coronan · resor

Kan europeiska ”gröna zoner” rädda turismen?

Madrid
Att tillskapa europeiska gröna zoner för att återstarta turismen, är en idé som har lagts fram av Miquel Oliu-Barton, professor i matematik vid University Dauphine i Paris och Bary Pradelski, professor i ekonomi och medlem av Oxford Institute. De två forskarna har publicerat en rapport som söker efter nya sätt att undvika den enorma turismkris som Europa annars väntas drabbas av i år.

Idén går ut på att genomföra en trestegs-strategi på Europeisk nivå:

1. Dela upp varje land i geografiska områden (t.ex. regioner, provinser eller motsvarande).

2. Märk vart och ett av dessa områden som grönt eller rött, beroende på om viruset är under kontroll i dem eller inte. Kriterierna för att få den gröna etiketten måste vara enhetliga i alla länder, pålitliga och säkra. Därför kan både upprättande av regelverk och övervakning skötas av European Center for Disease Prevention and Control (ECDC).

3. Gröna områden skulle tillsammans utgöra ett certifierat nätverk av områden, där semesterresor är säkra och tillåtna. Även resor mellan länder.

Jag tycker att idén låter intressant, men känner tvekan när de regioner som det exemplifieras med i rapporten är sådana som knappt har haft något utbrott ännu.

Blekinge, som jag bor i, är en annan sådan region, där vi drabbats oerhört lite av covid-19 så här långt. Det är ju jätteskönt och bra på alla vis. Så här långt. Det enda problemet är att risken kvarstår för ett senare utbrott, om vi börjar glida tillbaka i mer normala rutiner igen.

Att just släppa på resor från och till de regioner som är minst drabbade tycker jag låter bakvänt. Det borde rimligen vara bättre att först släppa igång turismen till och från regioner där många blivit imuna mot coronaviruset OCH som därefter fått kontroll på utbrottet.

Där är vi inte än. Men när Stockholm, italienska Lombardiet och Madrid fått ner sina siffror till nära noll borde resor kunna tillåtas mellan dessa regioner. Och säkert ett ganska stort antal ytterligare. Men under fortsatt upprätthållande av viss extra social distansering, så klart.

Med den justeringen tror jag att det här förslaget kan vara vägen framåt för att få igång viss turism och besöksnäring i Europa igen. Förhoppningsvis redan innan sommaren är slut.

Bild: Gata i Madrid.

18 kommentarer på “Kan europeiska ”gröna zoner” rädda turismen?

 1. Jag är tveksam till förslaget. Det kan skapa väldiga interna spänningar där ”röda” områden kan tycka att varför ska vi straffas med sämre ekonomi bara för att vi har mer smitta, det är ju inte vårt fel.
  Det där med immunitet diskuteras ju fram och tillbaka. Hur ska det testas? Hur kan det finnas fall som återinsjuknat? Nej, jag tror att det är för tidigt. Här i Grekland har det läckt ut att regeringen arbetar på en plan där turister släpps in i början av juli. Heltokigt! Vi får se om de besinnar sig.
  Människor av idag (utom i vissa länder) är inte vana vid kriser och nu skakas tryggheten i sina grundvalar, allt kastas om. Vi får nog släppa det som varit och förbereda oss på en ny ”som vanligt”.

  1. Att kräva immunitetstest för att få resa vore det sämsta alternativet. Då kommer vi få se unga som ordnar ”smittpartyn”. Det vore förödande för smittspridningen totalt i nästa våg. Hoppas länderna har någon liten hjärncell att tänka med här…

   1. ”Smittpartyn” – det har jag inte hört talas om! Det vore dessutom förödande för de unga som skulle kunna utveckla Covid-19. Det verker som om många glömt bort hur smärtsam och ångestfylld sjukdomen är.

   2. Har inte hört talas om ”smittpartyn” vad gäller covid-19 men de har förekommit vad gäller vattkoppor så jag är övertygad att om vi släpper iväg dem som är immuna på resor men håller kvar övriga så kommer fenomenet att uppstå. Att många unga känner sig odödliga vet vi ju tyvärr redan.

   3. Tycker det verkar som om många under 70 känner sig odödliga. Och det må hända att det är ovanligt att dö av Covid-19 om man inte tillhör riskgrupp eller har riskfaktor, men sjukdomen….usch och fy!
    För mig låter det helt otroligt och faktiskt intelligensbefriat att frivilligt utsätta sig för att bli sjuk oavsett sjukdom!

   4. Håller med dig. Men vi har redan läst om lokalpolitikern från Norrland som reste till Stockholm för att försöka bli smittad. Så. (Han slickade på räcket till rulltrappan!)

  1. Det är sant. Om vi baserar detta på regioner: Hur ska det kontrolleras? Jag bor i Blekinge men kan lätt ta bilen till Skåne, eller Växjö om en resa startar därifrån. Eller Köpenhamn om gränsen till Danmark är öppen. Det måste nog i så fall utfärdas någon slags digitalt ”grönt kort” till alla som bor i gröna regioner som måste uppvisas vid avresa och ankomst.

   1. Livet har blivit just mer komplicerat. Hörde alldeles nyss i radio att vi kan nog inte ens lita på eventuella vacciner att de blir speciellt verkningssamma. 🤯
    Inte så lovande. Vi får lära oss att leva med det och överleva.

 2. Jag håller med Ia och är heller inte säker på att ECDC är så glada i att få ansvar för något sådant här. Skickas det ett nytt gäng personal till dem som har tid att pyssla med detta? För de är redan väldigt upptagna med det de ska göra enligt sin etableringsplan. Är de ansvarsbefriade om det går fel?
  Just Madrid och Barcelona är förövrigt undantagen nu när Spanien ska börja öppna. Mina vänner där är deppiga som tusan.
  I Östersund hade gymnasieungdomarna mösspåtagning och samlades flera hundra tillsammans med diverse alkohol nu i veckan. Känns ju verkligen som om de är redo för vuxenlivet…

  1. Suck över det där sista. :( Ja, jag hörde om undantagen för Madrid och Barcelona och nyss läste jag att bara 5% är immuna av spanjorerna. Detta kan bli en lång resa…

 3. Vi ska nog inte stressa fram att börja fara runt. Det verkar finns så många osäkerhetsfaktorer ännu – och sannolikt ett bra tag till framöver. Vare sig vi vill eller inte.Tycker jag 🧐.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s