boende · mat · resor

Ja, det ÄR dyrt att semestra på Gotland – i alla fall i högsäsong

Undrar du om det är dyrt att semestra på Gotland på sommaren? Då behöver du inte undra mer. Mitt svar är nämligen ett entydigt ”ja”. Det ÄR dyrt att tillbringa några fina semesterdagar i Visby och på andra populära platser på landets största och mest unika ö. Ganska så svindyrt, faktiskt.

Vi hade länge pratat om att eventuellt åka till Gotland i sommar. Jag och min sambo har varit där förut ett par gånger, men vi hade aldrig tagit med våra ungdomar dit. Och vi ville gärna vissa dem detta för Sverige helt unika resmål. Men jag avstod ändå från att boka. Dels var det svårt att veta hur pandemiläget skulle utvecklas sedan deltavarianten börjat ta fart runt om i världen. Dels visste jag redan att det är dyrt att semestra där, men att det samtidigt är väldigt viktigt att vädret är bra om en semmester på ”öjn” ska bli riktigt lyckad.

Media har ju skrivit en del om trängseln och prisläget på Gotland i sommar. Så när vi såg att väderprognoserna visade att Gotland skulle få Sveriges kanske bästa väder i början av augusti valde jag ändå att söka efter logi och bilfärjor. Men oj! vad allt var fullbokat.

Lika dyrt som lyxhotell

Vi behövde skjuta på avresan några dagar för att alls hitta någon färja med vettig avgångstid (inte mitt i natten) och något hotell som hade lediga rum. På hela ön. Jag hittade inte heller något ledigt på Airbnb. Så först på torsdagen den 5 augusti bar det iväg för fem nätter på hotell i Visby.

Det blev så dyrt att det nästan svindlar. För två dubbelrum på fyrstjärniga Best Western Strand Hotel i Visby betalar jag nästan exakt lika mycket per natt som vi betalade för ett familjerum för fyra på lyxiga och femstjärniga Marina Bay Sands i Singapore hösten 2019. Ja, du läste rätt! Men då ingick det i och för sig en helt ordinär svensk hotellfrukost i Visby. Det gjorde det inte i Singapore. (Jag tror i och för sig att de kanske missade att ta betalt för den extraordinära frukosten vi åt där ena morgonen, och det lyxiga rummet var en gratis uppdatering, men det är en annan historia.) Å andra sidan ingick det flera dopp i en av värdens mest kända infinitypooler, i tropisk värme, på Marina Bay Sands tak, medan det i Visby Strand Hotel ingick (om vi hade velat, men det ville vi inte) bad i en liten, grund inomhusppol med endast 20-gradigt vatten, enligt deras egen skylt. (Svinkallt, med andra ord.) Det var absolut inget fel på hotellet vi bodde på i Visby. Det var tvärt om fint. Men egentligen är det inte värt sitt pris. Om det inte vore för att det ligger där det ligger och att i stort sett allt annat var fullbokat.

Det enda alternativet var en lägenhet utan kokmöjligheter eller frukost i priset (och förmodat utan toalett annat än i korridoren) med relativt missnöja kunder (på grund av skitigt och sunkiga möbler, enligt de recensioner jag såg), till ett ändå nästan lika högt pris som det hotell jag valde. Ska jag betala lyx-pris så ska det i vart fall inte vara vandrarhemsstandard, tänker jag.

Så då fick det bli Best Western Strand Hotel i Visby, trots priset. Och å andra sidan har det ju inte gått åt mycket pengar alls på resor och nöjen det senaste halvannat året, så det fanns ju sparade slantar att ta av.

Jag kan i alla fall trösta mig med att min bokning genererar en bonusnatt i ett bra familjerum till en mer normal kostnad, till en senare semester, via det lojalitetsprogram som jag är medlem i (fem nätter gånger två rum räknas som 10 nätter). Och att jag därtill får ytterligare 5 % rabatt i och med att jag bokar via en rabatt-sida där jag också är medlem. Alltid något.

Efter högsäsongen

Tittar jag på motsvarande rum som vi bokade så har priset redan gått ner med 30 % nu när skolorna börjar. Det finns också några fler hotell att välja på. Å andra sidan är mycket fortfarande fullbokat. Och det mesta är fortfarande relativt dyrt.

