coronan · listor · resor · risker

Mina råd om Corona till dig som precis kommit hem från norra Italien

Vi lämnade norra Italien på fredagseftermiddagen för drygt en vecka sedan. Sedan dess har vi fått olika besked av 1177, testat oss och konstaterats inte ha Corona. Idag börjar andra helgen i vecka nio. Det betyder att nya sportlovsresenärer börjar komma hem från norra Italien idag. De som anlände dit samma helg som vi lämnade, och innan omfattningen av utbrottet i Italien var känt fullt ut.

De kommer hem till Stockholm, Västmanland, Värmland och Dalarna. Vilka råd har myndigheterna till just dem? Inga vad jag kan hitta! Så hur ska de tänka? Det här är mina råd utifrån min erfarenhet. Och utifrån det faktum att nu har 650 fall av Corona konstaterats i Italien, i princip den senaste veckan, varav 250 bara igår.

1. Har du symptom? Ring 1177
Har du förkylningssymptom? 98% av de som får Covid-19 (den sjukdom som orsakas av Corona-viruset och som jag för enkelhetens skull kallar Corona) får också feber. Men även om du inte har feber tycker jag att du bör ringa 1177 om du just kommit hem från norra Italien, har hosta och eller svårt att andas. Vad de kommer att svara dig vet jag inte. Jag kan bara hoppas att de är beredda på den anstormning av Stockholmare som kommer hem nu och har möjlighet att testa alla med symptom.

Har du inte några symptom på förkylning överhuvudtaget ska du inte ringa 1177 även om du varit i områden där smitta förekommer. 1177 har mycket att göra ändå.

Och gå aldrig direkt till en vårdinrättning. Ska du provtas får du inte komma i kontakt med andra patienter eller oskyddad vårdpersonal.

2. Kontakta din arbetsgivare
Det råd jag fick av 1177 förra söndagen var att gå till jobbet som vanligt på måndagen. Jag följde det rådet. Så här i efterhand kan jag fundera på om det egentligen var så klokt.

Nu är ju jag testad efter det (i onsdags) och vet nu att jag inte har Corona. Men tänk om jag haft det? Hur många personer hade då behövt vara hemma från jobbet sedan, som jag hade haft kontakt med under de två dagar jag var på jobbet innan jag blev testad?

Jag föreslår därför att du kontaktar din chef eller annan representant för din arbetsgivare och kommer överens om hur du ska agera. Även om du är helt fri från symptom.

3. Kan du jobba hemifrån?
Har du ett skrivbordsjobb där det är möjligt att arbeta hemifrån? I så fall borde du kunna jobba hemifrån en eller två veckor i det här läget, beroende på vad du och din arbetsgivare kommer överens om. Om du inte har ett skrivbordsjobb kanske du ändå kan vara hemma med lön?

Tänk på att det är din arbetsgivare som avgör. Vill de att du kommer till jobbet som vanligt så har du inget ansvar för eventuell karantän för hela arbetsplatsen senare. Då är det bara att gå dit som vanligt och jobba på. Och hoppas att du inte har Corona. Vilket du förmodligen inte heller har.

De har ingen rätt att kräva att du ska vara hemma utan lön. Men du har å andra sidan inte heller rätt att själv välja att vara hemma. Vare sig med eller utan lön. Arbetsgivaren avgör.

4. Handla mat
Har du inga symptom som hosta eller nysningar kan du gå och handla som vanligt i affärerna. Så vitt känt smittar inte Corona under inkubationstiden. Men känner du dig osäker kan du ju be någon bekant handla åt dig. Eller köpa hemleveranser.

5. Skicka barnen till skolan
Har barnen inga symptom på förkylning så ska de gå i skolan som vanligt. Vi har skolplikt i Sverige och myndigheternas besked, så här långt, är att barnen ska gå i skolan. Men var obsevant på tidiga symptom.

Dock kan det finnas friskolor som har andra regler.

6. Var medveten om hur Corona smittar
Att ha ansiktsmask kan till viss del skydda mot smitta. Särskilt om du är orolig för att själv smitta andra. Nyttan är dock ganska marginell.

Smittan sprids i första hand som droppsmitta, via händer och in i ögon och näsa. Råden för att undvika smitta är alltså: Nys i armvecket. Tvätta händerna noga. Undvik att peta dig (och andra) i ögon och näsa. (Ja, jag vet att det är jättesvårt att undvika att klia sig i ögonen. Kanske borde vi bära skidglasögon på stan hellre än mask?)

7. Oroa dig inte för mycket
Trots att antalet konstaderade smittade i Italien nu är uppe i 650 personer – när detta skrivs – så är ändå risken fortfarande liten för var och en som varit i Italien att vara smittad. De allra, allra flesta italienare och turister har inte smittan. Så oroa dig inte för mycket.

Mitt upp i allt det här med Coronan så kan jag tycka att så här långt är oron och hysterin som finns runt sjukdomen ett större samhällsproblem än sjukdomen i sig. För att inte tala om all desinformation som sprids.

Försök att hålla dig lugn!

12 kommentarer på “Mina råd om Corona till dig som precis kommit hem från norra Italien

  1. Bra skrivet. Vi har inte testat oss men jag funderar ändå på om vi borde göra det, inte för att vi har symptom eller tror oss vara sjuka utan för hur vi blir bemötta av oroliga kollegor m.fl. t.ex folk som tar bussen/tåget istället för att få gratis skjuts hem av någon som kommit hem från skidsemester i ”Norra Italien” eller jobbar hemifrån för att andra på arbetsplatsen varit där (eller bara utomlands) Lite skämtsamt förstår jag lite bättre nu hur homosexuella män kände sig på 80-talet.
    Tillägg när det gäller skola, om barnen går i friskola kan de ha andra krav. Tex att man ska vara hemma från skolan om man har ”förkylningssymptom” (vad som nu menas med det) och varit i smittat område.

    1. Ja. Jag har ju inte själv alls varit orolig för egen del men såg vår testning som en ren regelefterlevnad. Senare har jag förstått att viss oro bröt ut på min arbetsplats ändå. WHO varnar nu för stigmatisering kring sjukdomen. Det kan leda till att sjuka undviker att testa sig. Hysterin är alltså direkt kontraproduktiv. Däremot ska man inte testa sig om man är helt fri från symptom. Att testas är en stor apparat som inte ska dras igång i onödan. Ska lägga till det där om friskolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s