resor · risker · säkerhet på resa

Tankar om säkerhetsläget för resor till Litauen

Inför vår resa till Klaipėda i Litauen nyligen funderade vi så klart ett par rundor kring säkerhetsläget i landet mot bakgrund av Rysslands krig i Ukraina och konflikten mellan Ryssland och Litauen gällande transporter på järnväg till Kaliningrad.

Med hänvisning till EU:s sanktioner mot Ryssland hade Litauen stoppat sådana transporter varefter Ryssland hade hotat med kraftfulla vedergällningar.

Sedan vi kommit hem har Ryssland hunnit hota Litauen ett varv till varefter EU har beslutat att Litauen måste släppa igenom de transporter av EU-sanktionerade varor på järnväg, som landet tidigare stoppat. Så vitt jag förstår har trafiken också återupptagits.

Rysk väpnad attack?

Inför vår resa resonerade jag så här. Jag såg det som ganska sannolikt att Ryssland förr eller senare verkligen skulle straffa Litauen för sin kaxighet. Min bedömning var att det ändå vore osannolikt att det skulle ske i form av en väpnad attack.

Dels undrar jag om Ryssland överhuvudtaget orkar med ett krig med två fronter just nu. Dels tänker jag att i vart fall lär de inte ge sig in i en sådan situation där den ena parten är NATO. För ja, Litauen är ju med i både EU och NATO.

Däremot skulle man kunna tänka sig att Ryssland vidtar andra åtgärder, som motsanktion, som till exempel leder till att det blir bränslebrist och/eller strömavbrott. Eller anonyma IT-attacker.

Jag tänker att om något sådant skulle hända så skulle det så klart krångla till saker, men inte värre än att det skulle vara möjligt att hantera.

Så klart kollade jag också in Sweden Abroad, där UD lämnar reseinformation per land. De skriver om Litauen bland annat: ”Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina och till följd av detta ett försämrat säkerhetsläge i närområdet, utlyste Litauen den 24 februari 2022 ett nationellt nödläge. Detta har nu förlängts till den 15 september 2022. Regler relaterade till det nationella nödläget kan förändras på kort varsel. I dagsläget ska man bland annat kunna uppvisa en giltig ID-handling vid resor i Litauen om polis ber om detta.”

I övrigt uppmanas du som resenär att vara uppdaterad och påläst om händelseutvecklingen.

Du uppmanas också att registrera dig på svensklistan, något som jag tyvärr glömde bort att fixa inför vår resa. Nu gick ju allt bra ändå, i och för sig.

Resa eller inte resa?

Jag tror att många avstår ifrån att resa i Östeuropa i år med tanke på Rysslands krig i Ukraina. Själv tänker jag lite tvärt om. Okej, säkerhetsläget kanske är något sämre än ett vanligt år, men å andra sidan känns det bra att visa ett land som Litauen lite extra stöd i det här läget. Och vi hade ju aldrig besökt landet tidigare. Så varför inte?

Hur vi upplevde det på plats? Väldigt tryggt och säkert faktiskt. Kanske mycket för att naturen är så lik den svenska. Det är ju kanske inte något direkt rationellt skäl att känna sig trygg.

Men sedan när är frågan om trygghet rakt igenom rationell?

Och som alla vet. Världen är aldrig en helt säker plats. Vare sig hemma eller borta. Under tiden som vi var i Litauen inträffade bland annat en skjutning på ett köpcentrum i Köpenhamn och ett terrormisstänkt knivmord i Visby.

Det finns alltså inga garantier. Aldrig någonsin. Men känner du för att resa till Litauen just nu så är kanske säkerhetsläget under rådande omständigheter en kalkylerad risk som du ändå kan vara beredd att ta?

Klaipėdas svarta spöke är en staty på en kajkant i staden.

Läs mer: Badsemester i Klaipėda, Litauen – så funkar det

8 kommentarer på “Tankar om säkerhetsläget för resor till Litauen

 1. Jag tänker samma, att det är lite synd om länderna som ligger österut, att ingen vågar resa dit nu. Läste en krönika i DN av en reporter som bara vågade åka så långt österut som Venedig. (!)
  För länder som är med i Nato är ju risken för anfall från Ryssland väldigt nära noll.

  1. Det är ju självklart att krig väcker både rädsla och olust men rädslan är sällan rationell. Att inte våga sig längre österut än Venedig är helt klart inte rationellt.

 2. Jag tror som du att Ryssland inte skulle klara av ett krig till, fast å andra sidan kan jag inte lita på deras ledare. Svårt läge. Skönt att ni upplevde landet som tryggt.
  Ha det bra!

  1. Rysslands ledare är definitivt inte att lita på. Ljuger konstant. Däremot tror jag att de agerar någorlunda logiskt sett utifrån sin världsbild. Men. De har ju till och med skramlat med sina kärnvapen. Så. Hela världsläget är ganska instabilt just nu.

 3. Aldrig lätt att veta, men jag tror inte att jag skulle ha tänkt på något hot där . Jag resonerar som du. Men jag har varit med om det en gång, krigshotet och rädslan, och kanske även nämnt det. När vi for till Indien på fem veckor skedde ett attentat i parlamentet och många dog och skadades. Media hetsade: ”India must have war!” Det var chockartat. Ambassaden som vi vände oss till så småningom lugnade, skrev att de ville veta var vi befann oss under resan, men våra barn hemma i Sverige var självklart jätteoroliga.

   1. Jag hade ofta mardrömmar tidigare om krig, vet inte varför, så därför blev jag djupt chockad över att vi hade rest så långt bort och skulle hamna i krig. Väldigt rädd var jag. Kärnvapen fanns på båda sidor också. Men kyparen på hotellet menade att de ju inte hade tid att kriga, de skulle fira ditt och datt och… så jag blev lite lugnad. Men det skrevs ju väldigt mycket i tidningar här hemma och rapporterades och spekulerades på tv, så ja, det måste ha varit väldigt skrämmande för våra barn.

   2. Usch, ja. Det är väl värsta mardrömmen, att anhöriga blir fast i en krigszon. Tur att det gick bra. Både för er skull och för alla dem som bor där borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s