Visst går det fortfarande att åka skidor i Zermatt vid påsk!

6. Äta ute

Att äta ute är dyrt. Lunch för fyra personer uppe i bergen kostade för ett år sedan i regel runt 2000 kr. Det lär inte vara billigare i år. Snarare dyrare. Det är dock möjligt att komma billigare undan. Två gånger åt vi lunch på en restaurang som heter Adler Hitta och där valde jag båda gångerna fisksoppa – halv portion (storlek som en förrätt). Den kostade 180 kr. Ungdomarna provade vid var sitt tillfälle enklaste möjliga pastarätten, Spaghetti aglio olio. Alltså med bara olja och vitlök. Den kostade 250 kr. En flaska vatten kostade oftast närmare 100 kr. Och samma med läsk och is-te.

Vid ett par tillfällen åt vi bricklunch på de lite större restaurangerna uppe i bergen. En gång delade vi på två stycken (stora) portioner spagetti och köttfärssås på fyra. Och vi blev ändå mätta. Vid ett annat tillfälle tog vi var sin portion snitzel. Även den gången var portionerna stora och vi konstaterade att det även då hade varit bättre att dela på två portioner. Ett sätt att komma billigare undan är alltså att mer regelmässigt dela på portionerna.

Sista kvällen i Zermatt delade vi två pizzor Quattro Stagioni på fyra personer och drack var sin dryck till. Det kostade 900 kr.

Det vi också gjorde för att klara oss lite billigare undan var att vi fyra kvällar av sju lagade kvällsmat själva i lägenheten vi hyrde. Även frukost åt vi så klart där. Men att handla i affär var också dyrare än hemma.

Restaurang Gandegghütte ligger på 3 030 meters höjd. Priserna är på samma nivå.

7. Antal dagar

Hur många dagar du ska välja att stanna i Zermatt beror lite på hur sugen du är på att åka skidor och hur mycket pengar du är beredd att bränna, men vill du uppleva alla tre liftsystemen på den schweiziska sidan och även hinna med Italien är minst fyra dagars skidåkning lagom. Det går i och för sig att klämma ihop två av systemen i Schweiz på en dag och det tredje systemet på den sidan gränsen med det i Italien på en andra dag, men då blir det blir nog ganska stressigt.

Sedan finns det fortfarande gott om skidåkning att utforska under en vecka eller mer för den som önskar det.

För resor inom Zermatt är det taxi i form av elektrisk minibuss som gäller.

8. Bo i Zermatt

Exakt var i byn du ska välja att bo beror mer på var du hittar ett prisvärt boende än på avstånd till liftarna, eftersom dessa ändå utgår ifrån tre olika lägen i byn, och du därför ändå kommer att behöva ta taxi till och från liften flertalet dagar. Det finns i och för sig mer traditionella bussar i byn också, men tidtabellen är inte särskilt tät, så det lär bli en del åkande i de speciella eltaxibilar där du placerar dina skidor längst bak, som i en gondol.

Jag hade extrem tur och lyckades hitta en lägenhet för fyra personer med två rum, kokvrå, toalett- och duschrum och balkong med utsikt mot Matterhorn för endast 10000 kr för sju nätter under påsken förra året. Då bokade jag i och för sig i riktigt god tid, redan sommaren innan. Och till pandemipriser. Tittar jag på samma lägenhet i år från den 8 april till den 15 april i år så är priset 22800 kr för sju nätter. Och då är ändå den här lägenheten, trots priset, uppbokad större delen av vintersäsongen, inklusive påskveckan. Och den är fortfarande ett av de billigare boendealternativen i området. Lägenheten vi hyrde hittar du på Vrbo. Men det kan löna sig att titta runt på flera bokningssajter innan du bestämmer dig.

Till Zermatt tar du dig antingen med tåg hela vägen från Sverige eller så flyger du till någon av Schweiz storstäder och åker tåg tur och retur därifrån.

Matbordet i den lägenhet vi hyrde i Zermatt. Påskägg och iste hade vi med oss. Resten ingick.

9. Bo i Italien – ett billigare alternativ

För den som tycker att prisläget i Zermatt gräver ett lite väl djupt hål i plånboken finns det ett bra alternativ. Om du väljer att bo i Cervinia i Italien blir både boende, mat och till och med liftkort – även inklusive den schweiziska sidan – betydligt billigare.

Men försök inte att vara smart genom att köpa ett italienskt ”internationellt” liftkort även om du ska bo i Schweiz. De italienska liftkorten gäller nämligen bara i Schweiz förutsatt att du börjar din dag på den italienska sidan. Och det finns heller inget annat vettigt sätt att ta sig mellan Zermatt och Cervinia än via liftsystemet. Ska du köpa liftkort till italienska priser måste du alltså boka boende i Italien.

Till Cervinia tar du dig lättast med flyg till Milano och sedan någon lämplig transfer därifrån. Om du väljer att åka taxi hela vägen tar det mellan två och två och en halv timme. Turin ligger närmare, men har sämre flygförbindelser från Skandinavien.

Kyrkan i Cervinia – på den italienska sidan av Matterhorn.

Läs mer: Om en stukad tumme och att inte få hjälp – trots extra försäkring

3 kommentarer på “9 saker du behöver veta om att åka skidor i Zermatt – vid Matterhorn, Toblerone-berget i Schweiz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s