båt · resor

Bland lastbilschaufförer och skum litauisk mat på färjan från Karlshamn till Klaipėda

Från Karlshamn i Blekinge, där vi bor, går en daglig färja till Klaipėda i Litauen. Många gånger har vi sett färjan avgå ifrån Stillerydshamnen, utanför Sternö och sagt att någon gång måste vi åka med. Nu har vi gjort den resan och här berättar jag om själva båtresan.

Färjelinjen KarlshamnKlaipeda startades 2001 och drivs av det danska rederiet DFDS. Premiärturen från Stillerydshamnen avgick den 20 april 2001.

Färjan är mest av allt till för lastbilar och avgår numera varje kväll från Karlshamn klockan 19:00. Och tillbaka går den varje kväll från Klaipėda klockan 21:00 lokal tid. I båda fallen anländer färjan klockan nio på morgonen. Av detta kan du dra slutsatsen att det är en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Litauen.

Känner ingen som tagit färjan

Trots att jag bott i Karlshamn sedan innan färjelinjen startade tror jag inte att jag känner en enda människa som har tagit den här färjan. Trots det har jag uppfattat att färjan haft ett rykte om att vara lite schabbig och maten som serveras lite flottig och trist. Men i år har jag läst i lokaltidningen om en ny fräschare färja och kanske bidrog det till att vi till slut kom oss för att prova den här rutten.

Utresan gjorde vi förra torsdagen och sedan reste vi hem natten mellan måndag och tisdag i denna veckan.

Vi valde att resa utan bil, trots att det inte hade blivit alls mycket dyrare att ta med bilen. Mest för att slippa köra i Litauen. Vi parkerade därför vår bil utanför DFDS:s lilla färjeterminal i Stillerydshamnen. Vi fick en p-biljett att lägga i bilens framruta i samband med incheckningen.

Incheckningen börjar en och en halv timme före båtens avgång och en halvtimme senare avgår bussen för passagerare utan fordon. Den som har egen bil med sig behöver checka in minst en och en halv timme före avresan.

Pass behövs just nu

Just nu behöver du ha med dig pass att visa upp vid incheckningen på grund av tillfälligt ändrade inreseregler till Litauen i och med Rysslands krig i Ukraina.

Vid incheckningen fick jag var sin liten pappersbiljett med magnetremsa, som också fungerade som rumsnyckel till den gemensamma hytt för fyra personer som jag bokat åt oss. Jag fick också fyra vouchers till den kvällsbuffé som jag också bokat i förväg.

Ganska prick klockan sex kom sedan en liten buss och hämtade oss och körde oss ombord på färjan.

Denna visade sig sedan faktiskt vara betydligt fräschare än vi vågat hoppas på. Efter att ha installerat oss i hytten valde vi att gå upp på däck och följa färjans avresa från Stilleryd, innan vi gick för att äta vår förbeställa kvällsmat.

Maten

Och visst. Buffé kan man väl kalla det om man vill. Men det handlar snarare om att det finns ett antal varmrätter i kantiner att välja på och som serveringspersonalen slevar upp till dig. Rätterna är väldigt litauiska och det är mycket panerat och friterat. Jag valde en stor, närmast rugbybollsformad, panerad rätt som skulle innehålla kyckling. Det gjorde den också. Men också ett stort luftfyllt tomrum i mitten, precis som i en rugbyboll. Till skillnad mot en sådan innehåller denna också smält dillsmör. Den något oväntade smakkombinationen var väl inte mycket mer än okej, men med en kaka och lite frukt efter maten så blev jag nöjd ändå.

Utsikten från matbordet precis i fören på färjan var ändå ganska fin, trots mulet väder, och vi kunde se hela Blekingekusten på håll när båten gick rakt öster ut och sist Utklippan, innan vi konstaterade att vi var ganska nöjda med att ha provat maten på färjan, men också med att vi inte hade bokat ”buffén” även på hemresan.

Om du ändå vill äta på båten ska du veta att det också finns en restaurang med à la carte att välja på och som du också kan boka in dig på före avresan och då få 40% i rabatt, precis som med buffén. Annars finns det också ett café och en bar där du kan hitta något lättare att äta. Det finns också en liten butik med parfym, godis och liknande.

Vi valde att ta lite nachos i baren på återresan.

Även om den här färjan främst är till för lastbilar och de flesta av passagerarna därmed är lastbilschaufförer så finns det ett visst utbud även för andra kategorier av passagerare. Så finns det till exempel en liten lekhörna för småbarn vid caféet.

Hytten och att anlända

I hytten finns en fräsch toalett med dusch och sängarna är bekväma med bra kuddar och täcken med riktiga och rena lakan. Vi har valt en utsides hytt, vilket gör att det känns mindre instängt och det tycker jag är värt de extra hundralapparna.

Vi har däremot inte valt till frukost utan istället valt lite extra sovmorgon. Men Anders ordnade te och kaffe från cafeterian åt oss på morgonen.

Utanför fönstret såg vi Kuriska näset som är en tio mil lång och mycket smal bågformad landtunga av sand som ligger utanför Kuriska sjön där Klaipėda ligger. På utsidan av den är det sandstrand och på insidan, som är den som vi såg mest av, är det mer stensatt kust.

Det tog sedan ganska lång tid innan båten hade lagt till i hamn. När det ropades ut att man kunde gå ner till sina bilar gick vi också ner på bildäck där en ny buss tog oss i land till färjeterminalen i Klaipėda.

Utanför denna finns taxi-platser, men när inte någon taxi dök upp valde vi att gå 40 minuter till vårt hotell i centrala stan.

Hemresan skedde sedan på motsvarande sätt. Fast tvärt om. Och med taxi från hotellet till färjan.

Priset för resan varierar ganska mycket beroende på vilka dagar du vill resa och hur långt i förväg du bokar. Just nu är det till exempel 25% i rabatt på resor som sker måndag till onsdag. Men det erbjudandet gäller bara för bokningar som görs fram till den 13 juli 2022.

Vi betalade ungefär 8000 kr för fyra vuxna personer tur och retur exklusive maten som jag köpte till. Men med god framförhållning, rätt datum och de rabatter som gäller just nu kan priset bli från 4500 kr och uppåt. För fyra i fyrabäddshytt. Tur och retur.

Incheckningen i Karlshamn.
Bussen som tar dig ombord.
Inte många passagerare ute på däck.
Stilleryd sett från färjan.
Servering från ”buffén”.
Panerade rugbybollar av kyckling med dillsmör i.
Anders blev kanske inte jätteimponerad av smakkombinationen.
Anton på väg in i hytten.
Nedfällbara sängar i hytten.
Sandstranden sedd från inseglingsrännan vid det Kuriska nästet i Klaipėda.
Anton i baren på återresan.

Läs mer: En snabb hälsningar från Klaipėda i Litauen

5 kommentarer på “Bland lastbilschaufförer och skum litauisk mat på färjan från Karlshamn till Klaipėda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s