blogg · månadens blogginlägg · resor

Månadens blogginlägg om resor i mars 2020

4cdd8a94-1a72-45f6-ad7f-f2c010873634
Jag brukar publicera en lista vid varje månadsskifte med några av månadens mest läs- och minnesvärda blogginlägg om resor. Det är olika antal blogginlägg olika månader beroende på vad jag fastnat för och listan innehåller alltid något av mina egna inlägg men i övrigt andras. Den här månaden har dock mitt fokus varit på annat håll. Visst har jag läst en del blogginlägg om resor. Men.

Jag har nog inte alls varit en så aktiv läsare som jag brukar vara. Så jag bad om hjälp av resebloggarna själva att tipsa mig om sitt egna bästa blogginlägg under mars månad. Här är deras lista:

1. Salt Lake City och världens största släktforskarmässa
Ann-Louise på bloggen ”från stad till strand” har tipsat om ett inlägg som handlar om en resa till Salt Lake City. Hon skriver bland annat:

”Förra veckan var jag i Salt Lake City, Utah, för att jobba på RootsTech som är världens största mässa för släktforskare. Jag har varit i Utah och Salt Lake City tre gånger tidigare, med mitt förra jobb, men har aldrig tidigare varit på RootsTech så det var en dröm som gick i uppfyllelse. Det här var också första gången som jag tillbringade hela Utah-vistelsen i Salt Lake City.”

Släktforskning har jag varit inne och nosat lite på och jag inser att det nog går att lägga hur mycket tid som helst på det. Spännande om mässan, sevärdheter och (vissa) restauranger utan vare sig alkohol eller kaffe.

2. Stratford-upon-Avon – en favorit!
Fd Ensamma Mamman skriver om en av sina favoritplatser:

”Idag skulle jag åkt till Lancashire i England, av förklarliga skäl blir det inte så. Det kanske blir en annan gång, jag åker ju lite då och då. Jag kan alltså inte berätta om just det, däremot kan jag berätta om Stratford upon Avon som är en av mina stora favoriter i England.”

Det ser onekligen ut att vara en mysig plats!

3. Att nästan fastna i USA i Coronan
På bloggen Ingelas Resor handlade månadens mest lästa blogginlägg om att ha en sedan i höstas planerad resa och sen nästan fastna i USA på grund av Corona och Trumps hastiga beslut. Hon skriver bland annat:

”Från att vi bokade resan tog det ett par månader, sen börjades det pratas om Corona, influensan som sprids snabbt och till många länder. Mer och mer i alla nyhetsrapporteringar varje dag om alla som insjuknar.”

När inlägget skrevs var det fortfarande oklart med hemresan.

4. Häftig strand på Seychellerna
På bloggen ”Vackra lilla vardag” kan du läsa om en riktig dröm-strand:
”Grand Anse Beach på la Digue är en till ”Wau”-strand! En av de kändaste stränderna på Seychellerna är den också. Den liksom så många andra stränder i detta ö-rike har precis allt. Turkost vatten, pudervit sand och granit klipporna. Bara perfekt! Men här kan man inte söka sig i skydd av palmerna om det blir för varmt, för det finns inga.”

Vore verkligen häftigt att få besöka den stranden någon gång!

5. Atlantis – The Palm i Dubai
Det är Diana som på sin blogg ”Dianas drömmar” skriver:

”Atlantis The Palm är inte bara ett hotell utan är som en egen destination och som hämtat ur sagan tusen och en natt och ja man känner sig som en prinsessa när man checkar in här. Enda nackdelen med att bo här är att man aldrig vill åka härifrån.”

Tänk så olika det kan vara! Jag lockas normalt inte alls av den sortens lyxhotell, även om jag gjort något undantag. Men att prova på någon gång kan vara kul!

6. Kambodjas floating village Kampong Phluk – byn på styltor
På bloggen ”First morning” kan du läsa om den här asiatiska sevärdheten:

”Höjdpunkten. När det första huset på styltor uppenbarar sig efter flodkröken. Inget annat än pur magi. Stora ögon, en klickande kamera som aldrig får nog. Ett leende på läpparna som fastklistrat. Som taget ur en film. Att folk faktiskt bor så här. År 2020. I hus på höga styltor. Som påminner om The Imperial AT-AT Walkers i Star Wars.”

Väldigt fina bilder och ett intressant reportage om hur du som resenär kan känna dig kluven och något påflugen när du turistar i andra människors vardag, bland plastskräp och andra sopor.

7. Vandra och tälta i Ullådalen
Sandra på Lifsresor har skrivit ett inlägg om en vandring med tältnatt i somras:

”Kortare vandringar med stor variation och vackra miljöer har blivit kompromissen i vår familj. Blir det för långt vägrar våra ungar, blir det för enformigt tröttnar de (och även vi vuxna). Är det inte vacker natur så hittar ingen av oss motivationen. Men kring Åre finns det flera alternativ att välja på.” Och: ”Det var första gången vår vandring startade i Ullådalen men vi hittade lätt till leden. Två vuxna, två ungar och fyra ryggsäckar gav sig iväg.”

