månadens blogginlägg · resor

De 18 mest läsvärda blogginläggen om resor i februari 2020


Jag publicerar en lista vid varje månadsskifte med några av månadens mest läs- och minnesvärda blogginlägg om resor. Det är olika antal blogginlägg olika månader beroende på vad jag fastnat för och listan innehåller alltid något av mina egna inlägg men i övrigt andras. Här är de blogginlägg om resor som jag fastnade allra mest för i februari 2020. Mycket om Corona, men också en hel del annat.

1. Allmänt om Cornonan
Redan den 1 februari skrev bloggen Freedomtravel sitt första inlägg om det pågående Corona-utbrottet i världen, då med underrubriken ”vågar man resa till Asien nu?”. Den 25 februari följde de upp med ”vågar man resa nu?” För allt eftersom februari har gått har sjukdomen som började spridas i Kina i slutet av förra året nått allt fler delar av världen. De skriver bland annat:

”Coronavirusets spridning ökar och ökar. Nu sprids viruset Covid-19 inte bara i Kina, utan också i Sydkorea, Iran och vissa delar av Italien. Hur vet man vad som händer härnäst? Vågar man ge sig ut och resa över huvud taget?”

2. Att fastna i Corona
Man kan drabbas av Coronan på olika sätt. Reseledaren och bloggaren Johnny som befinner sig i Asien på en blandning av jobb och privata utflykter berättar om hur hans planerade hemresa från Vietnam via Kina har blivit inställd.

”Ibland önskar man att man var hemma. Att saker inte strulade. Fast visst, det gör det ju hemma ibland också. Jag måste nog medge att jag börjar bli lite trött.

Inte på Malaysia. Inte på mitt jobb som reseledare, inte på de resenärer som åker runt med. Men på omständigheter och saker som strular och oklara besked och inga besked alls. Samt mitt i det hela, som lilla pricken över i:et, Corona.”

3. Mina råd om Corona till dig som just kommit hem från norra Italien
Jag själv lämnade norra Italien på fredagseftermiddagen för drygt en vecka sedan tillsammans med min familj. Sedan dess har nyheten om utbrottet där briserat och vi har först fått olika besked av 1177, sedan testat oss och konstaterats inte ha Corona.

Nu är det helg i vecka nio. Det betyder att nya sportlovsresenärer kommer hem från norra Italien. De som anlände dit samma helg som vi lämnade, och innan omfattningen av utbrottet i Italien var känt fullt ut.

De kommer hem till Stockholm, Västmanland, Värmland och Dalarna. Vilka specifika råd har myndigheterna till just dem? Inga vad jag kan hitta! Så hur ska de tänka? Jag skrev ner mina 7 bästa råd till dem utifrån min erfarenhet. Och utifrån det faktum att nu har närmare 900 fall av Corona konstaterats i Italien. Jag skriver bland annat:

”Nu är ju jag testad efter det (i onsdags) och vet nu att jag inte har Corona. Men tänk om jag haft det? Hur många personer hade då behövt vara hemma från jobbet sedan, som jag hade haft kontakt med under de två dagar jag var på jobbet innan jag blev testad?

Jag föreslår därför att du kontaktar din chef eller annan representant för din arbetsgivare och kommer överens om hur du ska agera. Även om du är helt fri från symptom.

Har du ett skrivbordsjobb där det är möjligt att arbeta hemifrån? I så fall borde du kunna jobba hemifrån en eller två veckor i det här läget, beroende på vad du och din arbetsgivare kommer överens om. Om du inte har ett skrivbordsjobb kanske du ändå kan vara hemma med lön? Tänk på att det är din arbetsgivare som avgör.”

