månadens blogginlägg · resor

7 av sommarens bästa blogginlägg om resor

Jaha. Då var ”månadens blogginlägg om resor” tillbaka. Den här gången med en sammanfattning av hela sommaren.

Jag har inte alls bloggat så mycket som jag brukar här sommaren. Det är först nu, de sista veckorna, som jag har kommit igång igen. Fortfarande skriver jag inte lika mycket som jag brukade. Men i alla fall. Att jag kom av mig berodde inte på någon brist på vare sig uppslag eller tid. Det berodde snarare på en tappad sug. En sug som jag tappade ungefär vid månadsskiftet från maj till juni.

Hur som helst. Under den här perioden har det inte heller blivit några sammanfattningar av månadernas bästa blogginlägg om resor, som jag annars brukar göra vid varje månadsskifte.

Och om jag ska vara ärlig så har jag inte heller läst resebloggar i alls samma omfattning som jag brukar. Men nu har jag läst ikapp lite. Så här kommer i alla fall en lista över några blogginlägg om resor från den här sommaren som jag gärna lyfter fram. Och därtill en avslutande tanke:

1. Vackert på Färöarna

Resebloggaren Gunilla Yourstone har fyllt 50 år i sommar. – Stort grattis!

Hennes Christofer gav henne en överaskningsresa ifödelsedagspresent. Till främst Färöarna, skulle det visa sig. Wow, vilket resmål! Många vackra vyer har de fått uppleva på sin resa. Av bilderna att döma så föll jag mest för en vandring till fyren vid TrøllanesKalsoy.

Bara att ta sig dit och därifrån med bil på resans sista dag blev ett litet äventyr i sig. Skulle de ta sig tillbaka för att hinna med färjan tillbaka till Danmark? Men framförallt vyerna. Vyerna! Och att det är lite dimskyar på bilderna gör alls ingenting. Jag tror faktiskt nästan att de blev vackrare så.

Men vad vet jag? Jag har aldrig varit på Färöarna. Men nu längtar jag dit.

2. En svensk biltur på Kreta

Det har rent allmänt varit intressant att följa livet i Grekland genom pandemin via ”Ia mitt i livet”. Den här gången föll jag mest för en härlig biltur, i AC genom den grekiska sommarhettan. Och med lite svensk anknytning:

”Stärkt av maten och med kameran i högsta hugg smög jag in i en gränd. Jag var i Mochos 1987 på en organiserad resebolagsutflykt. Då visades vi till ett litet enrumshus. Där inne stod ett bord, på bordet stod ett porträtt med ett levande ljus framför. Porträttet var ett foto av Olof Palme. Om jag förstått det rätt så semestrade familjen i Stalis, men tillbringade mycket tid uppe i Mochos.”

Lite extra avundsjuk blev jag annars på svalkan i bilen eftersom AC:n i vår bil har pajjat och inte går att laga. Det är något mindre läckage som de inte kan hitta vid felsökning, men tillräckligt för att kylvätskan ska försvinna på någon månads tid. Så nu fyller vi inte på mer som bara pyser ut och bidrar till att det blir ännu varmare somrar framöver. Istället har vi fått bita ihop i värmen. Och vevat ner rutorna. Det har varit som på 70-talet igen. (Heja Abba – för övrigt – på tal om att det är som på 70-talet igen.)

3. Tre tjusiga stränder i Österbotten

Om jag säger Österbotten i Finland. Tänker du på tjusiga stränder då? Det gjorde kanske inte jag, måste jag erkänna, innan jag läst på Marias Memoarer om just tre sådana. Maria visar upp många tjusiga bilder från stränderna som alla finns i Nykarleby kommun.

Åka på badsemester till Finland? Ja, varför inte?

Själv har jag på senare år upptäckt att 17% av mina gener kommer från Finland. Och jag som knappt varit i landet! Jag borde verkligen resa dit fler gånger och se mer. Den dagen de släpper in oss igen vill säga.

Men hur kallt är där i vattnet egentligen? En gång när vi var på Kreta i april var finländarna de enda som badade. Och i Tornedalen för ännu längre sedan minns jag hur de en midsommar badade i rent smältvatten. Hmm?

4. En fin runda som vi missade i Nyköping

På bloggen Ingelas resor hittar jag ett blogginlägg om bland annat Simonsberget och en väldigt fin utsikt som vi missade helt när vi var i Nyköping, nästan samtidigt som Ingela gick den där rundan i början av augusti. Hon skriver: ”Vi ska gå sörmlandsleden, även här får man ”klättra” en del. Även om rundslingan är kort, ca 2 km, så är den inte lättgången. Men när man väl är uppe på bergets topp är det värt det. Vi parkerar på den utmärkta parkeringsplatsen längs landsvägen och följer gärdet mot berget. Slingan är en del av etapp 41 och kan kombineras med en rundslinga vid Kummelberget men den går vi inte idag.”

