öar · resor · vackra platser

Vår Gotlandsresa – dag för dag

Så. Då var det dags att sammanfatta den Gotlandsresa som vi for iväg på den 5 augusti i år. Detta med ett litet dag- för dag-reportage.

Dag 1 – Vi anländer till Visby

Det är torsdag. Alla fyra i familjen är med i bilen när vi rullar på färjan som ska avgå vid halv tolv från Nynäshamn. Lunch har jag förbokat. Tre fish & chips och en tryffelburgare har vi beställt. Därför har vi fått både lunch- och matbiljetter när vi anmält oss i incheckningen.

Det betyder att jag sedan kan gå till informationsdisken ombord och köpa dricka samt direkt få vår puck som ska surra, vibrera och blinka när maten är klar. På så sätt slipper vi köa. Bara att sätta sig vid ett bord och vänta. Smart! (Men om alla hade förbokat sin mat hade det nog varit kö vid info-disken istället.) På grund av pandemin har vi annars valt att sitta i en egen insides kupé under båtresan. Men några gånger går vi ut på däck och tittar.

Anländer till Visby gör vi strax innan tre. Medan min sambo Anders letar reda på en parkeringsplats i Visby går jag och grabbarna till hotellet Best Western Strand för att checka in. Det är för övrigt ett av de dyraste hotell vi någonsin har bott på. Ändå är det ”bara” fyrstjärnigt.

Till fika blir det saffranspannkaka med salmbärssylt. Och på kvällen äter vi tapas och paella och därefter tittar vi på solnedgången från stranden.

På väg förbi Gotsvaldska huset på Strandgatan, mot vårt hotell.
En fin kväll på stranden i Visby.
Solnedgång i Visby. Och ett par måsar.

Dag 2 – Ringmuren, OS och Fårö

Fredag. Vi vandrar runt Ringmuren i Visby. Vi börjar vår vandring vid Lilla Stadsporten och går medsols. Med tanke på hur många turister som befinner sig i Visby på sommarlovet just i år är det märkligt hur få det ändå är som vandrar runt Visby ringmur samtidigt som oss. Sträckan är bara 4,5 kilometer lång men det tar oss ändå mer än en timme att komma hela vägen runt. Nästan en och en halv. Vi går i makligt tempo. Jag tycker att det här är en av Sveriges allra vackraste vandringar.

På eftermiddagen förlorar Sverige ett OS-guld i fotboll. Jag gråter en tår på ett hotellrum i Visby när Seger missar en av de avgörande straffarna.

Sedan åker vi på en kvällsutflykt till Fårö. Där hittar vi till det som måste vara Fårös och kanske hela Sveriges coolaste crêperie helt och hållet av en slump. Nästa stopp blir i kvällsljuset vid Gotlands mest kända rauk. Och snyggaste. ”Kaffepannan” eller ”Hunden”, heter den. Och där finns flera andra snygga raukar. Vid naturreservatet Gamle Hamn. Avslutar gör vi med flera stopp i naturreservatet Digerhuvud medan solen går ner. Där ser vi fler raukar. Dock inte den som reservatet är döpt efter. Tror jag.

De andra tycker att jag kör som om det vore rally på den smala och slingriga bilvägen på väg dit ut och tillbaka. Men det gör jag inte.

Runt Visbys ringmur går en av Sveriges vackraste vandringar.
Här väntar Anton och Albin på maten på Fårös coolaste crêperie.
Fårös snyggaste raukar. Den till höger kallas ”hunden” eller ”Kaffepannan”.

Dag 3 – Bästa museet

På lördagsmorgonen fullkomligt öser regnet ner. Jag står en lång stund och tittar ut över taken hur vattnet rinner från tak till hängrännor, till stuprör, till nya tak och nya stuprör och vidare i rännilar och nästan som små bäckar längs marken. Några av stuprören förmår inte svälja allt vatten som istället rinner över kanten i små vattenfall. Det är ett smattrande skådespel. Sedan är det hotellfrukost.

Det ska regna hela dagen så vi bestämmer oss för att besöka Gotlands bästa museum. Fornsalen heter det. Eller Gotlands museum. Det är kö utanför. Tur att jag har köpt en regnjacka i Nyköping och Anders köpt paraplyer till grabbarna nu på morgonen! Kön ringlar ändå på hyggligt snabbt. Det första rummet vi kommer in i innehåller en stor mängd bild- och runstenar från 100-talet e.kr. och fram till 1000-talet. Sedan börjar historien om för 400 miljoner år sedan och så rullar det på framåt i tiden. Alltihop om Gotlands unika historia. Geologi, fossiler, gravar med skelett, skatter och riddarrustningar. Bland annat.

Efter regn kommer sol. Till kvällsmat blir det gotländsk lammytterfilé på en grekisk restaurang vid Stortorget. Och solnedgången är vacker ikväll också. Men vågorna höga.

Översta bilden i inlägget är ifrån lördagskvällen och solnedgången vid Kallbadhuset.

Bildsten från Hunninge och 700-talet på Fornsalen i Visby.
Ros i Visby – rosornas stad.
Efter regn kommer sol – även i Visby.

