coronan · personligt · resor · risker

Just hemkommen från norra Italien – några tankar om Corona-viruset

Sent i lördags kväll kom vi hem till Karlshamn från en resa till norra Italien. Sedan vi kom hem har nyheten om Corona-utbrottet i norra Italien briserat. Så vad tänker jag då om det? Låt mig utveckla.

I Dolomiterna, närmare bestämt, har vi varit, för skidåkning i en fantastiskt vacker miljö. Området tillhör regionen Veneto, samma som staden Venedig, men ligger betydligt högre upp. I Alperna.

Självklart funderade jag inför vår tågresa genom Europa på om Corona-viruset på något sätt borde förändra våra planer. Men jag kom då fram till att risken för att drabbas av detta skulle vara försvinnande liten jämfört med andra risker. Som trafiken. Eller jordbävningar. Och inte minst utförsåkningen i sig. Du tar alltid risker när du reser. Ja, överhuvudtaget när du lever, och det går inte att komma ifrån.

Ska jag vara ärlig var det mer resan med tåg genom Tyskland som jag överhuvudtaget såg som den där försvinnande lilla risken, snarare än själva vistelsen i Italien. Nu hade jag i och för sig bokat egen kupé större delen av resan. Men ändå. Så. Allt som allt såg jag det här sjukdomsutbrottet som nära nog en ickefråga inför vår resa.

Och så kommer vi då hem. Och så börjar det rapporteras om Corona-utbrottet i norra Italien.

Under lördagen skrevs det om ett antal mindre byar ungefär på en linje från Milano till Venedig, där ett drygt tiotal patienter var smittade och skolor skulle stängas. Två personer i Italien uppgavs ha dött i sjukdomen.

Under söndagen trappades läget upp. Nu handlade det om 155 smittade och antalet avlidna hade ökat till tre. Nu skulle berömda operan La Scala i Milano hållas stängd, karnevalen i Venedig ställas in och fler skolor och universitet i området stängas. Fotbollsmatcher skjuts upp och TV-shower spelas in för tomma läktare. Ett tåg med två febersjuka passagerare stoppades vid gränsen mellan Italien och Österrike.

Är det hysteri eller relevanta åtgärder? Det är inte lätt att veta.

Själv har jag en lättare förkylning redan sedan innan vi åkte iväg på vår sportlovsresa. Tror jag. Om jag minns rätt. Jag har i alla fall nyst, hostat och haft kli i halsen i flera dagar nu.

Och där nös jag just igen.

Så vad gör man då?

Eftersom vi varit norr om det område i norra Italien där sjukdomsfallen varit och eftersom mina symptom är så pass lindriga så är jag egentligen inte orolig, men eftersom Aftonbladet på söndagskvällen skriver följande så bestämmer jag mig ändå för att ringa 1177: ”Rekommendationen till svenskar som” … ”har återvänt från Italien är att vara uppmärksam på sjukdomssymtom. Vid tecken på luftvägsinfektion bör sjukvården genast kontaktas, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.”

Dessutom står man ju väldigt tätt inpå en väldig massa främmande människor i gondolerna i sådana där kabinbanor som fungerar som liftar i Alperna.

Kvinnan som svarar på 1177 tycker att jag för säkerhets skull bör ta tempen. Men om jag inte har någon feber och inte heller sedan blir sämre ska jag bara avvakta och vänta på att förkylningen går över.

Det tycker jag också låter som den rimligaste åtgärden i det här läget. Så jag tar fram febertermometern. Min temperatur i munnen är 36,6 grader. Så då så.

Allt lugnt. För just mig. Just nu.

Min provtagning
Uppdatering 25 februari 2020: Nu har sjukvården ändrat sig, sedan min sambo dubbelkollat, och vill nu testa oss.

Uppdatering 27 februari: Igår var vi på provtagning. Nu väntar vi på besked i kväll.

Uppdatering 28 februari: Vi har idag fått besked att vi inte har Corona-viruset. Väntat men ändå skönt!

Din bokade resa
Har jag då några råd till den som har en resa bokad till Dolomiterna eller andra delar av norra Italien? Eller ja, resor överhuvudtaget till Italien och andra länder?

Mitt råd är att hålla koll på om UD avråder från icke nödvändiga resor sitt just ditt resmål. När detta skrivs finns ingen avrådan från resor till Italien. Tänk dock på att detta kan ändras när som helst. UD har också en särskild sida med reseråd med anledning av det nya Coronaviruset. Uppdatering 2020-03-06: Nu avråder UD från resor till norra Italien. Uppdatering 2020-03-10: Nu avråder UD från icke nödvändiga resor till hela Italien.

Om du bedömer din resa som nödvändig; ta del av UD:s råd först. Uppdatering 2020-03-06: Jag skulle själv inte resa till någon del av Italien just nu.

Och mina råd till dig som just kommit hem från norra Italien finns i ett separat inlägg.

Milano, som vi inte besökt denna gången.

Venedig, som vi inte heller besökte den här gången.
Dolomiterna, som vi precis besökte.

22 kommentarer på “Just hemkommen från norra Italien – några tankar om Corona-viruset

 1. Obehagligt, absolut. Men jag tycker du gör helt rätt i att inte få panik 😊
  Håller tummarna för att du håller dig frisk!

 2. De kom just med nya direktiv kring detta. Man ska testa alla med dessa symtom som varit i Italien. Kontakta vården per telefon nu för provtagning. Lycka till

  1. Ja, tack. Det känns som att jag är på bättringsvägen redan. Utgår ifrån att vi inte har Corona men lyder de förhållningsregler vi fått. Har skrivit ett längre inlägg nu om hur provtagningen gick till.

 3. Hej! Hoppas era prover visade negativa resultat. Vi beställde precis i helgen tågbiljetter för en vandringsresa i Ortizei i Dolomiterna i juni. Undrar just hur läget kommer att vara då?

 4. Tack för din lugnande rapport. Mitt barn-barn med tjej är just nu där nere och såväl svenska som utländska går just nu ut med så mycket skrämsel-propaganda om att alla som åkt skidor i Dolomiterna ska screenas när de kommer hem.
  Orolig mormor som själv varit 3 ggr i det fantastiska Dolomiter-massivet.

 5. Hej! Trillade över detta blogginlägg när jag sökte runt. Hoppas ni alla mår bra :) Liten nyfiken fråga, har ni fått något svar på provet? Vi har nämligen en resa bokad just till Dolomiterna nu på lör. Det är så svårt att orientera sig i denna hysteri. Men vi lutar mot att inte åka :/

  1. Hej! Nej vi väntar fortfarande på svar. Vi skulle ha fått idag men labbet har nog mycket att göra. Hur ni ska göra med er resa kan ni bara känna efter själva. Gör det som känns rätt för er. Så länge inte UD avråder är det okej att resa, som jag ser det. Men det ska ju kännas bra för en själv också. Lycka till med ert beslut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s