mitt jobb · resor

Solsken på både slott och koja – på Bäckaskogs slott

I slutet av veckan var jag iväg på första konferensen med jobbet på över två års tid. Från lunch till lunch på Bäckaskogs slott.

Konferensen var bra och slottet var lika fint som alltid. Och vädret var underbart. Solen sken över både slott och koja.

”Solen lyser över både slott och koja”, kallar jag också bilden ovan från igår morse. Slottet ser du nog. Men ser du ”kojan”?

Slottet ligger på ett näs mellan Ivösjön och Oppmannasjön. Det har en historia som sträcker sig från 1200-talet, då slottet var ett kloster. Efter reformationen blev det ett slott. Först i Danmark och sedan i Sverige. Och förr rann en bäck mellan de båda sjöarna rakt genom köket på slottet. Praktiskt.

Det sägs annars att det spökar här. Men spöken fungerar som bekant bara på dem som tror på sånt. Själv är jag antagligen alldeles för mycket naturvetare och ingenjör för att spökena någonsin ska visa sig för mig. Men slottet är spännande ändå.

Och här nedan ett par andra bilder från slottet och omgivningarna.

En gång ut mot slottsparken.
Blå scillor blommar i slottsparken.
En gunga vid Oppmannasjön i slottsträdgården.
En trasig brygga i Ivösjön.

10 kommentarer på “Solsken på både slott och koja – på Bäckaskogs slott

  1. Jodå, nog ser jag ”kojan” genom portalen. Vilken miljö att konferera i! Tack för fina bilder och info om slottet!

  2. Kojan såg jag också.
    Jg har varit på slottet en gång för mycket längesedan, så det är preskriberat nu. Så jättekul att få lite fina bilder och lite historia därifrån.
    Trevlig helg!

  3. Runt Nyköping finns ett antal slott och herrgårdar där det sägs spöka. Vita frun och Pinntorparfrun är två av dem, men aldrig har jag sett dem. Har i.o.f.s. inte letat heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s