Det får bli vid ett annat besök i Nyköping.

5. Berat i Albanien

Johnny skriver på sin blogg Johnnybajdzjan om Albanien i tre olika blogginlägg. Mest sugen blir jag nog på Berat. Johnny skriver: ”En gammal stad, som säkert hade sin storhetstid under och innan Ottomanska rikets dagar. Fast det är fint här fortfarande!”

Ja, där ser onekligen riktigt fint ut i Berat! Och ja – Albanien blir man ju verkligen nyfiken på. Dit vill jag verkligen resa någon gång inom en inte allt för avlägsen framtid.

6. Bada med kossor på Öland

Bada med kossor. Kan det vara nåt? Lena Löfblad skriver på Ladies Abroad: ”När jag var på Öland i somras gjorde vi hela södra ön under en dag. Många stopp med mycket att se, lagom tid i bilen och solen gassande och het. Självklart ville vi avsluta dagen med ett dopp. Vi hade fått Sebybadet, på östra kusten, rekommenderat från hotellet. Men när vi kommer fram är vi inte ensamma på stranden. Andra människor hade vi förväntat oss där men att vi skulle dela stranden med ett gäng kossor var en överraskning.”

Jag tror minsann att hon hittade en roligare strand än den vi besökte när vi också gjorde södra Öland på en dag, men förra sommaren. Men bada med kossorna? Nej. Jag tror ändå inte det.

7. En fin park utanför Båstad

Bloggen Freedom Travel skriver om och visar bilder från parken Norrvikens trädgårdar som tydligen ligger utanför Båstad i Skåne. Där ser riktigt fint ut och jag blir nog allt lite sugen på att göra en utflykt dit någon gång. De skriver att trädgården ”uppfördes på slutet av 1800-talet av trädgårdsentusiasten Rudolf Abelin. Idag är detta en fantastisk park med en rad fascinerande stilträdgårdar, restaurang och även aktiviteter för barn. Ett härligt utflyktsmål!”

Ungefär en timme därifrån ligger för övrigt fina Kullen där man bland annat kan åka på tumlar-safari från slutet av juni till mitten av augusti. Men det är en annan historia.

En avslutande tanke

Som avslutning på detta blogginlägg om sommaren på våra resebloggar vill jag skänka en särskild tanke till Charlotta som har bloggen Bara Brittiskt och som i sommar har förlorat sin make. Hon skriver själv om det i ett blogginlägg med rubriken ”Så fort allt förändras”. Och ja, livet kan ju verkligen göra det. Förändras väldigt fort.

Jag tänker på dig,Charlotta, och beklagar verkligen din förlust.

Det finns verkligen mycket som är viktigare än resor och bloggar. Men att resa är ett nöje och en förströelse. Och att skriva och läsa bloggar lika så. Och ibland är det just nöje och förströelse som vi behöver. Trots allt. Och det är inget fel med det.

Och tänk också på det Charlotta skriver: ”Ta hand om varandra medan ni kan.”

Vinjettbilden är ifrån min och min familjs resa till Gotland i sommar.

10 kommentarer på “7 av sommarens bästa blogginlägg om resor

  1. Norrvikens trädgårdar är verkligen fint! Dit kan jag absolut rekommendera ett besök. Vi åker dit varje gång vi har vår höstvecka i Torekov. Men du har nog missat att länka i inlägget här ovan, eller? Det händer inget när man klickar på Norrvikens trädgårdar.
    På Kreta, 2009, hyrde vi bil och körde runt uppe bland bergen, fantastiskt vackert! Jag har aldrig sett så mycket blommande Nerium Oleander som där, det var skogar av dem :)

  2. Tack för länken 😍 Angående vattentemperatur så hade vi kring 25 grader varmt eller kanske t.o.m något varmare under många dagar i somras. Förstås tack vare den långa värmeböljan vi hade. Men lika snabbt som vattnet blir varmt under varma dagar, så blir vattnet kallt igen när vädret svänger om blir svalare. Men visst kan vi vara tuffa och doppa oss i kallt vatten också, för min del enbart om det finns en bastu eller varm jacuzzi mycket nära, eller om själva luften är tillräckligt varm 😉 Jag hör inte till de som vinterbadar dock (eller har inte vågat prova än). Med värmeböljor och varmt vatten så ökar dock risken för skadliga alger och bakterier i vattnet, så alltför varmt vatten framförallt i Östersjön är tyvärr ingen bra sak 😔

  3. Färörarna vore roligt att besöka. Apropå Finland så hade vi en helt egen sandstrand hos mormor och morfar. En stig genom skogen förde oss dit och vissa somrar var det riktigt lågt vatten i Ule träsk (vilket namn på svenska, Ulesjön heter den i direkt översättning, stor insjö!) och den härligaste badstranden man kan tänka sig. Det lustiga är också att man på finska har simstränder, inte badstränder, badar gör man i bastun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s