personligt · resor

En andra generationsresa till Mallorca – en resa med många förhinder

Vi har precis kommit hem ifrån en resa till Port de Pollença på Mallorca. Jag tror aldrig att jag varit med om en resa med så många förhinder förut.

Det är den 15 juni 2022 på eftermiddagen som vi anländer till Port de Pollença. Det är jag och min närmaste familj som är med i taxin som stannar vid lägenhetshotellet Flora. Jag kliver ur bilen. Medelhavshettan känns behaglig, även om jag har lite onödigt mycket kläder på mig fortfarande. Långa jeans och långärmad blus. När jag ska betala taxin visar det sig att den inte kan betalas med kort. Jaha.

Taxin kör oss till ett torg där det ska finnas en ”ATM” i hörnan. Det gör det inte. Och det tar ett bra tag för mig att alls hitta en öppen bankomat i byn. Jag blir varmare efterhand. Min karta i telefonen laddas inte av någon anledning. Så jag frågar mig fram ett par gånger innan jag till slut kan hämta ut kontanter. Typiskt. Detta är nämligen en resa med förhinder så här långt. Taxichauffören tar i alla fall inte extra betalt för att vänta. Och nu är vi ju framme till slut.

Stoppade av coronan

Hösten 2019 bjöds vi med och bokades vi in på en resa till sommaren 2020 för att fira min pappas sambo. Den resan kunde inte bli av. Av väl kända skäl. Inte heller förra sommaren vågade vi ge oss av. Men nu ska vi äntligen fira!

Dock har en av de fem inbokade familjerna från den inställda resan 2020 inte kunnat följa med den här gången. Vi är därför 13 runt bordet på den här resan. Skrockfull är jag dock inte. Så det fäster jag inget avseende vid.

Det är andra gången vi reser tillsammans till just Mallorca. Förra gången var 2013 och alla ungdomarna var små och då var det min pappa som fyllt jämnt. Den gången reste vi till en annan plats på ön. Men nu är det min bror och svägerska som ska visa oss andra sitt favoritställe på Spaniens populäraste Medelhavsö.

Att ta sig hit genom kaos

De andra nio har anlänt ett par dagar tidigare. Efter att ha tagit sig igenom kaoset på Arlanda. (De imponerandes inte precis av hur det var organiserat.) En av dem med ett nytillverkat internationellt id-kort, eftersom hennes pass löper ut under resan, och nya inte finns att få.

En av våra söner hade inte sommarlov tidigare än så här. Därför är vi lite sena i starten. Och vi har till skillnad från de andra rest från Kastrup, där allt fungerat nästan precis som vanligt. Dock var vi på flygplatsen tre timmar innan flygets avgång och hade munskydd med oss till flygningen – allt enligt gällande rekommendationer – och dessutom blev flyget någon halvtimme försenat. Därutöver är vår hemresa inställd av flygbolaget och därför ombokad av mig till självaste midsommarafton. Men nu är vi, som sagt, äntligen här. Och alla tidigare trubbel bortglömda.

Första kvällen

Vi välkomnas varmt av de övriga, installerar oss på rummet och jag tar ett dopp i poolen.

Senare på kvällen är sedan hela sällskapet inbokade på en restaurang där vi får sitta vid ett långbord, precis intill stranden. De flesta av oss väljer att äta paella med skaldjur. Två olika varianter. Vi skålar för vår 75-åring som nu har hunnit fylla år ytterligare två gånger. En underbar måltid i den ljumma och faktiskt relativt ljusa kvällen.

Vi avslutar med en var sin glass på en glassbar med många sorter att välja på. Jag tar en strut med en kula av kombinationen hallon och vit choklad. Mums!

Resten av veckan

Vår gemensamma vecka tillsammans flyter sedan på snabbt, så som semesterdagar brukar göra.

Vi badar i havet och i poolen, solar och vilar oss i skuggan, äter ännu mer gott, inklusive glass nästan varje kväll, besöker Palma, vandrar en kort morgontur och gör en båtutflykt. Och framför allt umgås vi. Underbara dagar där det enda som inte blir till hundra procent som vi önskar är vädret under båtutflykten. (Just de timmarna är resans enda med mestadels mulet väder.) Och att Anton blev bränd av en manet. Och att några av oss drabbades lite av värmen vid några olika tillfällen.

Men annars! En resa med så många förhinder kan inte bli mycket bättre än så här. Platsen är vacker. En pinjekantad strandpromenad och turkost vatten. Fina gamla hus vid strandpromenaden. Vädret är också vackert. Vinden är ljum och vattentemperaturen behaglig. Och vi har det trevligt tillsammans.

De andra åker sedan hem en dag innan min närmaste familj ursprungligen hade planerat att resa hem. Och eftersom vi fick vår planerade hemresa inställd har vi därutöver en natt i Palma innan vi måste lämna Mallorca för den här gången.

Ett stort tack till hela resesällskapet för denna resa och ett särskilt stort tack till pappa och Anita!

När du flyger in mot Palma ser du Port de Pollença på höger sida om planet.
Från transfern ser du några av Mallorcas spännande landskap.
Pappa och Anita.
Tre generationer.
Ett långbord vid stranden.
Paella med skaldjur. Hummer respektive blandade sorter.
Det mörknar senare än vanligt vid midsommartid.
Ett par höga palmer nere vid havet.
Fina hus närmast vattnet.
Pinjeträd vid strandpromenaden.
Hibiskus vid hotell Flora.
Kusiner i samspråk.
På besök i Palma.

Läs mer: Reseminne: Generationsresa till Mallorca

8 kommentarer på “En andra generationsresa till Mallorca – en resa med många förhinder

  1. Åh de där situationerna är de värsta. När man inser att de inte tar kort och man själv inte har kontanter att betala med. Ryser!

    1. Vi brukade alltid ta ut kontanter på flygplatsen förr. Men de senaste åren har vi hoppat över det i Europa, eftersom det fungerar att betala med kort nästan överallt. Men hände ett par ggr nu på Mallorca att de inte tog kort. Kanske en pandemieffekt.

  2. Trevligt med en släktresa under avslappnade förhållanden. Gillar bilderna av pinjeträdet och den vackra hibiskusen extra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s