Verkligen ett inpirerande inlägg. Jag har inte tältat sedan jag var barn, men man blir ju riktigt sugen!

8. Fem fördelar med att boka rummet direkt hos hotellet
Utöver inlägg om flyg och avbokningar har Johan på ”Grattis världen” skrivit detta inlägg där vi uppmanas stödja hotellen:

”Med över tusen hotellnätter och vänner inom hotellbranschen har jag lärt mig hemligheten för att alltid få det absolut bästa rumspriset och servicen — boka ALLTID rummet direkt via hotellet! I det här inlägget kommer jag förklara varför.”

Själv bokar jag oftast via bokningssajter – för att det är enkelt och bekvämt. Och på hotels får du dessutom en bonusnatt efter tio övernattningar via dem.

9. Just i denna tid står (stod) världen öppen
Gunilla på 4000 mil skriver i ett lätt dystopiskt inlägg om varför hon rest så ofta och till så många udda och ovanliga platser:

”För att jag kan. För att jag lever i en tid just precis när hela världen står öppen för vem som helst att besöka. Kanske är det en tidficka. Förmodligen. Mest troligt kanske? Plötsligt stängs världen igen och inget av detta är längre möjligt. Precis som det aldrig varit möjligt förut.
När mina barnbarn sen en gång frågar mig; Mormor vad gjorde du, vart reste du, vad passade du på att se? Du som var med på den där tiden, när man kunde resa var man ville? Då vill jag inte, kan jag ju för guds skull inte svara; Jag reste till samma all-inclusive-anläggning i Turkiet. 25 gånger i rad.”

Hon konstaterar att nu har världen stängts och frågar sig vad det är som säger att den kommer att öppnas igen.

Själv är jag optimistisk ändå och tror att vi kommer att kunna resa snart igen. Kanske redan till sommaren. Men det kommer att vara kärvare tider än de vi kom ifrån. I vart fall till att börja med.

10. London och Sherlock
Maya Nordlund väljer att lyfta fram sina inlägg om London. Hon skriver bland annat:

”Om du är ett stort fan av Sherlock Holmes så finns det ett ställe i London du inte får missa: 221b Baker Street. Här ligger nämligen Sherlock Holmes museum – på samma gatunummer som den fiktive detektivens hem i böckerna och filmerna.”

Och ja, London är ju alltid trevligt.

Utom just nu, då.

11. Norrsken
På ”World by Tina” kan du läsa om norrsken, på engelska:

”A DREAM CAME TRUE. I finally got to experience the amazing green sky phenomenon – the northern lights. Norrsken as we say in Sweden or nordlys in Norwegian. It was magical for real. Almost unreal. So happy Miss Aurora decided to come to show.”

Och missa inte bilderna. De är så härliga. Norrsken är ett av mina absoluta favoritfenomen i naturen.

12. Bästa boken om London
Det är Charlotta på bloggen ”Bara brittiskt” som skriver:

”Hur har ni det? Hemskickad från kontoret i två veckor som säkert blir fler sitter jag nu och jobbar hemma. Det innebär att jag plötsligt har två timmar extra om dagen eftersom jag slipper pendla (även om vi som jobbar i Danmark faktiskt fortfarande kommer in i det nu stängda landet). På morgonen använder jag den timmen till att sova men kvällstimmen blir det nu mer tid för läsning. Här kommer därför tips på en bok som är perfekt för den som nu sitter och saknar London.”

Boken det handlar om heter ”London: en berättelse om en stad” och är författad av Gunnar Pettersson. Och av det som berättas här verkar det onekligen vara en intressant bok!

13. Andorra
Det är Evas restips som varit i Andorra. Eva skriver på Facebook:

”Det känns som om all skrivlust och även läslust stannat av. Här är mitt bästa inlägg i mars. Det hann bli en resa till Andorra precis innan avrådan från utlandsresor kom. Man kan säga att Covid-19 flåsade oss i nacken på vägen hem. Dagen efter hemresan stängdes både skidanläggningar i Andorra och Spaniens gränser (vi flög från Barcelona).”

Tyvärr kom jag inte in på hennes inlägg just nu, men jag dyker in senare och kollar!

14. Utegångsförbud på Kreta
Ia ”mitt i livet” som bor på Kreta har skrivit om utegångsförbudet som råder där:

”Då har vi fått utegångsförbud vilket trädde ikraft kl 6 i morse. Anledningen är alla de ärthjärnor som inte förstod den oerhört komplicerade restriktionen ”stanna hemma”. De var ute och hade picknick, åkte till öarna, reste till fritidshus, åkte norrut för att köra skidor mm. Du kanske inser att det handlar mest om fastlandsgreker som hade svårt med förståelsen. Jag skickar inga blommor eller bin till dem.”

