årstider · resor · semester

Tidig eller sen semester – vilket är bäst? – En lista i 7 punkter

Min längre sammanhängande sommarsemester är redan över för i år. Och det kan så klart kännas surt. Men har du någon gång funderat på vilket som faktiskt är bäst? Tidig eller sen semester? Det har jag gjort. Och här har du mina tankar om det.

Långt ifrån alla har möjlighet att styra över om semestern ska vara tidigt, i mitten, eller sent på sommaren. På vissa jobb är det tidig eller sen semester som gäller. Inte efter önskemål utan efter schema. På andra ställen är det industrisemesterperioden som gäller för alla.

Men vi är faktiskt ganska många ändå, som har ganska stora möjligheter att påverka när på sommaren vi ska ha semester. Och då uppstår ju gärna den där frågan om vilket som är bäst. Tidig eller sen semester?

1. Resor

Den här bloggen har resor som sitt huvudfokus. Och när det kommer till resor är det helt klart fördel tidig semester. Det är både billigare och bättre att resa i juni än vid månadsskiftet juli/augusti. Eftersom färre européer har semester i början av sommaren än i slutet så är efterfrågan på resor lägre och därmed också priserna. Det är inte alls lika billigt som i maj, men fortfarande betydligt billigare än i juli och början av augusti.

Dessutom är det mindre trängsel på stränderna och kortare köer till sevärdheter. Och inte är det lika fullbokat heller. På resor, på tåg, på hotell och på restauranger.

I juni är det dessutom oftast inte lika varmt i Sydeuropa som det brukar kunna vara senare på sommaren.

Det finns alltså många skäl att välja tidig semester om du tänkt resa när du är ledig.

2. Vädret

Statistiskt sett är juni den soligaste och minst regniga av de tre sommarmånaderna. Juli brukar vara den varmaste månaden, men är samtidigt den blötaste. Augusti å sin sida har ofta det varmaste badvattnet.

Men. Som alla vet. Hur sommarvädret i verkligheten blir är olika från år till år. Det finns ingen statistik i världen som kan förutsäga hur vädret kommer att bli under en viss bestämd sommar. Och. De statistiska skillnaderna är små. Så. Ingen vinnare under den här rubriken.

3. Ljusa sommarnätter

Finns det något ljuvligare än nordens ljusa sommarnätter? Ljusast av de ljusa är nätterna i juni. En himmel som aldrig mer vill mörkna. Skymningar som aldrig riktigt vill ta slut. Belöningen för den mörka vinter du ännu en gång tagit dig igenom.

Om du ska vara hemma på semestern är det perfekt att vara ledig i juni. Du kan vara uppe hur länge du vill och ta sovmorgon nästa dag.

Å andra sidan. Om du ska resa söder ut, utan att passera ekvatorn, så är nätterna i och för sig ljusare där också i juni än de är vid andra tider på året. Men. Som nätterna där hemma blir de inte.

Å tredje sidan. Om du har tänkt dig att resa norr ut. Så. Då.

Det är alltså svårt att utse en given vinnare i den här kategorin. Allt beror på dina semesterplaner. Men jag lutar ändå åt tidig semester som knapp vinnare ändå. Förutsatt att du inte planerar att befinna dig i sydligare länder under hela din semester. Men då träder ju istället punkt ett i denna lista in med full kraft.

4. Avundsjuka och längtan

För dig som tycker att det är skönt att slippa vara avundsjuk på kollegor på jobbet som har sin semester kvar när du kommer tillbaka från din är så klart en så sen semester som möjligt att föredra.

Samma sak gäller för dig som gillar att så länge som möjligt ha semestern att se fram emot och längta efter.

Å andra sidan. Vi som redan har haft tidig semester har nu ett helt år på oss att längta efter nästa långa, sammanhängande sommarsemester.

Lagom lång längtan är nog ändå bäst och sen semester vinner den här matchen i matchen med hästlängder.

5. Avsluta innan semestern

För oss som har kontorsjobb. Att avsluta olika projekt på jobbet innan en tidig semester kan ofta bli lite stressigt. Inte sällan lite väl stressigt. Det kan behövas läggas en del övertid för att hinna ikapp. Betald eller obetald. Vilket i sin tur påverkar möjligheterna att planera, packa och varva ner inför semestern.

