
Det blev ännu ett år med en annorlunda resesommar för de flesta av oss. Generellt kan man säga att om sommaren 2020 gick i hemesterns tecken så gick sommaren 2021 i svemesterns. Men för mig och min närmaste familj blev det nästan tvärt om.
Jag vet att det ofta bara är juni, juli och augusti som räknas som sommarmånader i Sverige. Men själv brukar jag räkna med fyra sommarmånader här i södra delarna av landet. Från halva maj till halva september. Men nu går sommaren oböhörligen mot sitt slut, hur man än räknar. Och då kan det vara läge att sammanfatta den rese-sommar som nu har passerat.
Mer svemester i år för de flesta
Och det blev en till annorlunda rese-sommar. En till. Min känsla är att även om årets sommar, precis som den förra, gått i både hemesterns och svemesterns tecken, så så var det fler som helt och hållet stannade hemma i hemmet under förra sommaren än i år. Hemester, alltså.
Men i och med att de äldsta årgångarna varit vaccinerade den här sommaren så har fler vågat resa. Somliga till och med utomlands. Men de allra flesta tycks ändå ha stannat inom landets gränser även i år. Svemester, således. Och även i år mycket natur och vandring, men kanske också lite mer stadsresmål än förra året. Nöjesparker och sådant drog ju igång igen, vilket har lockat många.
Därmed har det varit ganska fullbokat på många håll i landet. Mer så än förra året.

Mer hemester för oss
Men det är inte förklaringen till att vi själva stannade hemma lite mer än tänkt. Istället var det ett kortare sommarjobb som en av våra ungdomar fick chansen att prova på, som gjorde att vi stannade hemma lite mer än vi annars hade gjort. Lika bra det eftersom hans yngre bror samtidigt blev förkyld.
Så småningom kom vi i alla fall iväg. Men till skillnad mot förra sommaren, då vi faktiskt kom iväg till Bornholm, så blev det ingen utlandsresa alls för oss den här semestern. Det har varit det här med krav på covidtest för våra ungdomar och alla olika restriktioner i olika länder som har gjort att det har känts krångligt med utlandsresor. Plus osäkerheten kring hur allt skulle utveckla sig med deltavarianten. Jag kikade faktiskt ändå ett tag på att ta en charterresa till Grekland. Men med tanke på hur varmt det blev där nere, när vi var lediga, så var det lika skönt att det inte blev så.

Gulligaste danska misslyckandet
Under vår hemester kom vi i alla fall iväg på en utflykt till en — faktiskt — ganska misslyckad dansk stad, som stad betraktad, men som blev en gullig svensk by – men med lätt turistkaos just när vi var där. Kristianopel heter denna ovanliga plats med egen flagga och allt.
Den grundades som garnisonsstad med den danska stavningen Christianopel 1599 på order av den danska kungen Christian IV. Namnet var en lek med den danska kungens förnamn och efterledet i den i Europa mycket kända kända staden Konstantinopel (som numera heter Istanbul).
Efteråt blev det besök i den stad som kom att konkurrera ut Kristianopel som staden i trakten. Nämligen Karls krona. Där besökte vi Marinmuseum, åt pizza på vår gamla favoritkrog Montmartre och köpte Elit-choklad. Sånt som man gör i Karlskrona.

Bästa grejen
Det bästa med den här sommaren jämfört med förra var ju helt klart ändå att vi vågade umgås lite mer med den äldre generationen. Istället för enstaka korta träffar utomhus kunde vi träffas på inomhus och utomhus. Och stanna en hel vecka hos min släkt i trakten av Norrköping.
I alla fall en sak som inte behövde bli annorlunda mot vanliga år, utan istället avvek kraftigt mot förra sommaren.
Tack, tack, tack världen för vaccinationerna! :)


Bajsigaste bryggan
Precis i början av augusti besökte vi sedan Nyköping för ett par nätter. Den sörmländska residensstaden bjöd på vackert, men kanske lite småkyligt väder. En av kvällarna promenerade vi ut på det som ska vara Sveriges allra längsta brygga. Piren, heter den men det är egentligen en en och en halv kilometer lång flytbrygga, delvis av av betong, som är en del av en kanotstadion.
Men den visade sig inte bara vara Sveriges längsta, utan också Sveriges fågelbajsigaste. Synd på en plats som annars hade kunnat vara alldeles underbar.
I Nyköing besökte vi också Nyköpingshus och naturreservatet Stendörren. Men dit hittar tyvärr lite väl mycket folk numera. Till Stendörren, alltså. Och så tittade vi förbi Trosa också, men det får jag kanske återkomma till vid något senare tillfälle.

