resor

Madrid i repris

Det är sju år sedan vi var i den spanska huvudstaden förra gången. Den gången var första gången vi var här. Och det var även då på höstlovet. Pojkarna var bara sex och åtta år gamla, så de kommer inte ihåg just så mycket ifrån den gången.

På bilderna från torget Puerta del sol syns det att sju år gör stor skillnad. Våra små barn har förvandlats till tonåringar. Men Puerta del Sol är sig likt. Torgets namn betyder ”solporten” på spanska. Här fanns en gång stadsporten mot öster. Platsen är en av de mest kända och trafikerade i Madrid. Den utgör 0-kilometermärket för det spanska riksvägsnätet. Km Zero.

Från Torrevieja
Den här gången anländer vi till Madrid med tåg ifrån Alicante. Vi har tillbringat höstlovet med ett kort stopp i Valencia och därefter haft Torrevieja, där vi umgåtts med vänner till oss, som bas för utflykter i omgivningarna.

Nu är vi på väg hem och vi har knappt ett dygn på oss att se Madrid i repris. På väg från stationen passerar vi Congreso de los Diputados som är spaniens lagstiftande församling.

Samma hotell
Jag har valt att boka in oss på samma hotell där vi bodde förra gången. Det heter First Hotel Petit Palace Alcalá Torre. Vi kommer ifrån varandra på väg till hotellet. De andra tre yrar bort sig en stund. Det blir lätt så när man tror att man hittar. Längs Calle de Alcalá pågår ett vägarbete, stora delar av gatan är uppgrävd och avskärmad med korrugerad plåt.

Promenad
När vi väl installerat oss på hotellet går vi en eftermiddagspromenad i centrala stan. Det är nu som vi kommer förbi Puerta del sol. Sju år senare. Vi fortsätter längs gatan Calle Mayor och tar en eftermiddagspaus på det stora torget Plaza Mayor. Vi fortsätter sedan längs samma gata och passerar först genom en saluhall och sedan förbi Plaza de la Villa. Ett gulligt litet torg omgivet av hus i olika stilar, som lämpar sig väl att fotograferas. På torget finns också en staty av Álvaro de Bazánen, en militär som levde på 1500-talet och vars berömmelse grundas i att han, trots en lång karriär, aldrig blev besegrad.

Senare kommer vi förbi Catedral de la Almudena är en romersk-katolsk katedral som ligger mittemot det kungliga slottet; Palacio Real. Almudenakatedralen är säte för biskopen i Madrids stift. Och det kungliga slottet är officiellt residens för det spanska kungahuset även om kungafamiljen inte bor där.

Vi studerar inga lekplatser den här gången. Men annars: Madrid är sig likt.

Avslut
Vi strosar vidare i skymningen tillbaka mot hotellet. Senare på kvällen går vi ut och äter tapas på vårt stamställe från förra gången vi var här. Efter hotellfrukosten nästa dag går vi ännu en runda innan det är dags att ge sig av.


Pojkarna springer på Puerta del Sol i Madrid 2011.

Albin, Anders och Anton på Puerta del Sol 2018.
Här håller den lagstiftande kongressen till.
Vårt hotell är i den höga, ljusa och smala byggnaden i bakgrunden.
Potatis i aioli.
Madrids stadsvapen.
Gatumusikant på enhjuling.
Plaza de la Villa.

Översta bilden i inlägget föreställer det kungliga slottet i Madrid.

4 kommentarer på “Madrid i repris

  1. Pojkarna ser ut att röra sig något långsammare på 2018 års bilder. Snyggt med kolonnerna på kongressbyggnadsbilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s