resor · vackra platser

Italiens 10 vackraste platser

Italien måste vara ett av världens vackraste länder. Ja, kanske rent av det allra vackraste. Men vilka är då de allra vackraste platserna i detta vackra land? Det är verkligen inte lätt att välja, men här har du min lista. Vilka av dina favoritplatser saknar du på listan?

1. Vernazza

De branta klipporna och de färgglada husen i Vernazza skapar en nästan magisk atmosfär vid solnedgången. Staden har trots en betydande turism behållit något av sin autentiska charm och det är en fröjd att promenera längs de smala gränderna och utforska de små butikerna. Här finns också flera utmärkta restauranger där du kan njuta av pasta, färsk fisk eller skaldjur. En av de mest populära aktiviteterna är att ta sig upp till slottet på toppen av klippan, där du kan njuta av utsikten över den dramatiska kustlinjen.

Det finns flera vandringsleder som leder från Vernazza till de andra byarna i Cinque Terre och att vandra längs dessa är ett utmärkt sätt att uppleva den vackra naturen och klipporna längs kusten.

Sammanfattningsvis är Vernazza en pärla i Cinque Terre med sin vackra hamn, charmiga gränder och flera platser med underbar panoramautsikt. Det är verkligen en plats som du inte bör missa när du besöker Ligurien i Italien. Men undvik gärna högsäsong då det ofta är lite för många besökare här. Veckorna runt månadsskiftet oktober till november är ett bättre alternativ för den som vill undvika trängsel.

Vernazza i Cinque Terre.

2. Positano

Positano, belägen vid Amalfikusten, är helt klart en av Italiens och kanske till och med hela världens mest magnifika städer. Staden fångar lätt ens hjärta med sin fantastiska skönhet. Redan 1953 blev Positano världskänd genom en essä skriven av författaren John Steinbeck, som beskrev staden enligt följande: ”Positano biter djupt. Det är en drömmig plats som inte riktigt verkar vara verklig när du är där, men blir påtagligt verklig när du har lämnat den.” Staden har sedan dess haft en unik förmåga att locka och fascinera besökare.

Att besöka Positano är verkligen lite som att träda in i en dröm, där tiden verkar ha stannat och vardagens bekymmer lätt bleknar bort. Och dess charm och karaktär gör, också det mycket riktigt, att staden lever vidare i ditt minnen även långt efter att du har lämnat den.

Stadens pittoreska gator, färgglada byggnader, som liksom klamrar sig fast vid klipporna, och den fantastiska utsikten över det gnistrande Medelhavet skapar en unik atmosfär. Staden har också ett rikt kulturellt arv, med sina historiska kyrkor, konstgallerier och traditionella hantverksbutiker.

För den som letar efter paradiset på jorden kan Positano vara bland det närmaste du kommer. Här kan du uppleva en oslagbar skönhet och en unik atmosfär som gör staden till en verklig pärla i världen. Men även här bör du undvika sommarens mest intensiva högsäsong och istället välja någon av årets lugnare månader.

Positano på Amalfikusten.

3. Lago di Braies

Pragser Wildsee, även känd som Lago di Braies, är en otroligt vacker sjö belägen i Sydtyrolen i den italienska delen av Alperna. Med ett imponerande djup på 36 meter sträcker sig sjöns längd över 1,2 km och dess bredd varierar mellan 300 och 400 meter. Omringad av majestätiska bergväggar som sträcker sig upp till 2810 meter över havet och 1300 meter över sjöns yta, bildar platsen en förunderlig scen.

Beläget i naturreservatet Fanes – Sennes och Braies, erbjuder platsen besökare möjlighet att utforska den omgivande naturen och uppleva en naturskön atmosfär. Hotellet vid sjön tar dig tillbaka till en svunnen tid, då 1950-talet finns kvar i många av detaljerna – från möblerna till tavlorna och upplägget. En halvpensionsvistelse inkluderar en gemensam middag klockan sju på kvällen, vilket ger en mysigt gammaldags stämning.

Lago di Braies är inte bara en plats för avkoppling och skönhet, det är också ett utmärkt område för vandring. Besökare kan nöja sig med att som vi gjorde, vandra runt sjön, eller ta sig vidare och utforska de omgivande bergsstigarna och vattenfallen. I sjön finns också ett bildskönt litet båthus där du kan hyra dig en båt och ro ut på sjön.

Lago di Braies är alltså en plats som bjuder på enastående naturlig skönhet och en unik upplevelse i ett hotell som tar dig tillbaka till en annan tid. Det är en plats där du kan koppla av, njuta av den fantastiska naturen och på en och samma gång uppleva både Instagram-åldern och samtidigt en liten bit av en annan era. Det behöver kanske inte sägas att det även här numera är gott om besökare i högsäsong?

Lago di Braies i Dolomiterna.