Usch för utegångsförbud. Hoppas att vi kan klara av detta utan liknande påbud här hemma. Men det bygger ju på att vi inte reser land och rike kring just nu.

15. Åtgärder mot massturism
Det är Linda på bloggen ”Resa medvetet” som funderar över vad som kan göras innan en destination blir utbränd och måste sjukskriva sig:

”Symptomen, eller problemen, med överturism och massturism ter sig på många olika sätt. Söndertrampad mark, nedslitna kulturarv, rubbade eko-system, försämrad tillgång på el- och vattenförsörjning för lokalbefolkningen, nedskräpning, orimliga priser för lokalbefolkningen, höga ljudnivåer och buller till följd av festande, alkohol- och narkotikaproblem, sexhandel och annan kriminalitet. För att nämna några.”

Linda föreslår vad som kan göras i flera kloka tankar.

16. En lista på bucketlist-mat runt om i världen
Tolv stycken maträtter från olika hörn i världen är det som Angelic.com tycker att vi inte får missa. Hon skriver på engelska:

”One thing that I guess most people enjoy whilst traveling is the food culture, so with that in mind, I wanted to see if we could make a bucket list with different kinds of foods from all over the world, with all kinds of different dishes that we want to try out. Some of them we have already tried, some are in the near future and some of them need a bit more long term planning. Anyways, let’s start this…”

17. Höga kusten & Skuleskogens nationalpark
Moa på ”Lycklig och levande nu” har inte fokuserat så mycket på den rådande situationen i världen nu i mars utan istället skrivit om natur och vildmark i Sverige. Hon skriver:

”Vyerna på Skuleberget är makalöst imponerande och sträcker sig i en nästintill 360 graders vinkel väl uppe på toppen. Här finns världens högsta kustlinje och UNESCO- världsarv.”

Ett långt inlägg med många fina bilder, men är Höga kusten verkligen världens högsta?! Men Norge då?

18. Kulturkrock eller bisarr hotellchef i Vietnam?
Johnny sbeskriver det hela snällt och välvilligt som en kulturkrock. Jag skulle nog kalla det något annat. Jag tror mer att det här handlar om Vietnams svar på John Cleese karaktär Basil Fawlty (Herr Felaktighet) i TV-klassikern ”Pang i bygget”. Johnny skriver:

”‘You don’t look like man, you look like woman’, säger han med arg röst innan han fortsätter. – You not welcome here, you leave now. Sen tystnad.

Först några timmar senare insåg jag det jag tror är sanningen. Jag hade nämligen fått honom att tappa ansikte. Mitt klagomål när hotellets utlovade rum på 25 kvadratmeter inte alls var 25, utan snarare 15 hade inte gått hem.”

Visst låter det som att detta kan vara en lika bisarr hotelchef som Basil i ”Fawlty Tower”?

19. Undantagstillståndet i Portugal
Cathinka ”på vift” skriver:

”Undantagstillstånd. Från alldeles normal vardag till detta, snabbare än en kan säga flaska. Åtminstone känns det så. Undantagstillstånd – något jag faktiskt inte trodde jag någonsin skulle uppleva. En är definitivt bortskämd som svensk med en fred som varat i över 200 år och där vi är lyckligt förskonade från naturkatastrofer. Undantagstillstånd är helt enkelt något som bara inträffar någon annanstans och berör någon annan. Tills nu.”

Ja, det är en märklig tid vi lever i…

20. Kräldjur i Australien
Maria på ”Marias Memoarer” skriver om kräldjur i Australien:

”Det är alltså kräldjur i varierande storlek och andra kräk såsom spindeldjur och andra roliga små krabater som gäller nu – själv tycker jag coolhetsfaktorn här är väldigt hög! Även i detta inlägg presenterar jag bara de djur jag sett i det fria, inga zoodjur eller så alltså!”

Många fina bilder på spännande djur och därtill små berättelser om dem.

21. Världens 10 vackraste städer
Så till mitt eget bästa inlägg. Jag har skrivit mest om coronautrbrottet och hur det påverkat resandet. Många av dessa inlägg har redan åldrats. Allt går ju så fort. Så jag väljer istället att fokusera på det vackra här. Närmare bestämt på världens tio vackraste städer, enligt en utställning jag såg i Hamburg:

”Vilka är världens tio vackraste städer? Den frågan och många fler kan du få svar på om du besöker museet för konst och hantverk i Hamburg senast den 26 april 2020. SAGMEISTER & WALSH – BEAUTY heter den tillfälliga utställning som pågår just nu.”

Nu lär det väl inte bli så många chanser till besök där innan dess. Men listan är fortfarande av intresse. Tycker jag. Bilden överst i inlägget är ifrån den utställningen och föreställer en av städerna på listan.

3 kommentarer på “Månadens blogginlägg om resor i mars 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s