Tittar jag sedan på priserna vid mitten av september så har priset sjunkit till strax under hälften av vad vi betalade. Då finns det också betydligt mer att välja på, inte minst även i betydligt billigare prisklasser. För den som har möjlighet, och inte styrs av sommarlovet, är det alltså en god idé att åka till Gotland utanför den absoluta högsäsongen.

Nu, den närmaste månaden, är inget dumt alternativ. Alls.

Färja

Färjan från Nynäshamn till Visby den 5 augusti kostade 2 700 kr och resan från Visby till Västervik (Oskarshamn var fullbokat) den 10 augusti kostade 1 700 kr. Totalt 4 400 kr för fyra personer och en bil fram och tillbaka till Gotland. En kostnad som jag ändå tycker ligger helt inom rimlighetens ram.

Äta ute

Vad som händer med restaurangpriserna efter högsäsongen vet jag inte, men när vi var i Visby alldeles nyss, i slutet av högsäsongen, så kostade det ganska rejält mycket mer att äta middag på restaurang jämfört med hemma i Karlshamn. Pizza och falafel var till och med nästan dubbelt så dyrt som hemma. Lammytterfilé var också markant dyrare jämfört med vad motsvarande kostar här hemma. De allra finaste ställena undvek vi helt, eftersom vi fick intrycket att de flesta bord var förbokade i god tid på de ställena. Kanske lika bra det. Med tanke på prisläget.

En fika på stan upplevde vi dock inte var dyrare än här hemma. Oavsett om vi valde någon macka eller en sötsak till. Det enda som är lite dyrare än andra godsaker är saffranspannkaka med salmbärssylt, men det kan det ju vara värt någon gång. En känd gotländsk specialitet som det är. Och gott!

Oftast blev det därför att vi tog en enklare fika till lunch. Men en dag åt vi lunch på Tofta Beach House vid ett nästan helt folktomt Tofta strand. Där åt jag vad som kan ha varit den dyraste sallad jag någonsin ätit. Nära 300 kr kostade den. Men då valde jag å andra sidan en smarrig hummersallad. (Det var dock långt ifrån den dyraste rätt de hade på menyn.)

En galette Brando med emmentaler, chèvre, roquefort, potatis och valnötter kostade för övrigt 140 kr på Fårös coolaste crêperie.

Så även om maten överlag är god och vällagad på Gotland så är det också generellt sett något dyrare att äta ute där, än på många andra håll.

Så vad gör man?

Ett tips har jag redan nämnt. Undvik, om möjligt, den mest intensiva högsäsongen. Ett annat alternativ är att istället för att du bestämmer dig i sista minuten, se till att göra din bokning av boende i mycket god tid. Men då försvinner också möjligheten att parera för sämre väder.

Eller så är det bara att göra som vi gjorde. Betala och se glad ut.

Jo, Gotland är fantastiskt fint, men…
Ett vanligt hotellrum kostar som lyxhotell.
Saffranspannkaka är dyrare än annan fika.
Den förmodligen dyraste lunch jag någonsin ätit.
Men med fin utsikt över Tofta strand.

Läs mer: En av Sveriges vackraste korta vandringar går runt ringmuren i Visby

4 kommentarer på “Ja, det ÄR dyrt att semestra på Gotland – i alla fall i högsäsong

  1. Tänk att det ska vara så hiskeligt dyrt. Vi var ju där senast några dagar under Almedalsveckan och var då inhysta i en av universitetet hyrd tvåa med vidunderlig utsikt över hamnen, från ett glasrum. Av någon hörde jag sedan: ”Om ni visste hur mycket vi betalar för ert boende!” Då sov vi i sovrummet, någon sov i vardagsrummet och en tredje i en skrubb. Men följande vecka hyrde vi en jättefin sprillans ny stuga till ganska normalt pris. Kan tro att pandemin och folks uppdämda behov av att resa någonstans nu har höjt priserna ytterligare.

    Din sallad ser god ut, saffranspannkaka ä r gott och enkel att göra, till mellandagarna äter jag den gärna. Översta och nedersta bilderna är riktiga njutarbilder.

    1. Tack! Salladen var god. Just Almedalsveckan tror jag att allt är ännu dyrare än annars i Visby. Kan tänka mig att prisläget i juni i övrigt var mer rimligt än det sedan blev i juli och början av augusti. Saffranspannkaka har vi haft någon gång till jul. Det passar bra både som julefterrätt eller som som en sommarfika på Gotland. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s