natur · resor · vackra platser

Gotlands snyggaste raukar finns vid Gamle Hamn på Fårö

Jag har inte besökt Gotlands alla raukar. Men jag kan bildgoogla. Och med det som underlag drar jag slutsatsen att några av landskapets allra snyggaste raukar finns vid Gamle Hamn på Fårö. En plats som vi därför besökte på nytt när vi nyligen var på Gotland.

På håll ser de faktiskt inte så särskilt imponerande ut. Raukarna. Stranden, som består av vit klappersten är både lång och bred. Vyerna är vida. Så när vi kommer ut ur tallskogen från vår parkerade bil och först får se raukarna på håll så ser de futtigare ut än jag mindes dem från tidigare besök här.

Du behöver gå närmare, och helst ända ner till vattenytan, för att de ska börja framträda lite mer som de fantastiska naturkonsverk de faktiskt är. Gå gärna runt bland raukarna också för att se dem ur olika vinklar.

Sveriges mest kända rauk

Den mest kända och också den högsta rauken på området är cirka 5 meter hög, så så himla små är de ändå inte. Kändis-rauken kallas antingen ”Hunden” eller ”Kaffepannan”, beroende på vem du frågar. Det är den som syns till höger i den översta bilden här och den är nog till och med hela Sveriges allra mest kända rauk. Ordet ”rauk” har för övrigt från början sitt ursprung från Gotland och gutemålet och lånades in till rikssvenskan först på 1800-talet.

Vi har lite otur med att det är ganska blåsigt den kvällen när vi är här. Platsen är annars känd för att vattnet ofta är närmast spegelblankt.

Flera spännande raukar

Men det är inte bara den hundlika kaffepannan som är en spännande formation i Gamle Hamn. Alla de vågor som tillsammans sedan den senaste istiden har gröpt ur de 400 miljoner år gamla korallreven på platsen har skapat många olika konstverk.

Jag hinner bland annat få syn på en slags sfinx med fågelhuvud, en nallebjörn, flera sälraukar, två raukgubbar som sitter lutade med ryggen mot varandra, en medeltida munk som läser i sin bibel och en bevingad rauk-gubbe under vårt korta besök här.

Namnet och vikingarna

Att platsen heter Gamle Hamn (eller Gamla Hamn) beror mycket riktigt på att det fanns en naturlig hamn här under vikinga- och medeltid. Men med landhöjningen har den försvunnit. Inte heller den S:t Olofs kyrka som är utmärkt med skyltar finns det mycket kvar av.

Det forntida gravfält som också ska finnas vid naturreservatet undersöker vi däremot inte alls. Så om där finns något att se lämnar jag åt dig som läser det här att själv undersöka.

Men det som du absolut inte får missa på den här platsen är ju ändå just det att undersöka Gotlands snyggaste raukar lite närmare!

Det finns många spännande raukar vid Gamle Hamn. Små och stora.
Visst ser väl den här rauken ut som en nallebjörn som vill kramas?
En rauk ser ut som en medeltida munk som läser i en bok. Tycker jag.
En annan rauk-gubbe är bevingad.
Men vissa formationer klarar inte ens min fantasi att tolka. Eller? Tummen upp, kanske?

Läs mer: Fårös coolaste crêperie

7 kommentarer på “Gotlands snyggaste raukar finns vid Gamle Hamn på Fårö

    1. Tack! Hoburgsgubben tittade vi också förbi på vårt besök och ja, kanske är han mer känd. I alla fall til namnet. Däremot tror jag att raukarna vid gamle hamn oftare syns på bild. Folhammars raukområde har jag inte besökt. Dina bilder därifrån var vackra. Skulle gärna se mer av Gotlands alla raukar någon gång. Finns ju många olika. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s