5 snabba · hållbart resande · resor

Fem snabba resenyheter från månaden som gått (januari 2020)


Jag har bestämt mig för att göra ett nytt försök med regelbundna nyhetssammanfattningar om resor och med lite extra fokus på hållbarhet. Men nu en gång i månaden istället för en gång i veckan.

”Fem snabba” handlar denna månaden om ifall man ska eller inte ska resa med anledning av det nya coronaviruset, resemagasinet Vagabonds lista över de 30 bästa resmålen 2020, att jag är tveksam till att det blir några statligt upphandlade tåg till Köln, trots den nyhetsrapportering som varit i januari, vad som gäller för resor till Storbritannien efter Brexit samt åtta förslag på vackra sjöar att resa till, runt om i världen.

1. Resa eller inte resa med anledning av coronaviruset
Den absolut största resenyheten i januari 2020 måste ha varit utbrottet av det nya influensaliknande coronaviruset. Men enligt Folkhälsomyndigheten är sannolikheten mycket låg att det nya coronaviruset kommer att spridas i Sverige.

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina. UD:s inriktning är också att svenskar som befinner sig i Wuhanområdet och som vill åka hem till Sverige ska få möjlighet att göra det. SVT har gjort en intervju med svenska Amanda från Sandviken som är i Wuhan och hoppas få komma hem till Sverige snart.  Ambassaden i Peking uppmanar svenska resenärer i Kina att anmäla sig till ambassadens svensklista. Svensklistan hittar du här.

Just nu råder halv hysteri i vissa reseforum på nätet där somliga tycker att alla borde avstå ifrån att resa nu, men UD avråder just nu inte  från resor till resten av Kina eller till några andra länder. Men de uppmanar resenärer att hålla sig informerade om och följa råd om smittor i andra länder via Folkhälsomyndigheten och hälso- och sjukvården, exempelvis resemedicinska mottagningar eller via kontakt med 1177 Vårdguiden.

Folkhälsomyndigheten i sin tur och även  WHO gör bedömningen att utbrottet av coronaviruset inte behöver leda till restriktioner vad gäller resor, och detta baserar sig  på risken för smitta. I dagsläget talar det mesta för att nära kontakt mellan personer krävs för att viruset ska kunna smitta.

Tänk på att läget kan förändras snabbt. Här hittar du  samlad information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

2. Vagabond listar: Årets 30 bästa resmål 2020
Nu är den publicerad på webben också. Resemagasinet Vagabonds lista över de 30 bästa resmålen i år. Det är en intressant lista fullproppad med vackra bilder från världens alla hörn. Det allra högst placerade resmålet, Tokyo, ska vi besöka i år, är det tänkt.

Andra resmål inspirerar och det kan absolut bli tal om något av dem, som Kerala i Indien eller naturen i Polen. Topp tio efter den japanska huvudstaden kommer Gardasjön i Italien, Sankt Petersburg i Ryssland, Skottland i Storbritannien, Eoliska öarna i Italien, Tromsö i Norge, Ghana i Västafrika, São Paulo i Brasilien, Guadeloupe i Karibien och München i Tyskland.

Det senare är ett utmärkt resmål på en tågluff i Europa och en stad som jag därför hamnade i oräkneliga gånger under 80-talet.

3. Sträckan Malmö — Köln kan kanske få statligt upphandlade nattåg
I somras fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för statlig upphandling av nattågstrafik till europeiska städer. De gjorde i januari en delredovisning av uppdraget, som kommer att slutredovisas den sista april i år.

”Som ett första steg föreslår vi att gå vidare med en förbindelse mellan Malmö och södra Tyskland, lämpligen Köln. Restiden på sträckan är rimlig och det finns goda möjlighet till fortsatta anslutningar från Köln”, säger Anna Fällbom, enhetschef på Trafikverket.

Tyvärr tycker jag att det låter som att det inte blir något av med detta. ”Trafik på sträckan Malmö — Köln skulle som tidigast kunna vara igång om två till tre år. Det förutsätter dock att nödvändiga överenskommelser med berörda länder finns på plats, att det finns intresserade operatörer som kan tillhandahålla fordon samt att den juridiska processen inte drar ut på tiden”, skriver Trafikverket.

Den långsamma tidplanen betyder att vi sannolikt har en ny regering innan detta blir verklighet. Min högst personliga gissning är att denna inte kommer att prioritera nattåg till utlandet. Men jag hoppas att jag har fel.

Min gissning är att hoppet istället står till att tågoperatörerna själva tar vara på det intresse för hållbara resor som finns för närvarande. Och att de helst gör det redan inom loppet av ett till två år.

4. Vad som gäller för resor till Storbritannien efter Brexit
UD informerar om vad som gäller nu: ”Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. Enligt utträdeslagstiftningen inleddes en övergångsperioden den 1 februari och pågår till 31 december 2020.”

Under övergångsperioden gäller i stort sett samma regler som före utträdet, vilket bland annat innebär att du som svensk medborgare kan resa till Storbritannien som tidigare utan visum, att svenskt pass eller nationellt ID-kort räcker och att du som svensk medborgare kan flytta till Storbritannien utan visum. Men planerar du att stanna efter 31 december 2020 måste du söka uppehållstillstånd, så kallat settled status. Det Europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) fortsätter också att gälla. Tänk dock på att kortet endast gäller för akut sjukvård. UD rekommenderar att du alltid har en reseförsäkring.

5. Vackra sjöar – åtta favoriter att besöka
Det är Aftonbladet Resa som listar åtta vackra sjöar runt om i världen. Av dessa har jag bara besökt den första, Plitvicesjöarna i Kroatien. Övriga förslag på listan är Bohinjsjön i Slovenien, Five Flower Lake i Jiuzhaigou, Kina, Atitlán i Guatemala, Comosjön i Italien, Lake Matheson i Nya Zeeland, Bajkalsjön i Ryssland och Moraine Lake i Kanada.

De ser alla mycket vackra ut på bild!

Vinjettbilden här är ifrån Plitvicesjöarna i Kroatien.

2 kommentarer på “Fem snabba resenyheter från månaden som gått (januari 2020)

  1. Ska också besöka Tokyo i år, oavsett om viruset kommer finnas där eller ej. Jag känner att risken är större att bli påkörd av en bil än att få virus, så jag tar det med ro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s