historia · museum · resor

En av värdens äldsta mordgåtor – ismannen Ötzi i Bolzano


Döden. Den har alltid funnits där. Och kommer alltid att finnas. Men det finns dödsfall som fascinerar mer än andra. Den 19 september 1991 hittade två tyska bergsklättrare ett lik i alperna, på gränsen mellan Italien och Österrike. Ingen förstod omedelbart betydelsen av denna upptäckt. Till att börja med var teorin att det som hittats var lämningarna efter en bergsklättrare som hade skadat sig på berget och blivit fast. Eller möjligen ett sentida mordoffer.

Efter många turer skulle det istället visa sig handla om en av världens äldsta mordgåtor.

Vi befinner oss i Bolzano. Det är vid mitten av februari 2020 och bara någon vecka innan det ska visa sig att det pågår ett coronautbrott i norra Italien. Men det vi inget om än, nu när vi är här.

Museet
Vi är på väg till Dolomiterna för att åka skidor och vi har kommit hit med tåg via Köpenhamn, Hamburg och Innsbruck. Här är vi för att sträcka lite på benen efter den långa resan. Och för att se Ötzi – ismannen. För det är så han kallas, mannen som blev till det där liket som hittades 1991. Han har i stort sett fått ett helt eget litet museum till sin ära.  Och han finns alltså i norditalienska Bolzano. Museet heter Museo Archeologico dell’Alto Adige, Sydtyrolens arkeologiska museum.

Vi lämnar de flesta av våra väskor och ryggsäckar i bagageförvaringen på järnvägsstationen och promenerar sedan genom den gulliga lilla staden. Trots att museet är tydligt utmärkt promenerar vi först förbi ingången, men upptäcker snabbt vårt misstag.

Väl inne på museet berättar föremål från fyndplatsen och skyltar på italienska, tyska och engelska historien om ett förhistoriskt mord. Ötzis liv fick nämligen ett abrupt slut när han träffades av en pil i vänster axel för över 5 300 år sedan. Under kopparstenåldern.

Till att börja med hade arkeologerna andra teorier om hans död, men när forskare röntgade kroppen 2001 och hittade den dödande pilens spets var dödsorsaken slutligt fastställd.  Han mördades alltså.

Varför han mördades kan vi däremot bara spekulera om. En riktig mordgåta alltså.

Vad vet vi då om mordoffret?
Ötzi var 160 cm lång och vägde cirka 50 kilo. Han var brunögd och hade mörkbrunt, axellångt hår. När han dog var han en gammal och utsliten man, drygt 40 år gammal. Han hade tatueringar som markerar platser på kroppen som än idag används för akupunktur. Forskarna tror därför att tatueringarna hade ett medicinskt syfte. Hans tänder och naglar bär spår av att han upplevt trauman i sitt liv.

På sig hade han en pälsrock och pälsbyxor samt en mössa av björnskinn. På fötterna bar han han en slags stövlar av päls, skinn och snören, en slags skodon som aldrig förut har påträffats.

Glödande kol bar han med sig i två behållare av björknäver. Men han hade också med sig elddon. Sannolikt som reserv om kolen skulle slockna. Han hade även med sig flinta, en kniv, en kopparyxa och en ännu inte färdig pilbåge med tillhörande pilar, där de flesta också var under tillverkning. Man har utifrån dessa fynd dragit slutsatsen att han var ute på en längre vandring.

Han bar också med sig olika växtdelar från växter som genom historien har används i medicinskt syfte. En teori är därför att han var medicinman till yrket.

Analyser av hans tandemalj har visat att han vuxit upp på endera av ett par utpekade platser i närheten av fyndplatsen. Spårämnen i emaljen har jämförts med jordprover från olika platser. Och så har man kunnat konstatera varifrån maten kom som han åt som barn.

En världssensation
När det stod klart att liket som hittats i alperna den där dagen i september 1991 i själva verket var en mumie från förhistorisk tid blev Ötzi snabbt en världskändis. Aldrig tidigare hade ett arkeologiskt fynd i alperna blivit så omskrivet i internationell media.

Ötzi fick aldrig någon begravning. Kroppen blev istället kvar där den föll mitt i en rörelse, som ser ut som världens äldsta halva dab. Det är i alla fall vad vår fjortonåring anser. Han blev nämligen liggandes på sin vänstra arm. Sannolikt förblödde han på platsen och blev sedan infrusen i en glaciär som inte smälte förrän just 1991.

Idag ligger den mumifierade kroppen i ett isrum med ett litet glasfönster där besökarna kan kika in. Fotoförbud råder i just detta rum. Men det finns också en vaxdocka som är en tolkning av hur Ötzi kan ha sett ut som livs levande. Den är det fullt tillåtet att fotografera.

Efter besöket går vi en liten promenad, hämtar sedan vår packning innan bagageförvaringen stänger för dagen, och yrar så runt ett bra tag i ett vinterstängt Bolzano innan vi hittar en restaurang som har öppet.

Det smakar mycket bra med äkta italiensk pizza som avslutning på besöket i den här norditalienska lilla staden, medan vi funderar vidare på vem som egentligen mördade Ötzi och varför.

Ingången till museet där Ötzi och hans föremål ställs ut.
Närbild av vaxdockan som föreställer ismannen precis innan han mördades.

5 kommentarer på “En av värdens äldsta mordgåtor – ismannen Ötzi i Bolzano

  1. Hörde historien om Ötzi under en bussresa till Italien…långt innan coronan slog till med full kraft därnere. En synnerligen intressant berättelse.
    Härligt porträtt av honom, fin bild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s