historia · resor

Det var inte Columbus som upptäckte att jorden är rund!

Visste du att det inte alls stämmer att det var Columbus som upptäckte att jorden är rund? Och visste du då också att det är en myt att kyrkan på medeltiden skulle ha hävdat att jorden är platt och att de därför också skulle ha förföljt alla som inte delade den uppfattningen?

Jag såg nyligen en serie om Romarriket på SVT. I dess sista avsnitt säger programledaren helt i förbifarten att romarna visste att jorden var rund. Tidigare har jag hört att även de gamla grekerna visste att jorden var rund. Men också att medeltidens människor trodde att jorden var platt. Och att det framförallt var kyrkan som drev den linjen.

Så nu blev jag lite nyfiken. När slutade européerna plötsligt att veta att jorden är rund? Så att Columbus sedan kunde upptäcka detta på nytt? Och hur gick det först till när denna kunskap om jordens form försvann?

Så jag googlar ”romarna visste att jorden var rund”. Och hittar en artikel på Wikipedia om ”platt jord”. Döm om min förvåning när jag då upptäcker att det enligt den artikeln ska det finnas flera texter och bilder ifrån medeltiden som beskriver jorden som rund. Att det i och för sig också finns enstaka exempel på texter från samma tidsperiod som hävdade att jorden är platt. Men att dessa senare texter inte tros ha varit särskilt spridda eller kända. Och att det inte finns något som bevisar att idén om en platt jord skulle ha varit en allmänt utbredd uppfattning.

Att kyrkan och människorna på medeltiden trodde att jorden var platt, med himlavalvet som en ostkupa över jorden med sol, stjärnor och måne på, alltihop det är påhitt – från 1800-talet.

Men har du förresten tänkt på att det också bara är påhitt att jordklotet ska avbildas så att norra halvklotet ligger överst? Med norr uppåt? För det finns ju inget upp och ner i rymden! När då en avbild av detta jordklot finns på samma klot så finns det egentligen inget som logiskt säger hur det mindre klotet borde orienteras i förhållande till det större?

Vårt världsliga ”neråt” är ju in mot jordens centrum i linje med jordens dragningskraft och uppåt är ju då ut mot zenit och mot rymden. Vi orienterar alltså – helt ologiskt men väldigt konsekvent – våra jordglober med Nordpolen ut mot rymden och Sydpolen in mot jordens mitt. Oavsett om vi befinner oss på Nordpolen eller Sydpolen. Eller någonstans där emellan. (Men en eller annan enstaka obstinat individ på södra halvklotet vägrar.)

Men tillbaka till ämnet. Vi visste alltså hela tiden att jorden är rund.

Jaha där ser man. Varje dag lär man sig något nytt.

Så det var alltså inte Columbus som lärde medeltidens människor att jorden var rund. För just det visste de redan. I alla fall de flesta av dem som överhuvudtaget hade funderat på vilken form jorden har.

Men säkert lärde de sig något annat istället, den där dagen när Columbus ”upptäckte” Amerika, men trodde att han var i Indien.

4 kommentarer på “Det var inte Columbus som upptäckte att jorden är rund!

 1. Jag var medveten om att man misstänkte att jorden var rund långt innan Columbus.
  Man lyckades räkna ut jordens omkrets ganska rätt dessutom.
  Det Columbus gjorde var att försöka bevis att jorden var rund genom att åka västerut till Indien, istället för österut och han trodde ju att han hamnat i Indien när han kom till Västindien, därav namnet. Själv lär han inte ha vetat att han inte hamnat i Indien, men det är omdiskuterat.
  Tvivlar lite på att allmänheten på medeltiden visste att jorden var rund. Däremot misstänkte sjömännen detta tidigt. Horisonten ”försvann” och helt plötsligt såg man toppen på en mast och därefter resten av masten och slutligen båten. Detta menade många sjömän betydde att jorden var rund.
  Kyrkans påverkan var stor länge, därmed inte sagt att sanningen kom fram.
  Nord och syd är, som du säjer, påhitt.
  Intressant och mycket att fundera på.
  Trevlig helg!

  1. Tack! Ja, jag tror ju kanske att det inte var så jättevanligt att allmänheten överhuvudtaget funderade på världens form. Människor har nog alltid varit medvetna om sol, måne och stjärnhimmel och årstider och förmodligen hade medeltidens människor bättre grepp – på ett sätt – om himlakropparnas rörelser än vad vi har idag. Men samtidigt tror jag inte att så många funderade över orsakerna bakom. Den vanliga förklaringsmodellen till nästan allt var att det var ”guds vilja”. Och så var det bra med det. Men enstaka människor som tänker lite bortom horisonten har det ju alltid funnits!

 2. Intressant det där med världsuppfattning. Jag läste nå’nstas att anledningen till att kartor har Europa i mitten är att kartritare kom från Europa. Skulle vara roligt att se en karta där Australien ligger i mitten. Eller Tanzania. Eller Mongoliet. Var och utgår ju från sig själv. Och hur formar det oss?
  Dessutom är ofta länders storlek manipulerad på kartor – hur formar det vår världsbild?

  1. Ja. Afrika är mycket större än kontinenten ser ut på kartan. Och Europa i mitten. Utom i Amerika. Men finns faktiskt en emoji med Sydostasien centralt också. 🌍🌎🌏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s