Dag 4 – Utflykter och medeltidsvecka

På söndagen är det spått regn nästan hela dagen. På lördagskvällen har vi därför bokat några av de allra sista tillgängliga platserna för att se Lummelundagrottan. Det blir den sista eftermiddagsvisningen.

Men innan vi kör dit åker vi först till ett roligt veteranbilmuseum strax söder om Visby. Gotlands Veteranbilmuseum eller Bilmuséet Vibble kallas det. Här finns många godsaker för den som är intresserad av teknikhistoria. Allt ifrån gamla cyklar, motorcyklar, sveriges första traktor, en lokomojäng och massor av gamla bilar. Allt ifrån rena vrålåk, via fräsiga kärror till rena skruttbilarna. Kul!

Och sedan får vi uppleva något som inte så många får vara med om så här års. Ett nästan folktomt Tofta strand. Och nu har solen tittat fram igen. Här äter vi lunch. En dyr sådan. Men god.

Efter Lummelunda blir det kväll i Visby med enklare mat. Anton och jag delar på en pizza och en tallrik sötpotatispommes. I Visby märks det annars tydligt att medeltidsveckan nu har börjat. Utklädda människor överallt och medeltida läger både utanför och innanför murarna.

Ett folktomt Tofta strand.
Två medeltidsklädda personer mot solnedgången i Visby.
Medeltiden har slagit läger utanför Ringmuren. Och innanför.

Dag 5 – Södra Gotland

Måndag. Den här dagen gör vi en utflykt till södra Gotland. Vi kör ända ner till Hoburgen. Där tittar vi på raukar och andra kalstensformationer. Och vackra vyer med havet i bakgrunden. Landskapet ser ut lite som vid Medelhavet. Förutom raukarna då. Hoburgsgubben till exempel, som någon har målat röd näsa och gula ögon på. Just det är märkligt. Men annars är det mest mäktigt.

Eftersom restaurangen vid Hoburgen visade sig ha stängt på måndagar letar vi reda på Hamra Krog som ligger 20 minuter därifrån. Det är ännu en restaurang på franskt tema. Den här serverar oss Croque Monsieur respektive rökta räkor.

Vid vägskylten i Öja vill grabbarna bli fotograferade. Fråga inte. (”Vi har va’tt i Öja.”)

Sista stoppet blir vid Ljugarn där grabbarna och jag tar ett snabbt dopp i havet vid den fina stranden.

Utsikt från Hoburgen. Som ett landskap vi Medelhavet.
Hamra krog kör på fransk stil.
Vi har va’tt i Öja. På Gotland.

Dag 6 – En sista dag i Visby

På tisdagen checkar vi ut från hotellet, packar in våra väskor i bilen och sedan tillbringar vi en sista dag i Visby. Bland annat vandrar vi längs strandpromenaden bort till sjukhuset. Där ser vi en ambulanshelikopter landa och lyfta igen. Den tycks vara på väg mot Stockholm. Jag sätter händelsen i samband med att sjukvården i Gotland gått upp i förstärkningsläge. Som jag uppfattat det på grund av de många turister som befinner sig på ön i största allmänhet och inte på grund av pandemin.

Sedan besöker Anders och Anton en medeltidsmarknad medan jag och Albin letar stenar med fossil på stranden. Vi hittar flera fina. De flesta lämnar vi kvar. För det är enligt länsstyrelsen på Gotland bara tillåtet att ta med sig någon enstaka minnessten som saknar ekonomiskt värde hem.

Innan vi lämnar Visby med kvällsfärjan mot Västervik äter vi var sin glass i Glassmagasinet som påstår sig vara Europas största glassbar. Med så många sorter att välja på väljer jag (ännu en gång) en kula viol och en kula ekologisk saffrans- och honungsglass från Gotland. Tema blommor, kan man säga. Och en mycket god smakkombination.

Från färjan ser vi en sista solnedgång i Visby för den här gången.

Stenar på stranden i Visby.
Glass från Glassmagasinet. En kula viol och en kula saffran och honung.
En sista solnedgång i Visby just som färjan avgår mot Västervik.

Läs mer: En av Sveriges vackraste korta vandringar går runt ringmuren i Visby

15 kommentarer på “Vår Gotlandsresa – dag för dag

  1. Härlig vecka ni hade på Gotland om jag ska döma av de fina bilderna och de många superlativen, haha. Då var ni ju nära Folhammars raukfält när ni badade i Ljugarn, vi fastnade på så många ställen på vägen, med blicken och med kameran så vi tog oss inte runt ön, den senaste gången, det får bli en annan gång.

  2. Glömde: Fastnar för en soliga speglingspölbilden från Visby, ett extra plus för paret i bakgrunden och att pölen är böjd. Snyggt!

  3. Så vackra bilder från Gotland! Jag har bara varit där en gång och skulle gärna besöka Gotland igen. Jag minns när vi skulle hem den gången, när färjan la ut, då var det såå vackert väder. Havet låg som en spegel och vi ville inte åka hem, men vi var ju tvungna :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s