coronan · resor · risker · samhälle och politik

Vad var det jag sa? (om sportlovsresorna och rese-skammandet)

Jag kan inte låta bli att delge er detta.

I dag läser jag nämligen i min lokaltidning, som jag fortfarande har på papper och som heter Sydöstran, följande uttalande av Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö: ”Ökningen beror inte på sportlovsresor. Det handlar bara om några enstaka fall.”

Så vad beror det då på att smittspridningen nu tycks öka även i Blekinge? Jo det handlar om privata fester. Smittskyddsläkaren säger sig ha ett par exempel på större fester där 8-15 personer deltagit och alla har blivit smittade. ”Det här med fester ska vi inte syssla med nu”, säger han till tidningen.

Och detta stämmer då alltså väldigt väl med det jag skrev om rese-skammandet redan innan sportlovet:

”Samtidigt ser jag en tendens till att vissa vill förklara nästan all smittspridning med just semesterresor – och kanske särskilt då de som går till utlandet – och så är det ju inte alls i verkligheten. De allra flesta smittas i hemmet eller på jobbet. Och de riskerna går ju så klart inte att få bort helt. Men de två viktigaste åtgärderna för att hålla smittspridningen nere är sannolikt att så många som möjligt jobbar hemifrån och att alla undviker att gå på fester.”

Så. Vad var det jag sa?

Bilden är ifrån 2019 och backarna i Björkliden. I år har vi avstått ifrån att göra någon skidresa på grund av pandemin.

Läs mer: Vad handlar rese-skammandet om – egentligen?

En kommentar på “Vad var det jag sa? (om sportlovsresorna och rese-skammandet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s