historia · resor

Amorgos historia

Jag har skrivit en del förut om den vackra grekiska ön Amorgos. Nu tänkte jag fortsätta genom att berätta lite mer om öns historia. 

Amorgos är en ö med en spännande och skiftande historia. Den befolkades redan under stenåldern, på 4000-talet f.kr, och inledde faktiskt sin storhetstid redan under nästa tidsepok.

Bronsåldern

Tolv platser där människor bodde har hittats på Amorgos från den tidiga cykladiska perioden, som varade från runt år 3000 f.kr till runt 2000 f.Kr. Bland annat finns det lämningar på en plats som heter Markiani på den södra delen av ön. Där finns resterna av en befäst bosättning som under bronsåldern byggdes på toppen av en kulle.

Arkaisk tid

Semonides från Amorgos var sedan en poet som levde på 700-talet f.Kr. och av sin samtid ansågs skriva eleganta dikter. Men idag är han tyvärr för eftervärlden mest känd för en dikt som anses kvinnoföraktande. Där han delade in alla kvinnor enligt ett system av typer, som var och en representerades av ett djur. Semonides föddes i Minoa som idag är en ruin med fin utsikt över Katapola.

Platsen var befolkad från 1000 f.Kr till 300 e.Kr och enligt myten hade Kung Minos från Kreta sitt sommarställe här. Oavsett sanningshalten i denna myt tror man, utifrån namnet på byn, att den var en del av den minoiska kulturen.

Minoa var nämligen namnet på flera hamnstäder från bronsåldern på de Egeiska öarna Kreta , Paros , Siphnos , Amorgos och Korfu i Grekland, liksom på den italienska ön Sicilien. Det här tidsperioden kallas även för den arkaiska, och var den period som föregick den klassiska perioden i Grekland, och som varade från 800 f.Kr. – 500 f.Kr.

Då fanns det tre oberoende stadstater på Amorgos , förutom Minoa även Arkesini och Melania. De var autonoma men använde samma valuta. Rester från den här perioden är murarna som omger staden Arkesini , de gamla torn vars rester är spridda över hela ön och likaså gamla gravar. Fynd har gjorts av stenverktyg, inskriptioner, vaser och andra antikviteter.

Klassisk tid

Under den klassiska perioden ska det ha funnits ett tempel tillägnat den grekiska gudinnan Afrodite på ön. Amorgos deltog vid samma tid i de persiska krigen, särskilt i slaget vid Salamis år 480 f.Kr, där ön använde ett av sina fartyg. År 478 f.Kr. anslöt sig Amorgos till den Athenska alliansen. Efter det förlorade ön sin självständighet och tvingades betalade en årlig skatt till den ateniska staten.

År 337 f.Kr. dominerade makedonierna området: Amorgos blev en del av deras stat. Tvisterna om vem som skulle bli Alexander den Stores efterträdare förde Amorgos in under påverkan av den hellenistiska staten i Egypten, de så kallade Ptolemeierna.

Romersk och bysantinsk tid

Efter 200-talet f.Kr. tog istället romarna kontrollen över Amorgos.

Det var först i och med Romerrikets nedgång som de tre gamla städerna i Amorgos förlorade sin styrka. De förstördes och/eller förföll. Bland annat gick flera monument förlorade, till exempel det hellenistiska tornet i Arkesini . Det var också under de här åren som kristendomen etablerades på ön. Under den byzantinska perioden grundades dessutom Chora, i de centrala bergen på Amorgos. Detta därför att det behövdes en boplats som var i skydd från pirater.

Under 500-talet e.Kr. lydde Amorgos under en biskop Theodore. Och under 1000-talet grundades det berömda klostret Panagia Hozoviotissa av den bysantinska kejsaren Alexios Komninos.

Chora på Amorgos.

Veneziansk och osmansk tid

Året 1207 tog den familjen Gizi från Venedig kontroll över Amorgos. Men de var dåliga på att skydda ön, så under de kommande två århundradena blev det ett permanent pirattillhåll. I desperation lämnade många människor sina hem och flydde till säkrare platser som Kreta.

Ön var sedan känd under namnet Yamurgi under det osmanska styret mellan 1566–1829. Den gången blev ön en liten självstyrd demokrati, kallad Amorgos, men beskattad av sultanen.

Grekisk tid

Mot slutet av den här perioden blev många invånare på ön medlemmar i ett hemligt sällskap som förberedde den grekiska revolutionen. Efter denna revolution blev Amorgos och alla Kykladerna en del av den nya grekiska staten. På Amorgos fanns då en av de första skolorna som fungerade i det fria Grekland (organiserat på initiativ av Hozoviotissa-klostret).

Den 9 juli 1956 inträffade en mycket stor jordbävning som genererade en lokal tsunami på upp till 30 m. Femtiotre personer dödades och 100 skadades.

Och idag är Amorgos fortsatt en lagom sömnig ö och samtidigt en egen kommun med knappt 2 000 invånare.

I Katapola råder ett behagligt och typiskt grekiskt lugn.

Vinjettbilden föreställer min sambo Anders och ett antal katter vid klostret Panagia Hozoviotissa.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

7 kommentarer på “Amorgos historia

  1. Mycket historia grekerna hade. På vinjett bilden såg jag inte katterna alls innan jag läste om det, utan blev fascinerade av kläderna som hänger där vid trappan. Funderar om det är en loppmarknad eller nåt annat konstig sed.
    Sista bilden med den blåa dörren är fantastisk fin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s