miljö · natur · resor

Svaret på mysteriet med de bruna bollarna av fibrer på Medelhavets stränder

Du har säkert också sett dem. Runda eller lite elliptiska. Bruna. I olika storlekar. Ibland spolas de upp i mängder på Medelhavets stränder. Men vad är det egentligen? Det berättar jag om här.

Vi befinner oss i Port de PollençaMallorca. Det är i slutet av juni 2022. Vi är på stranden och vi får ännu en gång syn på de där bollarna som vi sett så många gånger förut. Men vad är det för något? Min sambo delar på en. Den består bara av en massa fibrer.

Vi luftar lite olika teorier innan jag låter internet avgöra saken. Jag fotograferar några av bollarna och använder Google-appen i min telefon för att genomsöka nätet utifrån mitt foto. Det tar bara ett ögonblick så har vi svaret på Wikipedia.

Det här är fiberbollar av ett sjögräs som heter Neptunigräs på svenska och Posidonia oceanica på latin. Det är är en enhjärtbladig havslevande växt som först beskrevs av Carl von Linné.

Posidonia bildar stora undervattensängar som är en viktig del av ekosystemet i Medelhavet. Bladen är från början ljusgröna till färgen och blir sedan blir bruna med tiden. I genomsnitt är de 1 cm breda och de kan bli cirka 1,5 meter höga. Topparna är rundade och går ofta förlorade på grund av vågor och strömmar.

De områden av havsbottnen som är bevuxna med växten är viktiga yngelområden för fiskar.

Dessa sjögräsängar har också en mycket hög kolabsorptionsförmåga och kan suga upp 15 gånger mer koldioxid per tidsenhet än en lika stor yta av Amazonas regnskog. De skyddar också den sandiga kustlinjen mot erosion.

Vi bör alltså vara rädda om de här miljöerna av flera skäl.

Men arten, som endast finns i Medelhavet, är tyvärr på tillbakagång eftersom den är känslig för föroreningar. Ängarna hotas också av stigande temperaturer, vilket bromsar tillväxten, samt skador från ankare . Och de upptar numera endast cirka 3% av bassängen. Detta motsvarar en yta på cirka 38 000 kvadratkilometer.

Ur de vissnade bladen lösgörs fibrer efterhand som de bryts ner. Det är dessa fibrer som med vågornas hjälp rullas ihop till de filtade bollar som du kan hitta på stranden.

Ibland kan dessa bollar numera också innehålla mikroplast som har hamnat i havet.

Där ser man!

Sjöbollar av fibrer på en Medelhavets strand

Läs mer: Mallorca – vandra från Port de Pollença till Cala Sant Vicenç – det här behöver du veta

6 kommentarer på “Svaret på mysteriet med de bruna bollarna av fibrer på Medelhavets stränder

  1. Har aldrig sett vilket får mig att fundera över om de är vanligast i västra Medelhavet där det finns utbyte av vatten med Atlanten medan vattnet i östra Medelhavet kanske är mer stillastående – mår sämre.

  2. Jag har ett svagt minne av att jag sett sådana, men kan missta mig. Hur som helst var det en intressant läsning och tänk att de kan bli upp till 1.5 meter höga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s