natur · resor · utförsåkning · vackra platser · vår · vinter

Backarna i Björkliden

Förutom igår har vi haft väldigt fint väder här uppe i Lapplandsfjällen i år. Sol och nästan ingen vind alls. Vilket gjort att det har gått bra att åka i hela liftsystemet, ända upp på kalfjället och ner igen. Att fjället heter Gohpasčorru berättade jag redan igår. Vi har åkt i blå, röda och svarta backar och till och med lite off pist på markerad led som kallas ”ängarna”. Underlaget har varit bra utom idag då det har varit som att åka i sorbet. Riktigt tungt för benen. Men bra träning är det ju. Vi har sett både fjällripor och renar i backarna. Grejen med skidåkningen här är dels att det finns allt från barnbackar till svarta pister, men också att naturupplevelsen är så fantastiskt storslagen med utsikt mot Torne träsk och i vissa vinklar även Lapporten. Liftkortet gäller för övrigt även i Riksgränsen, som har något tuffare skidåkning, och det finns en transferbuss som avgår på morgonen och går tillbaka på eftermiddagen. Men bara i Björkliden finns fem liftar varav den längsta är Kåppasliften, 1675 km lång och med en fallhöjd på drygt 400 meter. Åker du först ner en bit kan du sedan fortsätta ännu högre upp med Kittedalsliften och få ännu mer fallhöjd ner; 540 meter. Den tredje högsta i Sverige efter Åre/Duved och Hemavan. Totalt kan du i Björkliden välja mellan 23 pister eller hitta din egen väg i ett ospecificerat antal off-pist-stråk. Riktigt lyckad skidåkning, med andra ord. Nu är skidorna återlämnade och det som återstår är kvällens påskbuffé på Hotell Fjället och en natts sömn innan det är dags att ge sig av hemåt.

7 kommentarer på “Backarna i Björkliden

  1. Det ser mer än härligt ut, jättefina vyer och skidbilder! Fick bilder av väninnan med stuga i Abisko i går kväll och de satt på isen och solade, i t-tröja, hade tagit en tur med skotern, tror jag. De har toppenutsikt över Lapporten från sin lilla stuga. Toppen att ni har haft så bra skidåkarväder!

  2. Fina bilder och vackert med den blåa himlen mot den vita snön. Själv är jag så tacksam över att kunna traska runt i våren med löv som spricker, rapsfält som försiktigt mognar och magnoliaträd som blommar :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s