coronan · mat · resor · vackra platser

Här finns Bar Ristorante La Corona!

Skulle du vilja äta på en restaurang som heter La Corona, som läget är idag? Jag vet i så fall ett sådant ställe som ligger på en alldeles fantastisk ö, med en alldeles unik historia och som dessutom serverar mycket god mat. Enda kruxet är att de sannolikt inte har öppet just nu. Restaurangen ifråga ligger nämligen i det just nu coronanedstängda Italien.

Närmare bestämt ligger det här matstället på den lilla ön Tavolara, utanför Sardinien.

La Corona, betyder ”kronan” på Italienska och till alldeles nyss var det väl ett ganska fint namn som anspelar på öns speciella historia och restaurangens kungliga ägare.

Ön var nämligen en gång ”världens minsta konungarike”. En märklig liten saga baserad på verkliga händelser. Jag har berättat den förut här på bloggen, men drar den igen för er som inte läst eller kommer ihåg:

Fåraherden som blev kung
Det var en gång en fåraherde som bodde ensam på en ö som tillhörde konungariket Sardinien. Fåraherden hette Giuseppe Bertolini. Han var en bildad man, för att vara en herde, och myterna om hans ursprung är många. 1836 besöktes ön av Sardiniens kung Karl Albert som var ute på en jakttur. Kungen av Sardinien utsåg då Giuseppe till kung av Tavolara.

Bigami
Fåraherden, som hade två familjer med två olika kvinnor flyttade då båda sina familjer till ön för att starta sitt konungarike. Strax därefter, vid den tiden när Garibaldi, på den nye Sardinske kungen Viktor Emanuels uppdrag, höll på med att ena Italien, försökte den italienska staten ställa den förste kungen av Tavolara inför rätta för bigami men hindrades av hans kungliga status. Italien hade helt enkelt inte rätt att döma kungen av ett annat land.

Paolo I tar över
1845 abdikerade Giuseppe från tronen till förmån för sin son Paolo. Den nya kungen av Tavolara såg sedan till att 1861 få Viktor Emanuels stöd för fortsatt självständighet för konungariket. På öns kyrkogård finns en grav krönt med en krona. Där ligger Paolo I begravd.

Den siste regenten
Efter Paolo blev så hans son Carlo kung av Tavolara. När han i sin tur dog hade hans son och tronarvinge Paolo II lämnat ön för att söka jobb på annat håll. I han ställe övertog Carlos syster Mariangela tronen. När hon dog 1934 rapporterades det att Italien skulle ärva landet. Men Paolo II återvände ändå till ön och blev den siste kungen som i praktiken regerade på ön som då hade 50 invånare. Han dog 1962.

Kungliga restauranger
Men än idag lever tronarvingarna kvar på Tavolara och driver de restauranger som finns där. Antonio (Tonino) Bertoleoni, andra sonen till Paolo II föddes 1933. Han är ägare till Da Tonino restaurang. Hans syster prinsessan Maddalena äger La Corona restaurang som jag nu alltså skriver om.

Vi var här och åt i augusti 2017. Vår familj på fyra personer delade på en lufttorkad skinka med melon, en spaghetti vongole, en spaghetti seafood, två vatten, tre iste, två öl och en glass.

Det kostade 103,5 Euro. Dyrt, kan jag tycka även om maten smakade ljuvligt. Men är man ute på en populär ö där det bara finns ett par restauranger som båda ägs av samma familj, så kan de så klart ta bra betalt.

Om allt detta har jag berättat förut, men jag tyckte att den här historien förtjänade att lyftas upp igen, mot bakgrund av det som nu händer i världen. Som en påminnelse om allt det vackra och goda som vi vill hitta tillbaka till när den här krisen är över. När Corona betyder ”krona” igen. Bilderna nedan har jag dock inte publicerat förut. De fyra första är ifrån ristorante La Corona och den sista är från stranden på ön. Restaurangen syns i bakgrunden, ungefär där båtarna ligger och guppar i vattnet. Den översta bilden i inlägget är en ruta ur min lilla film om ön.

Här kan du läsa mer om att göra en utflykt till Tavolara från Sardinien.

8 kommentarer på “Här finns Bar Ristorante La Corona!

  1. Intressant om Italiens historia. Trevligt med repriser då och då, man glömmer så lätt.
    I Spanien finns det en öl som heter Corona.
    Sköt om dig!

    1. Ölen Corona tror jag är mexikansk från början. Deras varumärke lär påverkas av detta. Om jag får gissa så förstärks det på kort sikt men försvagas på längre sikt. Men svårt att veta. Ha en bra dag i din coronakarantän!

  2. Vi skulle faktiskt i detta nu ha varit incheckade på hotell Corona i Granada. Istället sitter vi stenhård karantän 25 mil därifrån sedan två veckor. Nu är alla hotell stängda!

  3. Vi har det så bra! Soken skiner och dödssiffrorna har börjat vända. Nu kommer det härliga tiden här då viruset inte trivs. Tre veckor i karantän nu och vi känner oss trygga om än inskränkta. De enda som motsäger statistiken är regeringen och de har inte högt förtroende här. De vill till varje pris hålla spanjorerna inomhus under påsken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s