4. Manarola

Manarola tävlar med Vernazza om att vara den vackraste byn i Cinque Terre. Den består av charmiga hus som är målade i färgstarka pastelltoner och ligger på en klippa med en hisnande utsikt över havet. Att vandra runt i de smala gränderna i byn bidrar till upplevelsen. I Manarola finns också en pittoresk hamn där den som vill kan njuta av sol och bad från klipporna. Men jag kan tänka mig att där blir trångt varma sommardagar.

Här finns en fin strandpromenad med storslagna vyer över byn och solnedgångarna. Att strosa längs strandpromenaden och se solen sakta försvinna i horisonten är en oförglömlig upplevelse. Att besöka denna lilla by är som att stiga in i en vykortsbild och samtidigt få en upplevelse för alla sinnen.

När du besöker Manarola är det svårt att inte bli överväldigad av byns speciella utseende. De pastellfärgade husen kontrasterar vackert mot klipporna och det djupblå vattnet. Men Manarola har mer än bara bildskönhet. Byn har också också en charmig atmosfär. Att utforska de smala gränderna leder till upptäckten av pittoreska kaféer, lokala butiker och traditionella restauranger som erbjuder läckra rätter baserade på bland annat färsk fisk och lokala råvaror.

Byn är dock en plats som lockar många besökare. Välj därför helst en annan tid på året än sommarmånaderna.

Manarola i kvällsljuset.

5. Riomaggiore

Ännu en by i Cinque Terre. På klipporna ovanför hamnen i Riomaggiore klamrar sig husen fast på ett sätt som nästan verkar övernaturligt. Tyngdlagen tycks ha övervunnits och att husen står stadigt är som om att de trotsar fysikens lagar. Men här är också fantastiskt vackert, speciellt när en stor, strålande apelsin sakta sjunker ner i Medelhavet och färgar himlen i en rosaskimrande nyans.

Riomaggiore grundades på tidigt 1200-tal och är den mest sydliga byn bland de fem byarna som utgör Cinque Terre. Tåg är det vanligaste sättet att ta sig hit, liksom till de övriga byarna. En promenad från järnvägsstationen går här genom en tunnel och fortsätter längs de smala, slingrande gatorna leder besökarna genom en förtrollande kuliss av färgglada hus och alldeles egna naturformationer.

Riomaggiores huvudgata är Via Colombo, där åtskilliga restauranger, barer och butiker finns. Också denna plats bör dock tyvärr undvikas under de perioder på året när besökarna är som flest.

Riomaggiore i solnedgången.

6. Tavolara

Ön Tavolara, belägen utanför den italienska ön Sardinien, har också börjat locka turister i viss utsträckning, även om inte i så jättestor omfattning ännu. För tillfället är det mest inhemska turister som kommer hit för att njuta av de underbara stränderna och förundras över den lilla öns naturliga skönheten. Besökarna upptäcker inte bara skönheten hos denna ö som en gång i tiden var ett eget kungarike – så litet att det var känt som världens minsta.

Med sin placering på öns nordöstra sida nås Tavolara enklast från Porto San Paolo. Förutom de fantastiska landskapsvyerna erbjuder ön också en rik kultur och historia. Besökare kan utforska kyrkogården och lära sig mer om Tavolaras fascinerande förflutna som kungarike. Turisterna kan också njuta av den exklusiva italienska maten och bada i det otroligt klara vatten som smeker stranden i mjuka vågor.

Tavolara är en pärla i Medelhavet, en oas för dig som söker unika natureupplevelser och unik italiensk historia.

Ön Tavolara utanför Sardinien.

7. Burano

Venedig är känt som en av världens vackraste städer, men personligen anser jag att dess mindre kända lillebror Burano faktiskt är ännu strået vackrare. Ön är belägen bara en kort båtresa från Venedig och är präglad av en unik charm som inte går att jämföra med den betydligt större Venedig. Burano är mest känd för sina enkla, men otroligt färgglada hus, vilket ger platsen en livfull och lekfull atmosfär.

För att ta dig till Burano från centrala Venedig kan du hoppa på vattenbussen, även känd som Vaporetto, nummer 12. Denna pittoreska färd tar dig genom lagunen och ger möjlighet att uppleva den förtrollande skönheten hos kringliggande öar och vattenområden.

När du väl kommer fram till Burano möts du av en atmosfär av lantlig stillhet och fridfullhet. Det är svårt att inte bli överväldigad av den explosion av färger som omger en från alla håll. De vackra och omisskännliga byggnaderna ger en känsla av att vara i ett levande konstverk. Var dock beredd på att byn är ganska liten. Och var också här beredd på att inte vara ensam om att ha hittat hit. Tvärt om!

Burano har också en rik historia och är känd för sin livliga spetstillverkning. Regionens berömda spetsar, som används för att dekorera allt från kläder till heminredning, är ett betydande kulturellt arv.