Här har vi ett klart plus för sen semester, som oftast erbjuder ett bättre avslut inför ledigheten.

Men för andra typer av jobb kan det kanske vara tvärt om. Delar av vården är ju till exempel underbemannad på sommaren och har dessutom många vikarier.

6. Komma tillbaka till jobbet

Här blir det tvärt om. Det är behagligare att börja jobba tidigare på sommaren när tempot på många arbetsplatser är lugnare främst på grund av betydligt färre möten.

Att komma tillbaka när allt drar igång med full fart igen efter sommaren samtidigt som dagarna blir kallare och kvällarna mörkare kan bli en väl tuff omställning.

7. Blommor och bär

I juni är blomsterprakten som allra vackrast. I juli/augusti är det fler bär som är mogna.

Här är det alltså upp till vilket du föredrar mest.

En bra sak med att komma hem från en resa i juli: mina gula hallon är mogna.

Summering

Som du kanske förstår går det inte att utse en entydig vinnare här. Allt beror på vem du är, vad just du tycker är viktigast, vilka semesterplaner du har det aktuella året och hur vädret i slutändan blir. Och det sista vet du ju först efteråt.

För min del föredrog jag alltid sen semester när jag var yngre, för det varmare vattnet och för att ha semestern kvar så länge som möjligt.

Numera väljer jag oftare tidig semester. För att det är mindre trängsel i Europa då. Och för de ljusa kvällarna.

Men just i år har jag sparat en vecka till augusti. Det bästa av två världar!

Vilket föredrar du? Att semestra i början av sommaren eller på slutet?

Läs mer: Surt att semestern är slut? Men tänk på det här!

10 kommentarer på “Tidig eller sen semester – vilket är bäst? – En lista i 7 punkter

 1. Håller med om att juni är att föredra om man ska resa utomlands. Och att det är surt att ha gjort av med all sin semester när kollegorna har allt kvar.
  Jag löser sedan många år detta dilemma genom att inte ta en läng sammanhängande semester utan ”duttar”. Nu i år hade jag först semester i juni och tågluffade i Europa. Sedan lite jobb och så julisemester i stugan och augustisemester till fjälls. Plus alla duttsemestrar andra tider på året också.

  1. Ja. Att ”dutta” är inte så tokigt ändå. Har provat olika varianter genom åren och kommit fram till att minst tre veckor sammanhängande semester vill vi nog ha vid något tillfälle. I år blev det tre och en halv vecka med tyngdpunkt i juni.

 2. Vi måste ha minst två veckor sammanhängande semester men när som helst på året.
  Eftersom haven inte är varma i juni hemma så blir ju vädret ostadigare trots mindre nederbörd så då åker jag inte till stugan men gärna söderut. Skulle aldrig åka till varken UK eller Sydeuropa efter andra halvan av juli. I år blev det rätt sent i England på grund av fotbolls-EM som ju ligger där det ligger i datum.

  1. Ja, det stämmer nog att juni kan vara ostadigt. Det svenska midsommarvädret är ju välkänt för just det. Just i år har vi lägre temperaturer i havet nu i juli jämfört med vad vi hade i juni (som också var kallt). Kul med fotbolls-em!

 3. När jag jobbade så reste jag i maj, hade några veckor på sommaren och ett par dagar på hösten. Tyckte om att dela upp semestern. De år jag jobbade i vården reste jag i maj och hade semester i slutet av eller efter sommaren – vi kunde vara ute med våra vårdtagare så semester på sommaren behövdes inte. Har faktiskt bara rest söderut på sommaren en gång och det var i månadsskiftet juli-aug – förfärligt!

 4. Semester i en stuga, förr var det alltid i augusti då badvattnet var varmt och solen sken. Även som ung då man behövde jobba ihop pengarna först blev augusti valet. Men när vi åkte till föräldrahuset i södra Spanien var juni ett bättre val. En gång tvingades vi åka i augusti och då var det just trängseln på stranden och värmen som var nackdelen.

 5. Vi väljer alltid sen semester, så jag tar inte osmmarsemester förrän till nästa vecka. Skolorna hinner börja innan jag är tillbaka på jobbet, så oavsett om jag väljer svenska eller utlänska stränder så är de ofta tomma när jag vill använda dom :)
  Plus att hösten på något sätt kortare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s