4. Fler tankar om Corona
Towe med bloggen ”Come fly with me” ska snart till Mexico. Hon funderar också på det här med Corona:

”Det är exakt som när svininfluensan kom, folk fick panik, tog ett vaccin som inte var klart och ja så gick det som det gick. Det var för övrigt en pandemi där dödligheten var lägre än vanlig influensa men vi skrämdes till att tro att undergången var nära. Jag försöker undvika att läsa Aftonbladet (för att inte tala om katastroftänket på Expressen) som försöker få detta större än vad det är och jag läser hellre DN där det känns som källkritiska journalister rapporterar. Det jag ser som väldigt farligt här är de som sprider smörja på nätet och jag litar helt på expertmyndigheter. Folk avbokar nu resor i panik som har kostat runt 50 000 eller mer utan att få ett öre tillbaka, handspriten är nästan slut på apoteket, munskydd är det nya svarta och alla vill semestra i Sverige i sommar.”

Och nej, hon planerar inte att ställa in sin resa till Mexico.

Jag instämmer i att det är olyckligt att vissa tidningar bidrar till att piska upp paniken i detta.

5. Det som skrämmer mer än Coronaviruset – att bli fast på resmålet i karantän
Det är ”Mat- och resbloggen” som oroar sig mer för att bli fast i karantän än för själva smittan:

”Från att det kändes lite trist att vi inte hade några utlandsresor inbokade med familjen i år känns det nu plötsligt bra, med tanke på hur cornaviruset kommer till allt fler länder. Men det är inte rädslan för att bli smittad av coronaviruset och dö som gör att hemma känns extra bra.

Det är risken att hamna i samma situation eller plats som någon sjuk person och fastna på resmålet, instängd i ett hotellrum eller fartygshytt i flera veckor i karantän. Och om man sen till slut får åka hemåt, troligen räkna med ytterligare två veckor i karantän. Det år ju att jämföra med en fängelsevistelse, med skillnad att fångarna får träffa andra fångar, får träna, gå ut någon stund varje dag osv.”

Själv har jag suttit två dygn i karantän i hemmet i väntan på provsvar och jag kan bara hålla med. Jättekul är det verkligen inte att sitta i Corona-karantän. Jag slipper gärna göra det fler gånger.

6. Risken att bli överkörd av en buss hemma är större
Även 4000 mil har skrivit om Coronan. I ett inlägg som handlar om ytterligare två aktuella nyheter. Gunilla skriver:

”Antalet insjukna och döda utanför Kina mycket begränsat ändå. Risken att bli överkörd när jag går över gatan här hemma i Umeå är större än risken att jag ska få viruset. Även om jag reser till Asien.

Å andra sidan. Hela städer avstängda. Sjukvårdspersonal i rymddräkter. WHO´s ordförande som är orolig. “Fönstret när vi kan begränsa smittan är på väg att stängas”. Läkaren i Kina som upptäckte viruset rapporteras själv död. Ung och frisk innan. I sociala medier börjar folk prata om att stanna hemma i sommar. Igår kom beskedet att Österrike stoppat tåg från Italien.”

Ja, det är inte lätt att veta hur man ska göra. Jag har en känsla av att vi resebloggare kommer att få fler anledningar att återkomma till utbrottet av Corona och hur man som resenär bör förhålla sig.

Själv har jag ju bokat fyra flygbiljetter till Japan i höst till exempel. Och en resa till Spanien i juni. Boka fler resor just nu? Jag vet inte, jag.

7. Resebyråernas dyra tillval – resan blev mer än dubbelt så dyr
På tal om 4000 mil. Gunilla har också skrivit ett jättebra inlägg om alla mer eller mindre idiotiska tillägg som nätresebyråerna tillämpar. Detta genom att genomföra ett test:

”Efter att vi i lugn och ro bokat vår resa, utan andra tillägg än just det incheckade bagaget, som vi alltså hade med från början, så testade jag att gå igenom hela bokningsprocessen igen. Denna gång för de fiktiva resenärerna Kalle Karlsson och Olle Jönsson. De fick tacka ja till allt extra resebyrån hade att erbjuda. Så här gick det.”