Burano, en ö nära Venedig.

8. Venedig

Venedig är en stad som man helt enkelt inte kan ignorera när man pratar om platser man bör besöka. Staden är känt för sina många kanaler, fantastiska arkitektur och en ovanligt romantisk atmosfär. Med sina mångfaldigt beundrade broar, gnistrande vatten och historiska byggnader är det svårt att motstå Venedigs lockelse.

Kanalsystemet är en av stadens mest ikoniska drag och dess skönhet gör det till en upplevelse att ta en båttur längs de slingrande vattnen. Där får man chansen att beundra de vackra palatsen och de övriga husen som pryder kanalkanterna. Venedigs unika och imponerande arkitektur, inklusive de världsberömda basilikorna och palatsen, ger en känsla av att vara förflyttad till en svunnen tid.

Stadens romantik är närmast mytisk och förstärks av de smala gatorna och alla kanaler med gondoler som sakta glider förbi. Att promenera längs de pittoreska gränderna med de eleganta byggnaderna på varje sida ger en känsla av att vara i en drömvärld. Det är denna unika atmosfär som gör Venedig till en favoritdestination för bröllopsresor och romantiska flykter.

Sammanfattningsvis är Venedig en stad som är omöjlig att ignorera. Dess kanaler, vackra arkitektur och romantiska atmosfär ger en oemotståndlig lockelse för resenärer. Det är en plats som man bara måste besöka för att uppleva dess magi och charm. Men igen. Här mer än någonstans: Undik högsäsong!

Canal Grande i Venedig i februari.

9. Rom

En promenad längs floden Tibern, som rinner genom Rom får inte missas. Du ser sevärdheter som Peterskyrkans kupol och Castel Sant’Angelo. Vackra rader av plataner är planterade längs promenadstråken uppe i gatunivån. Allra vackrast är där att promenera i den blå timmen kring gryning och skymning. Nere vid vattnet längs floden finns också gångvägar där du kan promenera och titta på båtar och fåglar på vattnet. Just i den blå timmen är också änglarna på bron som går över Tibern vid Castel Sant’Angelo som allra vackrast. Bron byggdes under kejsar Hadrianus tid men änglarna är från 1600-talet. De är var och en ett eget konstverk.

Rom är också berömt för alla sina fontäner. Fontana di Trevi har blivit en av de där riktigt kända symbolerna för Rom. Men det finns så många fler fontäner i den italienska huvudstaden. På Piazza Navona finns tre fontäner varav den i mitten med obelisken är den mest berömda. Fontana dei Quattro Fiumi. Den representerar fyra floder som i sin tur representerar fyra världsdelar.

På förmiddagarna är det marknad på Piazza Campo dei Fiori. Där säljs blommor, grönsaker, frukt och fisk. Mitt i alltihopa står en stay av en munk och husen runt omkring är varierade och vackra. Stämningen är mycket italiensk. Trastevere, med sina medeltida kvarter, är också ett sevärt område.

Det finns helt enkelt så oerhört mycket vackert att se i den stad som en gång var hela den då kända världens medelpunkt att det inte är möjligt att rabbla upp allt. Inte undra på att Rom är den ena av mina två favorit-storstäder i världen!

Nere vid floden Tibern strax efter solnedgången. Peterskyrkan i bakgrunden.

10. Gardasjön

Gardasjön är den största sjön i Italien och är känd för att vara vacker med sin omgivning av majestätiska berg och erkänt charmiga städer som Sirmione och Riva del Garda. Denna fantastiska destination erbjuder en perfekt plats för avkoppling.

Sirmione är en pittoresk stad belägen på en smal halvö i Gardasjön. Staden är fylld av historiska sevärdheter som det magnifika slottet Castello Scaligero och Grotto of Catullus, som är en romersk ruin. Dessutom har Sirmione en mängd trevliga kaféer, restauranger och butiker där du kan njuta av god mat och shopping.

Riva del Garda är en annan stad vid sjön som erbjuder en unik kombination av natur och historia. Denna medeltida stad ska ha en fantastisk strandpromenad med spektakulär utsikt över sjön och bergen. Här kan man också upptäcka historiska byggnader och intressanta museer som berättar om områdets rika historia.

Inte långt från dessa vackra platser ligger byn Garda, som gett sjön sitt namn. Garda är en typisk italiensk by med smala gränder och många ockrafärgade hus. Här kan besökarna njuta av genuin italiensk mat och sevärdheter som den pittoreska hamnen. Här finns också en fin strand på gångavstånd från byn (Spiaggia pubblica Corno di Garda).

Strand vid Gardasjön, nära byn Garda.

Läs mer: Landet som har flest världsarv – här är Italiens alla 59 på listan

2 kommentarer på “Italiens 10 vackraste platser

Lämna en kommentar