månadens blogginlägg · resor

Bästa blogginläggen om resor i juni

Då var det dags igen för månadens blogginlägg om resor.

I juni har min äldsta son tagit studenten, sommarlovet har börjat för alla Sveriges elever och lärare, det har varit värre kaos på Arlanda än någonsin och jag har varit på en generationsresa till Mallorca med min närmaste familj och delar av släkten.

Men nu är det dags för blogginläggen. Här är listan över de som jag fastnat för den här gången:

1. Resa hållbart i Kroatien

Det är Linda som på sin blogg ”Resa medvetet” som skriver om hållbart resande i Kroatien. Hon skriver: ”Kroatien är populärt vilket gör att resa till Kroatien riskerar att bli en ohållbar resa. Att välja låg- eller mellansäsong (alltså inte juli och augusti) och att resa till de lite mindre populära resmålen (som t.ex. Zadar) är två sätt där du kan minska risken för att spä på massturismen ännu mer.”

Lindas inlägg är nästan som två inlägg i ett. I den första delen tipsar hon om fem resmål i Kroatien varav jag själv har besökt två: Zagreb och Plitvicesjöarna.

I del två handlar det om hållbarhet och Lindas tankar om hållbart resande överensstämmer till stor del med mina egna. Det handlar om transporten till resmålet, om att vara varlig med naturen, att undvika den värsta trängseln och att gynna lokala företag. Därtill har Linda tankar kring hur du bör förhålla dig till 90-talets krig på Balkan.

2. Toalettbesök på Kuba

Det är Lena på Ladies Abroad som skriver om toabesök i HavannaKuba: ”Viveca och jag utvecklade snabbt en rutin för våra toabesök. Den första som använde ett nytt ställe återrapporterade alltid status; fanns dörr, fanns sits, fanns papper, fanns vatten, fanns tvål? Som jag minns det var det bara en toalett, utöver den vi hade hemma, där alla bekvämligheter fanns.”

Ja, toalettbesök utomlands kan vara ett äventyr i sig. Märkligt nog, utifrån det Lena skriver, har jag själv inga tydliga minnen av toaletterna just på Kuba, så antagligen hade de jag besökte både vatten och dörr i vart fall. Toapapper försöker jag alltid ha med i väskan när jag är utomlands, så den detaljen brukar ordna sig ändå.

Plus att jag nog är beredd på det mesta efter många år av resor. Men visst händer det ibland att jag vänder på klacken när jag ser i vilket skick en toalett är.

3. Vandra i Moseldalen

Det är bloggen 4000 mil som har varit i Moseldalen och vandrat. Gunilla skriver: ”Vi har till en början svårt att hitta information om vandringar i Moseldalen. Cykel och flodbåt, dit leder alla spår. Men jag ger mig minsann inte så lätt och efter några googlingar fiskar jag upp Moselsteig, en vandringsled som går igenom hela Moseldalen, från Trier till Koblenz. Uppdelad på lämpliga dagsetapper. Den som söker han finner, som det heter.”

Spännande! Jag har aldrig riktigt lockats av Moseldalen. Lite för att den har en pensionärsstämpel, kanske. Men att vandra där verkar ju som ett kul alternativ! Och kanske något att prova för den som behöver spara pengar och därför vill prova Tysklands extremt billiga tågluffarkort i år.

4. Vingårdar i Tjeckien

Att jag aldrig riktigt har längtat till Moseldalen har förmodligen också att göra med att jag inte dricker vin. Utom lite vitt vin utspätt med mycket vatten till maten ibland. Men. Vinodlingar är vackra och kanske kunde det vara intressant att någon gång besöka en ändå.

Kanske i Moseldalen. Eller varför inte i Tjeckien?

Det är bloggen Discovering the Planet som skriver om fem vingårdar i Böhmen: ”Vin och vindruvor. Något jag växt upp med. Min morfar hade flera vindruvsfält i Makedonien, där han odlade röda vindruvor och gjorde eget vin och egen rakia [lokal spritdryck].”

Onekligen en annan bakgrund och ett annat förhållningssätt till vin än mitt eget. Och också ett spännande blogginlägg där vyerna från vingård nummer fyra är det som skulle kunna locka mig till ett besök.

5. Och klippformationer

Och på tal om Tjeckien och vackra vyer så har Freedom Travel publicerat ett blogginlägg om ett område med fantastiska klippformationer som också ligger i Böhmen, i Tjeckien.

De skriver: ”Prachovské skály är ett av flera områden i norra Tjeckien som bjuder på fantastiska klippformationer. Just detta område ligger i Bohemian Paradise, som är en Unesco Geopark. Vi tog husbilen hit, och gav oss ut på vandring.”

Det ser onekligen häftigt ut. Jag har länge funderat på att besöka ett liknande område i Tyskland, nära gränsen till Tjeckien, men kanske kan detta området vara ett alternativ eller komplement.

6. Charmiga byar på Gran Canaria

Jag har svårt att tro att jag någonsin kommer tillbaka till Gran Canaria. Kanske någon av de andra Kanarieöarna, men just den mest välbesökta känner jag att jag blev klar med redan på 1980-talet.

Men om du funderar på Gran Canaria så tycker jag absolut att du ska göra besök i några av öns mindre byar uppe i bergen. Kanske till och med bo där. Eller i Las Palmas, även om vädret är något mindre soligt än på turistorterna i söder.

Och inför ett sådant besök kan du läsa på hos Fantasy Dining. De skriver:

”Från blomsterfestival i Arucas till ostmarknad i Teror, vi upptäckte några av Gran Canarias mest charmiga byar under en utflyktsdag runt ön med egen chaufför. Bortom de mest turisttäta badorterna på Gran Canaria i söder, väntar pittoreska bergsbyar, fantastisk grönska och hisnande vyer. Vi upptäckte att Gran Canaria var så mycket mer och så mycket vackrare än vad vi tidigare trott och att ön ruvar på fler gömda pärlor än vad vi vågat drömma om.”

7. Vykort från Zürich

Det är Dryden som varit ute och rest. Han skriver: ”Jag stack till Schweiz förra helgen. Av ingen specifik anledning. Tvärtom. Helt utan måsten. Bara en liten egotripp för att komma utomlands och få känna på världen. För att upptäcka platser i som jag aldrig tidigare sett. För att återse delar av landet där jag varit flera gånger tidigare, fast nu från en annan synvinkel. Och Zürich sen, där jag aldrig förut satt min fot förutom på flygplatsen. Vilken härligt fotogenisk stadjävel!”

Att jag fastnar för det här inlägget beror just på detta. Att Daniel fått till så fina bilder från Zürich, när mina egna därifrån blev helt tråkiga. Trots att jag också upplevde staden som vacker.

Kanske går jag vid något tillfälle tillbaka till mina bilder därifrån för att se om lite beskärning och annan lättare bildbehandling kan göra dem roligare. Annars får jag väl bara konstatera att jag inte hade någon bra foto-dag den dagen.

Bilden i inlägget är från Mallorca.

Läs mer: En andra generationsresa till Mallorca – en resa med många förhinder

2 kommentarer på “Bästa blogginläggen om resor i juni

  1. ”Pensionärsstämpel” på Moseldalen!? Där som är så vackert. Finns gott om vackra platser där jag kan tänka mig att vandra – oavsett ”stämpel”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s