Och ja, du har läst rubriken och gissade därför rätt. Med alla onödiga tillägg blir resan mer än dubbelt så dyr.

Själv använder jag också sökmotorer för att leta reda på billiga resor. Men numera undviker jag att boka via nätbyråer om jag kan. Efter att ha blivit bollad mellan flygbolaget och resebyrån efter ett inställt flyg i USA, föredrar jag numera att boka direkt hos flyg- och tågbolagen.

8. Bästa snorklingen finns i Röda Havet
Det är Tina Wetterskog som på sin blogg ”World by Tina” skriver:

”Jag har snorklat på otaliga platser runt om i världen, i Atlanten, Karibiska havet, Mexikanska golfen, Medelhavet, Kattegatt, Indiska Oceanen och Stilla havet – men när någon frågar om “bästa platsen” är svaret alltid Röda havet.

Självklart är det få saker som varit så magiska som att simma med valhajar i Mexiko, se de vackra rockorna utanför Bali, beundra Jason de Caires Taylor unika undervattensmuseum och testa på att dyka utanför Maltas kust. Men att se vilda färgglada koraller på nära håll och röra sig genom stora stim av fiskar – det är något alldeles alldeles speciellt.”

Jag älskar att snorkla och jag kan bara instämma. Jag har upplevt underbar snorkling på Bali, Cooköarna, Fiji och Borneo, för att nämna några exempel. Men bäst utbud av snorkling i världsklass finns ändå i Röda Havet.

9. Havssköldpadda på Seychellerna
På bloggen ”Vackra lilla vardag” kan du läsa om en mycket vacker stand på Mahe men med farliga underströmmar som gör den olämplig för bad.

Stranden heter Anse Intendance och har du tur kanske du också får se en havsköldpadda lägga ägg!

”En jättesköldpadda som just höll på och täcka över sina ägg! Så spännande!
Så vi bestämde oss för att stanna tills hon gett sig ut i havet igen. Och det räckte inte länge innan hon kom fram ur busken och satte av mot havet trots att vi bara stod några meter ifrån. Vi gjorde förstås vårt bästa för att inte störa henne.”

Havssköldpaddor är häftiga. Jag har sett dem på Heron Island, Australien samt på öarna Selingan och Lankayan utanför Borneo. En upplevelse som rekommenderas!

10. En av världens vackraste tågresor
Det är på bloggen GyllinTours som du kan läsa:

”Skulle ni vilja ha en drink före maten? Kyparen kom fram till oss där vi satt djupt nedsjunkna i de mjuka fåtöljerna och tittade på landskapet som passerade förbi utanför fönstret. De hade redan försett oss med vatten och gjorde allt för att vi skulle få en behaglig resa.”

Det handlar om en lyxig tågresa till till Titicaca-sjön i Peru. Och jag blir grön av avund.

11. Vistelsen vid havet i Norge som förvandlades till en på isen utanför Gällivare
Det är Jennifer Sandström som har skrivit en berättelse i tre delar om hur hon, när hon var på väg till en stuga i Norge först fastnar i snön i Björkliden och sedan får låna en stuga på en flotte på isen utanför Gällivare:

”Vad är väl en skrivvecka i en stuga vid havet i Norge?

En stuga där vägarna inte stör och grannarna inte syns. Där havsvågorna slår utanför och där brasan brinner inomhus. Där det egentligen inte finns någon el och man tvättar sig i bastun. En plats där tiden liksom stannar och inspirationen tillåts komma och gå som den vill. Där samtalen tar sig ner på djupet och själen känner ett lugn likt inte någon annan stans.

Vad är väl en vecka på en plats med en vän och en text som äntligen ska få skrivas. En vecka som bokats in månader i förväg och som det längtats efter och planerats inför. En bil som packats och många många mil som körts.”

Nej, det blir inte alltid som man tänkt sig. Men massor av vackra bilder från Lappland blev det istället!

