bil · bokning · buss · flyg · resor · tåg · utförsåkning

Tåg, flyg, bil eller buss till Alperna på sportlovet?

I år blev det tåg för oss till Alperna igen på sportlovet. Trots att jag först utgick ifrån att flyg skulle funka bättre den här gången. Här redogör jag lite allmänt för de olika sätt som det finns att resa till Alperna på sportlovet, deras för- och nackdelar.

Charter eller på egen hand?

Det finns skidcharter från Sverige med tåg, flyg eller buss med ett antal olika aktörer. Till exempel finns det aktörer som säljer paket där resan sker med Snälltåget hela vägen till Alperna. Andra aktörer är specialiserade på flyg och/eller buss.

Fördelen med charter är att du bokar ett helt paket på en och samma gång. En ytterligare fördel är att busstransfer från järnvägsstationen eller flygplatsen till skidorten ofta ingår. Ibland ingår till och med skidpass i priset. Men kolla upp detta innan du bokar. Både skidpassen och transfer är ofta dyra i Alperna så det gör stor skillnad på totalkostnaden om detta är inkluderat i priset.

Nackdelen med charter är att mycket blir fullbokat redan under sommaren innan avresan. Jag har aldrig lyckats ordna en skidresa med charter av just den anledningen. En gång bokade jag en resa till Dolomiterna med buss precis innan allt var slutsålt. Flygcharter var då redan slutsålt. Men eftersom min familj absolut inte ville åka buss bokade jag sedan av och fick pengarna tillbaka. Och så blev det att jag bokade flyg på egen hand till Venedig istället och sedan en hyrbil därifrån för att ta oss till Arabba i Dolomiterna.

Utförsåkning i Dolomiterna.

Jag har därför ingen egen erfarenhet av hur det funkar med skidcharter. Men det verkar ju onekligen smidigt. Samtidigt antar jag att det blir som det brukar bli med charter. En hel del tid i buss som går åt att vänta in andra resenärer.

Boka tågresan själv

Alternativet är då att boka själv. Till exempel med tåg.

Från södra Sverige till Alperna är det ungefär från 20 timmars till ett dygns restid med tåg. Det är något kortare eller ungefär lika lång tid som det tar från samma område till Sveriges nordligaste skidorter i Lappland dit du också kan åka med tåg.

Förutom Snälltåget som går hela vägen från Malmö C till ett stort antal skidorter, men blir fullbokat tidigt, kör SJ nattåg hela vägen från Stockholm och flera stationer längs södra stambanan till Hamburg och Berlin, varifrån du – från endera- kan fortsätta söderut med tyska DB. Det är detta alternativ som jag till slut valde för vår resa som kom att gå till till Bad Gastein nu i veckan. Jag blev dock förvånad över hur pass gammalt och slitet tåget kändes.

Backe i Bad Hofgastein, nu i veckan.

Byte i Hamburg alltså. Men i efterhand kan jag konstatera att jag lät mig luras lite av Google Maps som angav snabbaste resväg via Hamburg. Vi hade hellre kunnat följa med nattåget hela vägen till Berlin och byta tåg där. Men bra ändå att jag tog till två och en halv timmes bytestid i Hamburg för frukost och buffert, eftersom vårt tåg blev hela 50 minuter försenat.

En tågresa till Alperna kan kombineras med ett stopp i Hamburg.

Ett modernare alternativ

Ett ytterligare – och modernare – alternativ är att åka dagtåg från Köpenhamn till Hamburg och fortsätta därifrån på kvällen med nattåg med österrikiska ÖBB nightjet till till exempel Basel eller Innsbruck, dit du kommer strax efter nio på morgonen. Och sedan eventuellt fortsätta därifrån. Nackdelen är att du behöver lämna Malmö C redan vid lunchtid för att hinna med tåget.

Detta alternativ valde vi ändå 2020 och fortsatte då till italienska Bolzano med tåg. Där besökte vi museet över ismannen Ötzi, åt middag och sedan fortsatte med förbokad taxi till vårt förbokade hotell vid berget Marmolada i Dolomiterna.

Skidåkning på Marmolada, Dolomiternas högsta berg.

Hemresan gick med taxi direkt till Innsbruck och nattåg tillbaka mot Hamburg därifrån. Transfer med taxi kostade dock en bra slant. Ett alternativ hade varit att hyra bil i Innsbruck. (Eller stanna i Innsbruck som i sig är en skidort.)

Vi provade den gången jag både två sovvagnskupéer respektive egen liggvagn för fyra och även om sovvagn var rejält mycket dyrare var det också betydligt lyxigare, med en liten flaska bubbel var, till exempel.

Färdkost som ingick i sovvagn på ÖBB nightjet från Hamburg till Innsbruck, sportlovet 2020.