Dyraste resmålet
Sommarens dyraste resmål för vår del blev helt klart Visby. Så dyrt som där har vi aldrig bott i Sverige någon gång tidigare.
Men samtidigt blev det en väldigt lyckad kortvecka på Gotland, sex dagar och fem nätter där vi hann med att uppleva mycket. Mestadels hade vi tur med vädret också, även om vi fick vara med om att det regnade ett par gånger också.
Mitt bästa Gotlands-tips är nog att inte missa att vandra ett varv runt ringmuren i Visby. Men därutöver har jag skrivit en hel lista över saker du behöver veta om att semestra på Gotland.

Bästa kvällsutflykten
Ljuset. Kvällsljuset och de långa sommarkvällarna. Se där en av sommarens många fördelar. Och det gör då att det är möjligt att göra utflykter vanliga vardagskvällar, efter jobbet. Inte så dumt. Alls.
Den här sommaren blev det bland annat ett par utflykter till Ire, en i maj och en vid midsommartid. Och en måndagskväll gick vi Boön runt.
Men bästa kvällsutflykten var nog ändå att vi åkte ett varv runt Ivösjön med bil och stannade till vid ett antal fina besöksplatser längs vägen. Humleslingan, kallas den. Bilvägen runt Ivösjön.

Finaste helgutflykten
Också i år gjorde vi en utflykt till Österlen i maj. Med stopp bland annat vid underbara Stenshuvud och Stinas café i Kivik.
Och en söndag vandrade vi Almöleden på Almö i Blekinge
Men finaste helgutflykten den här sommaren blev nog ändå den vi gjorde till Ven förra helgen. En riktig liten solsemester blev det. Ven är idyllisk bebyggelse och vackra landskap på en mysig cykel-ö.
Och den får avsluta den här sammanfattningen av rese-sommaren 2021.

Vinjettbilden, överst i inlägget, föreställer min sambo och våra ungdomar som badar hemma hos min pappa.
Och det mest lästa blogginlägget på den här bloggen den här sommaren blev:
Det är skönt när livet nu kunnat återgå till lite mer normala förhållande. Men resa utomlands känns lite för tidigt ännu. Så fin bild på gråsparven, den är väl ganska ovanlig nu?
Ja, gråsparvarna har nog blivit färre, men precis ovanlig är den nog inte ändå. Jag hoppas på utlandsresa senast i februari, men vi får se hur det blir med den saken.
Mm… det blev en svemester även detta år och det är vackert så. Men nu spirar hoppet om utlandsresor igen.
Visst gör det! Jag hoppas på februari! :)
Det bästa med sommaren var helt klart att kunna umgås mer avslappnat över generationerna igen. De där kramarna… Ni rörde ju på er ganska mycket ändå, vi har varit mer orörliga sånär som på några små utflykter. Jättefina bilder på gråsparven och på utsikten från kyrkomuren på Ven! Och s¨å tänker jag att din far och hans sambo har en underbar utsikt där på altanen, så fint med de ljusrosa molnen i vattnet.
Gråsparven är äldsta sonen som har fotograferat. Jag tycker också att den blev jättefin! Och visst har pappa och hans sambo en underbar utsikt där de bor. På sommarkvällarna syns ofta de ljusrosa molnen i norr. :)
Amazing! I know nothing about traveling all over the country, what a wonderful looking place to explore.
Visit website: ”https://www.ridetransferdirect.com/sv/taxi/transfers/malaga-flygplats/marbella/.
I don’t quite understand. Which place is it that you thought was a wonderful looking place to explore?