12. Slavön Île de Goree i Dakar, Senegal
Det är Sandra som på sin blogg Lifsresor skriver om en vacker ö med en mörk historia:

”Medan Roger och ungarna satt kvar en stund på restaurangen och åt glass gick jag en första lov runt på ön. Så vackert! Färgerna, människorna, växtligheten och havet.”

Sandras reportage gör mig nyfiken på Senegal som resmål.

12. Ikoniska Monument Valley i USA
Eva på bloggen Rucksack skriver om ett fantastiskt vackert landskap i USA:

”På gränsen mellan Utah och Arizona, i ett av USAs ödsligaste hörn, ligger ett av Nordamerikas mest ikoniska landskap. Långt ifrån städer och civilisation och inte alls enkelt att besöka. Monument Valley. Platsen som är så speciell att vi har bilat här inte bara en, utan två gånger.”

Fantastiska bilder gör att jag också blir sugen på en resa dit.

13. Vårjakt på Kreta
”Ia mitt i livet” skriver om den spirande våren på den största av de  grekiska öarna.

”Det hojtas om vår på Kreta från alla möjliga håll så jag gav mig ut på vårjakt igår! Här nere i Ierapetra har våren fått in cirka en och en halv fot genom dörren. Vi har vårvärme dagtid, men vintern visar tänderna kvälls- och nattetid. I måndags kväll tog jag fram vinterjackan ur garderoben och den har inte varit framme på hela vintern! Mandelträden blommar mer eller mindre – det beror på var de står.”

Vårblommor och snö på bergstopparna. Vackert.

14. Vadstena slott och kvinnorna som formade historien
Sanna Rosell har gjort ett fint reportage från Vadstena med vacktra bilder. Hon skriver bland annat:

”Berättelserna på slottet handlar mest om kungar, krig och kyrkan. Tre ”k” som ofta skriver historien. Men ett ”k” glöms ofta bort – kvinnorna. I Vadstenas fall var de med och formade tiden de levde i – trots att det var under en tid då kvinnor fortfarande var omyndiga. Både slottet och klostret har starka kvinnor att tacka för att Vadstena är den historiskt vackra och viktiga stad som den är idag.”

15. När husdjuret sätter stopp för längre resor
Fd ensamma mamman skriver om hur de har hamnat i ett läge där deras hund gör att de måste avstå långresor just nu:

”Detta innebär att vi fått ta oss en funderare. Vi kan helt enkelt inte åka iväg två veckor på vintern något mer, så länge vi har honom. Baileys är som sagt 13 år, en Borderterrier kan leva länge – men han är inte helt frisk. Veterinären gav honom något år till för två år sedan… så vi vet helt enkelt inte någonting, mer än att vi inte har samvete att åka ifrån honom. Några dagar går bra, fler dagar på sommaren än på vintern. Så det är så det får vara. Vår pälsbolls välmående går först!”

Ja, det här med husdjur och resor. Jag skulle gärna ha en katt igen, men mot slutet när vi hade katt och han blev äldre tog det emot mer och mer att ha honom på kattpensionat när vi var borta. Det kattpensionat vi använt i alla år bytte dessutom ägare och efter bytet blev det inte detsamma. Jag avstår ifrån att skaffa katt tillsvidare. Men visst kan jag sakna att ha en ”pälsboll” i mitt liv.

16. Vildmarks- och naturdestinationer
Maria på ”Marias Memoarer” har sammanställt en mängd länkar till blogginlägg om natur och vildmark. Hon skriver:

”Mina egna bästa vildmarksupplevelser kommer väl från Australien där jag sett allt möjligt från bergslandskap som nästan påminner om de man kan finna i vår del av världen och vilda kustremsor till tropisk regnskog, ökenbush, sanddyner och de kännetecknande röda steniga landskapen.”

Och detär bara att instämma i att Australien har mycket häftig natur.

Många spännande destinationer i hela världen radar hon nu upp som olika resebloggare besökt.

