hållbart resande · resor · tåg

Fyra timmar i Hamburg – vad gör du då?


Jag valde att ta ett stopp för mig och min familj på drygt fyra timmar i Hamburg för att vi säkert skulle hinna med nattåget vidare mot Innsbruck, även om det skulle bli förseningar. Och nästan lika lång tid på hemvägen. Så vad hittar man på då? Här följer mina och andras tips på vad du kan hitta på under en tågpaus i Hamburg.

Nu blev vårt tåg från Köpenhamn inte mer än fem, tio minuter sent på nerresan och inte alls försenat på hemvägen, så då hade vi våra fyra gånger två timmar till att hitta på något i den nordtyska storstaden. Men vad?

När vi satt på tåget till Hamburg ställde jag därför frågan i Facebookgruppen ”tågsemester”:

”Sitter på tåget. Ett grådisigt Fyn utanför fönstret. Nästa stopp för vår del är fyra timmar i Hamburg. Vem har tips på bra aktiviteter? Min familj har redan dissat museet med modelljärnvägar. Så något annat? En bra restaurang t.ex? Plus något att göra? Och finns det väskförvaring på Hamburg Hbf?”

Jag fick massor av bra tips.

Om väskförvaring
Låsbara skåp för väskförvaring finns ovanför spår 13/14. På den sidan där man har utsikt mot Philips-skylten. Och att det finns på andra sidan också.

Jag fick också info om att det behövs Euromynt till de flesta bagageskåpen utom några väldigt få där elektronisk betalning testas.

Vidare fick jag veta att det även finns ett DB Service rum (bredvid deras Resecentrum) som är billigare och trevligare.

Vi valde ändå att lägga våra väskor i två låsbara skåp mellan trapporna ner till spår 1/2 respektive 3/4. Min sambo Anders hade med sig 50 Euro i kontanter och för dem köpte jag en chokladmunk och bad särskilt om 8 en-euromynt i växel. Så hade vi mynt till våra två skåp. Chokladmunken hade våra söner inget emot att dela på.

Att göra
Jag fick tips om området Sternschanze som ska vara ”Hipster heaven”. Ett riktigt ”trädkramarområde”. Och även Karolinenviertel som ligger i samma område. U-bahn, tunnelbanan, ska ta 11 minuter enligt Google maps.

Närmare stationen fick jag ett tips om St Nikolai. En sönderbombad kyrka med intakt torn som man åka upp i.

Ett annat tips var att åka en runda med färjorna som cirkulerar i staden.

Det tipsades också om ett stort konstmuseum några hundra meter från Hamburg Hbf.

Och sist fick jag veta att det inte är smart att dissa modelljärnvägen. ”Världen bästa!” Men att det inte räcker med fyra timmar för att se det.

En trevlig promenad
Av allt detta valde vi att under vårt första stopp i Hamburg gå till den sönderbombade kyrkan St Nikolai, där endast kyrktornet står kvar. Tyvärr visade det sig att vi kom fram till biljettluckan två minuter för sent för att ta hissen upp i tornet. Sista turen går 16:45. Men vi fick i alla fall se kyrktornet nerifrån.

Därifrån promenerade vi vidare mot Elbe och öarna med gamla industri- och lagerbyggnader i floden. Först gick vi över bron Holzbrücke och sedan över Brooksbrücke, som är en vacker fackverkskonstruktion med dubbla bågar från 1800-talets slut som leder till ön Kehrwieder. Här kördes de tidigare invånarna bort vid samma tid därför att de lagerbyggnader som nu ligger här då skulle byggas. Statyerna på bron är däremot från tidigt 2000-tal och de ersätter de tidigare statyer som fanns här men som förstördes under andra världskriget.

Härifrån är det inte alls långt till det betydligt modernare HafenCity som är de gamla hamnkvarter som bröts loss till en helt ny stadsdel 2008. Vi gick bland annat förbi Magellan-terrasserna, som är öppna ytor byggda i etapper på flera olika nivåer ner mot vattnet. från dem har du som besökare utsikt över floden Elbe och den traditionella skeppshamnen Sandtorhafen. På avstånd ses också Elbe Philharmonic Hall som invigdes i januari 2017.

Vi forsatte längs vattnet bort till denna häftiga byggnad innan vi vände tillbaka mot tågstationen via gångbron Kehrwiedersteg, där vi på nytt hade fin utsikt över lagerbyggnaderna, och Deichstraße som är den äldsta kvarvarande gatan i Hamburg Altstadt.

Äta
Charlotta som har bloggen ”Bara brittiskt” tipsade om att restaurangen Paulaner’s Mirakulum på baksidan av stationen som har god bayersk mat och dryck och är trevlig. Dit begav vi oss för att äta kvällsmat innan det var dags att ta nattåget vidare mot Innsbruck. Jag åt en fräsch och mycket god ”alpsallad” med kyckling och de andra tog potatissoppa respektive wienerschnitzel.

Museet för konst och hantverk
På återresan anlände vi i Hamburg med nattåget från Innsbruck klockan kvart i nio på morgonen. Vi mjukstartade dagen på ett modernt storstadskafé alldeles intill stationen, som var precis som ett sådant kafé brukar vara och inte mycket att skriva hem om. Men där kikade vi runt på nätet vilka museer som fanns i närheten och fastnade för Museum für Kunst und Gewerbe som ett intressant ställe att fly det regn som duggade ner över staden just då.

Och vi gillade det! Dels ägnade vi en god stund åt en tillfällig utställning om det vackra som pågår här till den 26 april i år och dels tittade jag och äldsta sonen Anton på muslimsk och buddistisk konst, mest japansk, medans min sambo Anders och vår yngsta son Albin tittade på musikinstrument på en annan våning. Vi var bara här en timme men hade lätt kunnat lägga minst en timme till, men behövde få lite mat i oss innan vi tog tåget vidare mot Köpenhamn.

Utsikt från bron Holzbrücke.
Lagerbyggnader från 1800-talet skymtas från Brooksbrücke.
Häftiga Elbe Philharmonic Hall.
Utsikt från bron Kehrwiedersteg.
I Hamburg Altstadt.
Lampa i entrén till museet för konst och hantverk i Hamburg.
Exempel på japansk konst.
Exempel på muslimsk konst.
Hamburg Hbf, järnvägsstationen.

3 kommentarer på “Fyra timmar i Hamburg – vad gör du då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s