bil · mat · natur · resor

En perfekt kvällsutflykt till Fårö från Visby

Två saker anser jag bör ingå i en perfekt kvällsutflykt från Visby till Fårö. Ett är Fårös coolaste crêperie och det andra är Gotlands snyggaste raukar. Och så mycket mer hinner du kanske inte med på en kväll eftersom bilresan fram och tillbaka tar drygt tre och en halv timme.

Fårös coolaste crêperie

Ibland har man bara en sådan jäkla tur. Vi hittade till det som måste vara Fårös och kanske hela Sveriges coolaste crêperie helt och hållet av en slump. Men alltså. Vilket ställe! Crêperie Tati heter det och det bör inte missas vid ett besök på Fårö. Särskilt inte om du gillar de mer matiga crêps som kallas galettes och som härstammar från Bretagne i Frankrike. Och 50-talsnostalgi.

Först tror vi att vi har kommit fel. När vi parkerat bilen och klivit ut ser det ut som att vi har hamnat på en gammal bilskrot. Första intrycket av platsen är till och med att den ser ut som en mindre miljöskandal.

Här står gamla rostiga bilar, lika rostiga och gamla tunnor, bensinpumpar och allt möjligt skräp från en tid då bensin, olja och andra fossila bränslen andades en ljusnande framtid. Det är alltså pryttlar från mitten av det förra århundrat som vi pratar om.

Jag läser på nätet att ställets ägare köpte sig en gammal övergiven bensinmack här på 80-talet, där han först började verksamheten med att ordna rock-konserter. Han serverade då öl utan att ha tillstånd och kom så klart i och med det i bråk med myndigheterna. Men idag ska alla papper vara i ordning, konserterna fortsätter, den delen av verksamheten går fortsatt under namnet Kutens Bensin, och verksamheten har på senare år kompletterats med det crêperi som vi nu besöker. Och många fler gamla prylar efterhand.

Dessutom visar det sig att detta är ett Krav-märkt crêperie med crêpes och galettes tillagade med i vart fall delvis lokala råvaror från Fårö och av äkta franska crêpiers från Bretagne!

Maten smakar gott och serveras i väl tilltagna portioner.

En skrotbil vid Crêperie Tati.
Ett par tomma tunnor, en bensinpump från Caltex och lite blandat skräp.
Anton och Albin väntar på maten på Crêperie Tati.

Gotlands snyggaste raukar

Jag har inte besökt Gotlands alla raukar. Men jag kan bildgoogla. Och med det som underlag drar jag slutsatsen att några av landskapets allra snyggaste raukar finns vid Gamle Hamn på Fårö. En plats som vi därför besökte på nytt när vi nyligen var på Gotland.

På håll ser de faktiskt inte så särskilt imponerande ut. Raukarna. Stranden, som består av vit klappersten är både lång och bred. Vyerna är vida. Så när vi kommer ut ur tallskogen från vår parkerade bil och först får se raukarna på håll så ser de futtigare ut än jag mindes dem från tidigare besök här.

Du behöver gå närmare, och helst ända ner till vattenytan, för att de ska börja framträda lite mer som de fantastiska naturkonsverk de faktiskt är. Gå gärna runt bland raukarna också för att se dem ur olika vinklar.

Den mest kända och också den högsta rauken på området är cirka 5 meter hög, så så himla små är de ändå inte. Kändis-rauken kallas antingen ”Hunden” eller ”Kaffepannan”, beroende på vem du frågar. Men det är inte bara den hundlika kaffepannan som är en spännande formation i Gamle Hamn. Alla de vågor som tillsammans sedan den senaste istiden har gröpt ur de 400 miljoner år gamla tidigare korallreven på platsen har skapat många olika konstverk.

Jag hinner bland annat få syn på en slags sfinx med fågelhuvud, en nallebjörn, flera sälraukar, två raukgubbar som sitter lutade med ryggen mot varandra, en medeltida munk som läser i sin bibel och en bevingad rauk-gubbe under vårt korta besök här.

Det finns många spännande raukar vid Gamle Hamn. Små och stora.
Två raukgubbar som sitter lutade med ryggen mot varandra.
Tallar som växer intill klapperstensstranden vid Gamle Hamn.

Hinna mer?

Kan man hinna med ytterligare stopp på Fårö under en kvällsutflykt? Vi avslutade vår utflykt till Fårö när vi var här i augusti förra året med flera stopp i naturreservatet Digerhuvud medan solen gick ner. Men jag kan tycka att det blev onödigt stressigt. Mitt råd är att du håller dig till de två stopp jag redogjort för ovan om du bara vill göra en kvällsutflykt.

Sedan beror det ju så klart på hur dags du kör ifrån Visby, ifall det är någon kö vid färjan och när du senast vill vara tillbaka. (Vi lämnade Visby vid halv fem på kvällen och slapp nästan helt köer.)

Väderkvarn vid färjeläget på Fårö.

Läs mer: Gotlands snyggaste raukar finns vid Gamle Hamn på Fårö

5 kommentarer på “En perfekt kvällsutflykt till Fårö från Visby

  1. Jag har bara varit en gång på Fårö och då fanns förmodligen inte crêperiet. Läckra bilder därifrån, jag har sett liknande hos andra bloggare som varit där. Raukarna därifrån har jag nog papperskopior på, haha. Man skulle kunna tillbringa mycket tid med att gå omkring bland raukarna. Bilden på de tillbakalutade gubbarna är så mysig och de där tallarna känner jag så väl igen från olika ställen på Gotland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s