resor

En snabb hälsningar från Klaipėda i Litauen

Från Karlshamn i Blekinge där vi bor går en färjelinje till Klaipėda i Litauen. Många kvällar genom åren har vi sett färjan gå förbi utanför Sternö och sagt att någon gång måste vi åka med. Och nu har vi äntligen gjort just det!

Färjelinjen KarlshamnKlaipeda startades 2001 av det litauiska rederiet Lisco, som i samma veva köptes av det danska rederiet DFDS. Premiärturen från Stillerydshamnen avgick den 20 april 2001 med fartyget Palanga.

Själva avreste vi i torsdags kväll klockan 19:00.

Även om jag ofta tänkt att vi borde ta färjan till Litauen någon gång har jag aldrig riktigt tänkt att vi då skulle nöja oss med att se bara just den stad som färjan anländer till. Men nu blev det ändå så.

Klaipėda, som har runt 160 000 invånare, är en viktig hamnstad. Det har den varit sedan medeltiden. Makten över staden har växlat flera gånger under de senaste tusen åren. Klaipėda har tillhört bland andra Tyska orden, Sverige, Ryssland, Tyskland och Sovjetunionen. Gustav II Adolf erövrade 1627 staden, som 1629–1635 tillhörde Sverige.

Numera är staden så klart en del av det självständiga Litauen. Som var den första forna sovjetrepubliken att utropa sin självständighet, redan i februari 1990.

Och staden har så här långt gjort ett bättre intryck än vad jag vågade hoppas på.

Lite som en blandning av Nyköping, Halmstad, Karlshamn, valfri tysk småstad, Visby och Vladivostok. Inte för att jag har varit i den senare, Men man kan ju föreställa sig hur exsovjetiska hamnstäder ser ut. Här finns alltså, som du kanske redan räknat ut, ett antal arkitektoniskt trista inslag i betong. Men staden har ändå tagit relativt lite skada av sovjet-tiden och här är mestadels fint och faktiskt lite av en turistort.

Dock har det varit en del förvecklingar som jag lär få anledning att återkomma till.

Det finns mycket offentlig konst i Klaipeda.
Gata i Klaipeda.
En strand så lång att den går ända till Ryssland (Kaliningrad).

En kommentar på “En snabb hälsningar från Klaipėda i Litauen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s