5 snabba · böcker · hållbart resande · media · resor

5 snabba (påsken 2019)

#1. Terrorattentatet på Sri Lanka
Jag blir bara så arg, ledsen och förtvivlad: På påskdagens morgon skedde explosioner vid åtta olika kyrkor och exklusiva hotell i Sri Lanka, rapporterar bland annat Aftonbladet. Minst 207 personer har dött. Kristinformation uppmanar svenska medborgare i Sri Lanka att iaktta försiktighet, följa nyheter och meddelanden från myndigheterna samt kontakta anhöriga. Och UD avråder från icke nödvändiga resor till landet.

#2. Sameblod
Någon direkt nyhet är den kanske inte. Men ändå. Jag såg nyss, på tåget mellan Björkliden i Lappland och Gällivare ungefär, filmen som just nu visas på SVT Play. Den gör dig också arg, ledsen och förtvivlad, men se den ändå. Den utspelas både på 1930-talet och i nutid och handlar om två samiska systrar, och särskilt den äldre av dem, i rasbiologins och förföljelsens Sverige. Handlingen kretsar kring en äldre samisk kvinna som motvilligt återvänder till sin hemtrakt för att delta i sin mammas begravning. Och hur hon minns tillbaka.

#3. Tatueraren i Auschwitz – och hans hemliga kärlek
Inte heller någon direkt nyhet är historien om Lale Sokolov som levde med sin hemlighet i 50 år. Att han var tatueraren som ristade in nummer på nyanlända fångars armar i Auschwitz och Birkenau. Men som själv var fånge. Och som hittade sitt livs kärlek i koncentrationslägret. De möttes första gången när han fick i uppdrag att bättra på hennes tatuering. Lale och Gita Sokolov var båda slovakiska judar. Lale berättade deras historia första gången för en utomstående 2003. Jag har de senaste dagarna läst boken som blev resultatet av det mötet. Det är också en historia som gör dig arg, ledsen och förtvivlad. Men kanske också hoppfull? Vill du veta mera kan du läsa vad Expressen skrev om dem i oktober.

#4. Naturskyddsföreningen välkomnar att flygbolag klimatkompenserar
Även denna vecka har det skrivits om flygbolagen som klimatkompenserar. Den här gången är det Ny Teknik som skriver om vilka åtgärder som BRA, SAS och TUI vidtar för att kompensera för passagerarnas flygskam. Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg välkomnar i artikeln att flygbolagen erkänner sin klimatpåverkan och vill ta ett klimatansvar. Samtidigt ser han en risk att fokus riktas bort från grundproblemet vilket, enligt honom, är att vi flyger för mycket.

Själv anser jag att grundproblemet är de totala utsläppen av växthusgaser och jag ser en risk att ett allt för ensidigt fokus på minskat flygande riktar bort fokus från det egentliga grundproblemet. Men det är jag det.

#5. Istanbuls nya flygplats blir större än Manhattan
En nyhet som indikerar att inte alla tror och hoppas på ett minskande flygande är den om att Istanbuls nya flygplats planeras bli större än hela Manhattan och kunna hantera 200 miljoner passagerare per år.

En liten del av en nog så skrämmande framtidsvision för den som, liksom jag, hoppas och tror på en långsiktigt hållbar värld.

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.

Veckans rubrikbild är från Björkliden, Lappland.

7 kommentarer på “5 snabba (påsken 2019)

 1. Började skriva och sen försvann allt. Jag är som du förtvivlad över händelserna i Sri Lanka. Jag måste försöka få kontakt med min lankesiske vän.

  Filmen tänkte jag se på play när vi kommer hem från torpet. Mina bästa vänner under skoltiden var samer.

  Boken lyssnade jag på som ljudbok. Just nu står det fullständigt stilla i mitt huvud och jag minns inte slutet på historien. Jag har känt folk som har haft tatueringen på armen.

  1. Hoppas att du kommer i kontakt med din lankesiska vän. Filmen bör du absolut se. Den är mycket bra, om än sorglig. Boken hade flera slut, på sätt och vis. Huvudhistorien slutar när Lale hittar Gita och friar, men av efterordet framgår att de bytte till ryskt efternamn och drev handel efter kriget men att Lale dömdes för förräderi sedan de stött bildandet av Israel. De flydde därför och hamnade i Melbourne, Australien där de fick en son. :)

 2. Förtvivlad över händelserna i Sri lanka. Vi var där förra hösten på denna underbara paradisö. Lärde känna så många härliga människor, blev inbjudna på lunch bl.a.
  Allt kan hända här i världen. Regeringen i landet hade nog kännedom om att det här kunde hända. Sociala medierna är nedstängda för att ej oroa folket. Turismen får ett dråpslag nu , dock är det ingen högkonjuktur just nu på sommaren. Många av de som lever på turisterna har svårt att försörja sig periodvis även utan dessa bombdåd.

  1. Ja, det är så många som drabbas av ett sådant här dåd. Först och främst de direkt drabbade och deras anhöriga. Men också alla som jobbar i turistindustrin. Mer exotiska resmål brukar dessutom drabbas hårdare än till exempel europeiska huvudstäder efter sådana här attentat. Så jäkla onödigt! 😢

 3. Det är en stor skamfläck i Sveriges historia hur vi behandlat samerna och även övriga som blivit utsatt för rasbiologiska institutet, hemskt.
  Viktigt att det tas upp.

 4. Sameblod filmen älskade jag verkligen. Så hemskt men ändå en så viktig historia. Ser fram mot mitt nästa besök i Istanbul. Turkish är ett av mina favoritbolag så hoppas åka med dem snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s