resor

Vår även i Alperna

Jag sitter på ett tåg på väg mot Zürich. Vi har precis varit i Zermatt i Schweiz och åkt skidor. Och visst är där gott om snö i pisterna ännu. Men nere i dalen är det redan vår, turkost smältvatten bildar små vårfloder och snart stänger större delen av skidsystemet för den här säsongen.

Högst upp på en glaciär kommer det i och för sig att vara några få pister öppna över sommaren. Men nu är det helt klart mer vår än vinter även i Alperna.

Runt många av pisterna lite längre ner på sluttningarna är gräset redan grönt och där blommar vita små vilda krokusar, små gula blommor som jag inte vet namnet på, backsippor och maskrosor. I gräset skuttar också små alpmurmeldjur omkring. Eftersom jag inte har stora kameran med mig när vi åker skidor blir de inte mer än små prickar på bild.

Längre upp i liftsystemet ser vi många tussilago på bara fläckar under liftarna.

Från tåget ner mot dalen ser vi blommor som liknar blåsippor men som är både blå, vita och rosa. En eftermiddag tar jag med mig kameran och promenerar en bit upp i en sluttning för att fotografera blommorna. Och mest troligt är det blåsippor även om bladen är lite större än på de blommor vi har därhemma och färgerna mer varierade.

Nere i dalen kvittrar också många slags fåglar och jag ser även en ekorre och ett rådjur när jag är ute på min lilla fotorunda.

Backsippor med Matterhorn i bakgrunden.
Små vildväxande vita krokusar.
En steglits kvittrar i en gran, nere i dalen.
Gula blommor som jag inte vet namnet på.
Blåsippor som är vita och rosa.
En koltrast.
Möjligen en grönfink.
Ett rådjur kikar fram.
Kejsarolvon blommar vid en stuga i Zermatt.

6 kommentarer på “Vår även i Alperna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s