natur · resor · Stränder

Badsemester i Klaipėda, Litauen – så funkar det

Utanför Klaipėda i Litauen ligger Kuriska näset med en tio mil lång sandstrand. Varav ungefär halva i och för sig tillhör Ryssland och Kaliningrad. Men ändå. Hälften kan räcka. En perfekt plats för en badsemester. Om du har tur med vädret.

Sommarvädret i Klaipėda påminner mycket om det svenska. Det varierar med andra ord. Med någon enstaka ytterligare soltimme per dag, ungefär samma temperaturer i luften och något varmare havsvatten på grund av mer pålandsvind och långgrunt vatten går det ändå inte att räkna med att det blir badväder.

Det finns två sätt att hantera detta. Antingen gör du som vi gjorde och väntar in väderprognoserna innan du bokar resan. Eller så bokar du i god tid, säkrar färjebiljetter och hotellrum till bättre priser, håller tummarna för bra väder men har en plan B med alternativa aktiviteter om det inte blir som du vill.

Gångavstånd och färja

I alla fall. När du väl är i Klaipėda och det är badväder så är det gångavstånd till stranden. Men för att ta dig dit behöver du också köpa biljetter till en GC-färja som avgår från den plats där ån/floden Danė flyter ut i Östersjön. På åns norra sida. Biljetter köper du i automater. Men se upp. Den första lappen som skrivs ut är ett kvitto, inte en biljett. Du behöver alltså vänta på en mer utskrift än det antal biljetter du köpt. Vi missade detta vid ett tillfälle och blev tvungna att köpa en till biljett. Biljetterna är dock inte dyra. De kostar ca 15 kr per person för resan tur och retur.

På helger när vädret är fint kommer det mycket folk så kom i god tid för att hinna köpa biljetter. Färjan avgår annars en gång per halvtimme.

Kuriska näset är en tio mil lång och mycket smal, 500 m till 4 km bred, lätt bågformad landtunga av sand som separerar Kuriska sjön från resten av Östersjön. Själva staden Klaipėda ligger alltså vid Kuriska sjön, innanför den skyddande landtungan, ganska nära näsets udde och sjöns inlopp.

Nationalpark

Kuriska näset är delat mellan Litauen och den ryska Kaliningrad-området. Litauiska delen av Kuriska näset heter Neringa. På båda sidorna landsgränsen är naturen skyddad som nationalparker.

Kuriska näset är rikt på bärnsten. Särskilt efter en storm kan det vara lönt att leta efter sådana dyrgripar på stranden.

Resan över Kuriska sjön tar bara fem, tio minuter och så är du över i nationalparken.

Nu följer du en av de GC-vägar som går tvärs över näset. Naturen här påminner mycket om den svenska med träd som björk, rönn, lönn, gran och tall. Det är särskilt gott om tall på de sandiga markerna här och naturen påminner därför lite extra mycket om platser som Åhus-kusten eller norra Öland i Sverige. Bland buskarna märks hallon och björnbär.

Äta och dricka

Det finns endast ett fåtal platser med någon enstaka restaurang och/eller strandbar längs kusten så vill du ha möjlighet att äta och dricka är det smart att kolla in i förväg var dessa finns och ta sikte på dem. Prisläget är väldigt bra i Litauen så du behöver inte vända på slantarna. På de platser där det finns matställen är det så klart lite fler badgäster än om du går en bit längs stranden. Offentliga toaletter finns på några fler platser.

Det finns inga solstolar att hyra så ta med badlakan att ligga på.

När du badar är det väldigt långgrunt men underströmmarna kan ändå vara starka och lömska så tänk på att aldrig simma utåt. Gå ut och simma inåt är regeln som gäller vid sådan här kust.

Det Kuriska näset är tio mil långt.
Ån Danė i Klaipėda. Där den rinner ut i havet går färjor till näset.
Färja för gående och cyklister till Kuriska näset från Klaipėda.
GC-väg genom tallskog på Kuriska näset.
Björnbärsblommor.
Sanddyner nära havet.
En strandbar vid Östersjön som här ligger på Västkusten.
En promenad längs stranden.
Kuriska näset är populärt bland cyklister. Dock cyklar inte så många på själva stranden.
Efter en dag på stranden.

Läs mer: Bland lastbilschaufförer och skum litauisk mat på färjan från Karlshamn till Klaipėda

9 kommentarer på “Badsemester i Klaipėda, Litauen – så funkar det

 1. Ser härligt ut!
  Har varit i Litauern, men nästan bara i Vilnius.
  Kuriska näset klingar bekant på något sätt, kanske har jag bara läst om det tidigare.
  Skön söndag!

  1. Vi var inne på att ta med bilen först och köra till Vilnius och kanske även Riga. Men vi kände att det blev för mycket att ta reda på vad som gäller för särskilda regler för bilkörning i Litauen (och Lettland). Vilnius och Riga får bli vid andra tillfällen!

 2. Ser väldigt långgrunt ut på den första bilden. Härligt dessutom, kanske något att fundera på. Cykla på stranden… i Indien gjorde vi det, vill jag minnas. Fina bilder!

  1. Tack! Ja, det var väldigt långgrunt och riktigt behagliga badtemperaturer: Pålandsvind. Cykla på stranden tror jag aldrig att jag gjort. Kanske värt att prova någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s