5 snabba · resor

Fem snabba resenyheter från månaden som gått (februari 2020)


”Fem snabba” handlar denna veckan om Coronan, om en stor internationell resemässa i Berlin som ställts in, om resor som avbokas på grund av coronarädsla, om DN-tåget som nu kommit hem från Alperna och Venedig samt om regionaltåg i Mellansverige som drabbats av en milleniebugg. Nu!

1. Coronan
Februaris största rese-nyhet måste vara Corona-utbrottet i norra Italien. Under förra lördagen skrevs det om ett antal mindre byar ungefär på en linje från Milano till Venedig, där ett trettiotal patienter var smittade och skolor skulle stängas. Två personer i Italien uppgavs ha dött i sjukdomen.

Under söndagen samma helg trappades läget upp. Nu handlade det om över 150 smittade och antalet avlidna hade ökat till tre. Nu skulle berömda operan La Scala i Milano hållas stängd, karnevalen i Venedig ställas in och fler skolor och universitet i området stängas. Fotbollsmatcher skjuts upp och TV-shower spelas in för tomma läktare. Ett tåg med två febersjuka passagerare stoppades vid gränsen mellan Italien och Österrike.

Tågtrafiken kom igång igen men en vecka senare är totalt antal bekräftat smittade i Italien uppe i nästan 1700 personer varav 34 har dött och 83 personer har tillfrisknat. Över 1500 smittsamma personer finns alltså i landet.

På 60 miljoner invånare betyder det ändå att du, statistiskt sett, behöver träffa 50 000 personer innan du ska råka på en som är smittad. Nu hålls dessutom de bekräftat smittade förmodligen i karantän, så sannolikheten att råka i relativ närkontakt med just någon av dem lär vara ännu mindre. Men å andra sidan finns så klart ett mörkertal. I vilket fall är risken fortfarande liten att bli smittad. Även i Italien.

Samtidigt i Paris, Frankrike: Muséet Louvren som är landets näst mest besökta plats, stängs på grund av anställdas oro för viruset.

Vi har nog bara sett början på den här röran.

2. Inställd konferens om resor
En av världens största internationella resemässor skulle ha gått av stapeln i Berlin i mars. Den heter ITB och hålls varje år. Men årets upplaga har ställts in.

De lokala myndigheterna ställde så hårda krav på att arrangörerna skulle kontrollera varje deltagare att de inte kommer från ett riskområde för Coronan och inte heller hade varit i kontakt med en eller flera personer från ett sådant riskområde. Arrangören bedömde att det var omöjligt för dem att leva upp till kraven och ställde därför in.

Jag är inte säker på att det är ett rimligt beslut att ställa så höga krav på en mässa att den måste ställas in, men det måste sända en oerhört stark signal till hela resebranschen. Om inte en konferens om resor kan hållas på grund av risken för spridning av Corona-smittan, hur länge kan då de vanliga semesterresorna få lov att fortgå som vanligt?

Det finns en obalans här som är intressant. Jag tycker själv att det måste vara upp till var och en om och vart man vill resa, så länge inte UD avråder från resor till just den destinationen. Men det finns exempel på grupper där det alltmer högljutt krävs att människor ska sluta nöjesresa till länder som Italien.

3. Coronarädsla gör att fler avbokar resor
Rädslan för viruset leder dessutom till avbokningar. Nyheter om nya coronafall i ett land leder till att människor vill avboka sin resa till just det landet. Men de flesta har inte bokat avbokningsbara eller flexibla biljetter, vilket innebär att de inte får pengarna tillbaka när de väljer att avboka. Utom när resan går till ett resmål som UD avråder ifrån eller om flygbolagen ställt in flygningarna, som till exempelvis Kina.

Dessutom känner reseindustrin av ett visst minskat intresse för att boka nya resor just nu. Resorna till Italien generellt har minskat med åtta procent och till Milano och Venedig specifikt med 20 procent. Semesterresandet till Kina har nära på upphört.

Frågan är hur en redan hårt pressad industri klarar detta? Norwegian? Ving?

4. DN-tåget
DN-tåget har varit på sportlovsresa till Zell am See i Alperna respektive Venedig i norra Italien och det kom hem till Stockholm i går. ”Sluta skyll på teknik. Det går att köra tåg till Europa”, skrev chefredaktören förra helgen.

Jag har läst i en gruppen tågsemester att de hade delat upp vagnarna så att Venedigresenärerna inklusive personal som var med, endast var i en del av tåget. En slags Corona-karantän under hemresan alltså. På samma ställe läste jag att resan kostade ca 15 000 kr per person i dubbelrum inklusive halvpension och liftkort.

5. Millenniebugg har drabbat tåg i Gävleborg. Nu!
På tal om tåg. För 20 år sedan skrämdes vi alla upp rejält för den så kallade milleniebuggen. Minns ni? Det var lika hysteriskt då som rädslan för Corona är nu. Men millennieskiftet slog inte ut datorer och elektronik i den omfattning många hade oroat sig för.

Men nu! Flera tåg i Gävleborgs län och några av länen runt omkring, i de trakterna har drabbats av underligheter. Dagarna har tagit slut och klockorna går fel. Och tydligen ska det vara milleniebuggen som slagit till sedan i somras.

Nya delar som får allt att fungera som det ska igen kommer att levereras nu i mars månad.

—–

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från månaden som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.

Vinjettbilden den här gången är från Venedig.

2 kommentarer på “Fem snabba resenyheter från månaden som gått (februari 2020)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s