resor

Om en stukad tumme och att inte få hjälp – trots extra försäkring

Vilken nivå av service kan du förvänta dig om du i Schweiz köper en extra försäkring för 50 kronor per person och dag – totalt 1000 extra kronor för fyra personer och fem dagar – som ska täcka att få hjälp med hämtning och sjukvård vid en eventuell olycka i skidbacken? Inte särskilt hög tydligen. I alla fall inte om olyckan du drabbas av inte är riktigt allvarlig.

16-åringen har en ganska hög smärttröskel och gnäller inte i onödan när han gjort sig illa. Så har det varit ända sedan han var mycket liten. Så när han säger att han har ont i tummen efter ett fall i skidbacken finns det anledning att ta saken på fullt allvar. Han har full rörlighet i vänster tumme men vissa rörelser gör rejält ont och det syns en viss antydan till en lättare svullnad vid en jämförelse med höger tumme.

Vi befinner oss i Italien men liftkorten har vi köpt i Zermatt i Schweiz där vi hyrt en liten lägenhet för en vecka. I och med att vi har betalat tillägg för ”internationella” kort så gäller de även på den italienska sidan av Matterhorn som på italienska heter Cervinia. Det samma kallas den skidort som vi följer skyltningen mot för att dels söka hjälp för den skadade tummen och dels få i oss lite lunch.

Utan karta i liftsystemet

Den karta vi hade med oss över liftsystem och pister har flugit iväg i en vindpust strax efter att vi lämnat den sista kabinbanan på väg upp mot glaciären på bergets topp. Vi har därför tagit oss neråt på den italienska sidan enbart genom att följa skyltningen.

Vi kommer ner till ett ganska stort och fult hotell en bit ovanför själva skidorten när den fortsatta pisten ner mot Cervinia plötsligt är avstängd. Vi väljer då att åka uppåt igen med sittliften där i hopp att hitta en annan väg mot den italienska byn. Väl uppe kan vi konstatera att någon annan väg neråt än den vi kom saknas. Så vi kör ner igen men kan nu konstatera att vi sitter fast i ett moment 22.

Vi funderar på om vi måste ta en taxi ner till byn. Men var gör vi i så fall av skidorna? Vi kan ju inte lämna dem här eftersom vi måste ha med dem tillbaka till Schweiz där vi hyrt dem.

I Cervinia

18-åringen frågar en äldre italiensk man hur vi kan ta oss vidare. Hans svar är att enda sättet är att ta sig förbi avspärrningarna och följa den avstängda pisten ner, trots allt. Så då gör vi det. Det går bra även om modden är ganska lerig på slutet och jag gör en mindre vurpa.

Kyrkan i Cervinia.

Väl nere i byn letar vi reda på en restaurang där min sambo och vår 18-åring beställer ett par panini till lunch medan 16-åringen och jag letar oss fram till läkarstationen i byn.

Vi ringer på dörren och en sjukvårdare öppnar den. Jag förklarar att sonen har ramlat i backen och har ont i tummen och att vi vill att någon tittar på den. Sjukvårdaren börjar direkt med att berätta att det är en privat klinik och undrar om vi har någon försäkring som täcker kostnaderna. Jag hänvisar då till den försäkring vi köpt med liftkorten. Då får vi veta att vi först måste kontakta någon som representerar försäkringen och att de måste godkänna kostnaden innan sonen kan bli undersökt. När jag frågar var de finns hänvisar han bara svepande till att vi ska prata med någon ”där liftkorten säljs”. Det är ganska uppenbart att mannen inte är ett dugg intresserad av att ge oss någon hjälp. Då tröttnar 16-åringen och ger upp. ”Vi kan googla själva på hur man lägger om en stukad tumme”, säger han.

Tillbaka i Schweiz

Mycket riktigt är det sedan18-åringen som när vi är tillbaka i lägenheten i Schweiz, där vi har vår lilla sjukvårdsväska, som hjälper 16-åringen att lägga förband om tummen.

Självklart hade vi kunnat göra fler försök att få hjälp, både i Italien och Schweiz. Men eftersom 16-åringen inte ville och eftersom hans tumme blev bättre efter hand som veckan gick så gjorde vi inga fler försök.

Ändå kan jag tycka att servicenivån kunde ha varit högre. När det bara finns en läkarstation i byn och ett liftsystem i samma by så kunde man ju tänka sig att dessa skulle ha ett avtal så att patienter som kommer direkt till läkarstationen, och som har försäkring i liftkortet, kunde få en bedömning av vårdbehov direkt på plats, utan ytterligare byråkrati.

Men så enkelt kan det tydligen inte få lov att vara.

Sextonåringen med omlagd tumme till höger i bild.

Läs mer: Vår även i Alperna

5 kommentarer på “Om en stukad tumme och att inte få hjälp – trots extra försäkring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s