Ett sista tåg-alternativ, inte mist om du är sent ute med att boka, är att åka dagtåg hela vägen och stanna någonstans längs vägen för att sova på hotell. En sådan plats kan till exempel vara Hamburg, Nürnberg eller München. Men det finns så klart många fler stationer att välja på längs vägen. Var det är bäst att stanna för att sova beror ju också – så klart – både på varifrån i Sverige du åker och vart i Alperna du ska.

Flyg är inte alltid så bra som du tror

Det är lätt att tro att flyget alltid borde vara det smidigaste sättet att resa till Alperna, och att det dessutom blir billigare än tåg, men så är det inte riktigt. I vart fall inte från södra Sverige.

Det finns nämligen inga direktflyg från Kastrup till Innsbruck som är den flygplats i Alperna som nog ändå ligger närmast backarna. Att flyga med mellanlandning äter tid och innebär dessutom en risk att missa det anslutande flyget. Alternativen är att flyga till München, Salzburg, Basel, Zürich, Genève, Milano eller Venedig, beroende på vart i Alperna du ska. Eller – faktiskt – Bolzano. Beroende på vilken flygplats du väljer kan det sedan finnas möjlighet till transfer med tåg eller buss. Annars är det hyrbil eller dyr taxi som gäller.

Skidåkning i Dolomiterna kan kombineras med ett stopp i Venedig.

Även om flygtiden bara är ett par timmar blir ändå den totala restiden med tidsmarginaler på flygplatserna och transfer i regel ungefär halva restiden mot tåget. Alltså runt tio till tolv timmar. Men om du kommer fram snabbare än med tåget beror också på hur dags flyget avgår i förhållande till när du har möjlighet att påbörja din resa.

Självklart förändras den här ekvationen med var i Sverige du bor, men när jag – tätt inpå resan – tittade på alternativ inför årets sportlovsresa var jag först inne på att åka till Chamonix i Frankrike och då flyga till Genève. Detta eftersom direktflyg till de flesta andra flygplatser i området var slutsålt när jag väl kom mig för att börja titta efter resor. Och eftersom flyget dit gick nästan 22 timmar efter att jag tidigast hade kunnat flyga efter min sista arbetsdags slut innan avresan – jag hade ett möte med en bestämd sluttid att utgå ifrån – så hade vi faktiskt kommit fram senare till vår slutdestination med flyget, än när vi senare ändrade oss och valde Bad Gastein med tåg istället. Däremot hade vi kommit hem några timmar tidigare än som det nu blev.

Och om du ska till vissa skidorter i Italien, som till exempel Cervinia, så blir det i regel en större skillnad till flygets fördel. Det är dessutom ofta relativt billigt att flyga just till Milano, även om det sedan är lite bök att ta sig vidare till skidorterna. Men det blir inte mindre bökigt om du tar tåget hela vägen.

Skidlift i Cervinia, Italien.

Så vilket som sammantaget blir bäst av tåg eller flyg blir därmed olika från fall till fall.

Att miljövänligheten alltid faller ut till tågets fördel behöver väl inte ens nämnas?

Bil eller buss då?

Att köra hela vägen till Alperna tycker jag låter väldigt drygt om det bara är skidåkningen du är ute efter. Vill du däremot bara åka ett par dagar och göra ett par stopp med övernattning både på vägen ner och på vägen hem – då kan jag tänka mig att det kan vara attraktivt att köra själv. Är ni en familj som fyller bilen är det nog dessutom det billigaste sättet.

Tänk dock på att vissa länder har krav på snökedjor på däcken när ni kör på vinterväglag. Och även i övrigt gäller andra regler kring att köra bil än hemma. Så du bör ta reda på vad som gäller längs din färdväg innan du ger dig av.

Buss på egen hand är sannolikt också billigare än både flyg och tåg. Men samtidigt innebär det i vart fall ett par bussbyten på vägen från Malmö till Alperna. Och det är troligt att bussen i en storstad kommer in på en station och att nästa avgår från en annan med följd att du behöver åka med lokaltrafiken emellan. Kanske ien okristlig timme. Att sova på buss är ju inte heller världens bekvämaste.

Jag skulle inte rekommendera att åka reguljär buss fram och tillbaka till Alperna, men det är självklart en smaksak.

Busscharter kan nog delvis vara en annan sak, även om jag inte tror att det heller är jättebekvämt.

Själv håller jag mig mest sannolikt till tåg eller flyg om det blir fler resor till Alperna.

Bilden överst i inlägget: Ett tåg som också fungerar som skidlift i Zermatt, Schweiz.

Läs mer: 9 saker du behöver veta om att åka skidor i Zermatt – vid Matterhorn, Toblerone-berget i Schweiz

Lämna en kommentar