5 snabba · hållbart resande · media · resor

5 snabba (första helgen i mars 2019)

#1. Flerbarnsskam bättre än flygskam?
I en ledare i DN i veckan som gick skriver Hanne Kjöller om flygskam och flerbarnsskam. Hanne tycker i den inlåsta kolumnen, som jag, att det är utmärkt att vissa helt slutat flyga. Men hon påpekar också att sett till utsläppsmålen vore det mycket bättre om ”människor slutade med sitt ymniga barnalstrande.” Och berättar vidare att när Lunds universitet listade de livsstilsval som skadar klimatet mest kom barn på första plats. Det följdes av bilen, flyget och maten.

Genom att välja en växtbaserad kost kan en individ spara in 0,8 ton koldioxid­ekvivalenter per år. Den som avstår en årlig transatlantisk tur och returresa minskar sina utsläpp med 1,6 ton och den som låter bli att ha bil sparar 2,4 ton. Detta ska jämföras med att avstå från att skaffa ett (eller ett till) barn. Där sparar man hela 58,6 ton per år baserat på de framtida ­ättlingarnas utsläpp och dagens konsumtionsmönster.

”Så gärna klimatmål. Gärna en sträng klimatpolitik. Gärna en brutalt hög flygskatt. Men bevare mig för klimatdebattörer som pekar ett föraktfullt indignerat darrande finger mot flygresenärer samtidigt som de sätter ännu en unge till världen. Flygskam är bra. Flerbarnsskam är ännu bättre. Ur strikt klimatsynpunkt, alltså” avslutar Hanne sin ledare vars huvudsyfte är peka på målkonflikter och ifrågasätta om klimatmålet verkligen är överordnat precis allt annat.

#2. Eller byta flygskammen mot tågskryt?
För den som inte vill byta sin flygskam mot flerbarnsskam så erbjuder skribenten Emanuel Karlsten i en inlåst krönika i GP möjligheten att istället byta flygskammen mot tågskryt. I vart fall delar av krönikan har han också lagt ut på sin Facebook. Han har i sin vänskapskrets noterat allt fler som lägger ut bilder från och skryter om sina tågresor till kontinenten. Han passar också på att skryta lite själv om hur han tar tåget till Luleå. Bah! säger jag, bara till Luleå? Själva åker vi till Björkliden med tåg i april igen. Från Blekinge. Mycket längre tågresa går inte att göra i det här landet. Se där! Nu fick jag också med lite tågskryt här!

#3. Ving lanserar ny möjlighet till tågskryt
Och på tal om tågskryt så lanserar nu en av de riktigt stora bjässarna inom charterresor sin första tågcharterresa. Lite ironiskt kan det tyckas att ett bolag som heter Ving, och som alltså har flyget inbakat i sitt varumärke, blir först av de riktigt stora bjässarna med att haka på den senaste tidens boomande intresse för tågresor.

Den första resan är en en tåg- och vandringsresa till Davos i samarbete med Systrar i bergen och Tågbokningen.se som går av stapeln den 21-28 september 2019. Att åka med kostar 15 000 kr per person för ungdomar mellan 16 och 27 år. 1700 kr per person tillkommer för lite mer vuxna resenärer. Då ingår del i sexbäddskupé och plats i dubbelrum. Tillval kan göras för två- eller fyrbäddskupé och måltider.

#4. Upprustning av järnvägen behövs
Även Sofia Mirjamsdotter skriver idag om att det är nu det händer. Att klimatkrisen tvingar fram nya lösningar för tågresande ut i Europa. Men också att det finns en hake. Sofia bor i Sundsvall. Hon liksom många andra svenskar har en lång resa inom Sverige framför sig innan ett Europaäventyr i tåg ens kan börja. Och där har vi problemet: ”Sverige lider av underdimensionerad järnväg på många håll och bristande underhåll. Problemen med stopp och förseningar ökar i en tid när det borde satsas för snabb omställning till klimatvänligare resande.” Och vidare menar hon att många väljer flyget därför att de inte kan lita på tåget. ”De så kallade satsningar på underhåll och järnvägsutbyggnad som görs är alldeles för undermåliga och framförallt för långsamma för att kunna möta den ökade efterfrågan på tågresor. Det måste till en snabbare upprustning och utbyggnad av järnvägen, helst igår.” Så låter hennes förslag till lösning. Och jag kan bara instämma.

#5. Årets rubrik?
Allra sist över till ett helt annat ämne. Jag kan helt enkelt inte med att undanhålla det som måste vara årets rubrik: ”Åtta marsvin som vill ta plats på Systemet”. Vad tror du att artikeln handlar om? Läs rubriken igen. Och igen. :D

4 kommentarer på “5 snabba (första helgen i mars 2019)

 1. Jag läste också Hanne Kjöllers ledare och tyckte att den var riktigt intressant. Hon vänder och vrider på perspektiven och det här med flerbarnsskam var ju riktigt uppfriskande (!) när vi nu är så nedtyngda av och fokuserade på flygskammen. Jag håller absolut med om att det krävs åtgärder på alla plan för att komma till rätta med miljöproblemen, därför är det också nyttigt med olika och fler infallsvinklar på problemet.
  Underhållet av tågbanorna (och tågen?) är ju dessvärre eftersatt i det här landet och det kommer att ta tid och massor av pengar och kraft för att få en god status igen. Höghastighetståg hade inte heller varit fel – och då menar jag hög hastighet. Jag som bor i Skåne har nära till kontinenten, men bor man mer norröver tar det ju en evig tid att komma ut i Europa i dag – om man ska åka tåg alltså. Men vi måste kanske lugna ner oss och låta allt ta lite längre tid, helt enkelt?!

 2. Jag är så trött på ordet skam. Barnskam är väldigt provocerande, men så tänker jag att det ju måste vara våra föräldrar som ska skämmas för att de över huvud taget har skaffat oss som nu är miljö- och klimatförstörare. Eller deras föräldrar. Fundamentalister har vi haft i alla tider, det har aldrig kommit något gott ut av det. Bara att ”vanligt” folk slutar lyssna.

  Men jag undrar: varför har det blivit så billigt att flyga jämfört med att åka tåg? Vi hade aldrig ens en tanke på att ta flyget förr när vi skulle till och från Kiruna fast resan tog 20 timmar.

  1. Det finns flera förklaringar till att flyget blev billigare. Flyget har effektiviserats kraftigt sedan avregleringarna men tåg är närmare att vara ett naturligt monopol och avregleringarna där har därför inte fått alls samma prispressande verkan. Flyget är också befriat från koldioxidskatt vilket ingen annan sektor är. Plus att flyget är en modernare bransch som är bättre på att använda IT för både bokningssystem och logistik.

   Men prisskillnaderna är inte bra. De styr oss konsumenter åt fel håll. :(

   Skam som metod tror jag inte alls på. Men det verkar vara väldigt trendigt att skamma, för närvarande. :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s