17. Resora som resebloggarna inte vill göra.
Det började med att Lisa på sin blogg ”Let’s go Explore” skrev ett blogginlägg om resorna som hon inte vill göra:

”Resor jag inte drömmer om. Sådana som någon kanske berättar om eller frågar om i något av alla reseforum jag hänger och som direkt får mig att känna tack men nej tack.”

Hon radar upp: Resor till sol- och baddestination när det inte är säsong (jag håller inte med), valfritt större charter / All Inclusive-hotel (här är jag helt med. Av All Inclusive vävs inga drömmar), att tälta sig fram genom en vacker värld (jag har nog också blivit för bekväm för tält), en riktigt dyr spa-resa (spa låter ju mysigt men jag bokar inte heller några dyra spa-resor), träningsresa på stort komplex (nej, det drömmer inte jag heller om), Finlandskryssning (vi åkte färja till Tallinn via Åland i somras – det var bättre än vad man skulle kunna tro), Kilimanjaro (jag älskar att vandra i berg, men när det blir för mycket utmaning och risker är jag inte med längre, måste erkänna att jag inte är fullt klar över var på den skalan Kilimanjaro är).

Efter Lisas inlägg har det blivit rena trenden bland resebloggare att skriva om resorna man inte vill göra. Du kan läsa inlägg på samma tema hos Resfredag, Marias Memoarer, Come Fly With Me, Lifsresor och Malin Lundsten. Bland annat. Jag har förmodligen inte hittat alla.

Om jag själv är sugen på att skriva en liknande lista. Lite, kanske. Vi får väl se!

18. Vackra vyer på Irland
Från stad till strand skriver om The Cliff Walk, en vandring mellan Greystones och Bray.

”Om du har lite tid över när du besöker Dublin kan jag varmt rekommendera The Cliff Walk som är en lagom lång vandring mellan Bray och Greystones. Eller mellan Greystones och Bray beroende på var du väljer att starta vandringen. Vi valde att starta i Greystones och gå därifrån till Bray och främsta orsaken var att vi då slapp ha solen i ögonen vilket vi hade haft om vi hade utgått från Bray.”

Väldigt inspirerande bilder i reportaget. Det är inte utan att jag blir sugen.

Bilden ovan är ifrån Venedig och får representera den oro som finns kring resande just nu med anledning av Corona-utbrottet på flera håll i världen.

10 kommentarer på “De 18 mest läsvärda blogginläggen om resor i februari 2020

 1. Mycket intressant läsning om Coronaviruset. Och fler borde verkligen få upp ögonen för Senegal. Inte helt enkelt att resa i men väldigt spännande och vackert.

 2. Åh, så kul att min blogg fick vara med på din lista. Vi brukar oftast inte åka så lyxigt och då kan det vara extra kul att lyxa till det ibland.
  När det gäller Corona får man sålla. Det var spännande att följa er provtagning och även läsa om hur det påverkade Jonnys liv.

 3. Oj, min blogg kom med igen – kul!
  Corona kom plötsligt närmare när grekiska regeringen beslutade att ställa in alla karnevaler. Så idag har vi en dekorerad och festsugen stad utan karneval, men det ska senare i eftermiddag ordnas partyn på olika caféer så lite fest blir det!

  1. Det är väl bättre ur smittspridningssynpunkt om folk träffas utomhus än att de träffas på caféer? Nåja. Det finns väl inga kända fall på Kreta ändå. Så.

   1. Det är några som testats, men de var negativa så Kreta är än så länge coronafritt. Det mesta av cafeernas partyn kommer att vara utomhus, de har för små lokaler för att ta emot många människor. Huvudsaken, som jag ser det, är att inga lockas hit utan var och en stannar hemma i sin stad eller by.

 4. Ja, det är kanske bra att hålla isär byarna. Undrar bara hur länge de orkar hålla på så. Och vad händer när turistsäsongen drar igång? Ja, det återstår väl att se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s